Thursday, December 20, 2007

Qurban

Salam to all,

Its the time of Qurban again.
A once in a year ibadah.
To those who performed the Qurban this year,Alhamdulillah.
For those who didn't,InsyaALLAH next year.

(Last year's Qurban photos can be seen here.)



Persediaan qurban
video:tokasid
BQ









Sembelihan
Video: tokasid
BQ






Melapah qurban
video: tokasid
BQ

17 comments:

cakapaje said...

Salam Aidil Adha Doc,

MasyAllah! First time tengok qurban kat video.

Kata Tak Nak said...

Bila nak buboh gambaq kawin?

Wow your new banner memang exclusive and creative. Very nice, I like.

tokasid said...

Shah:

Video tu actually last Raya haji punya tapi masa tu tak reti nak download video.
So tahun ni aku tak amek apa2 photo qurban,jadi aku guna yg dulu punya.

tokasid said...

Che'gu:

Gambaq kawin pun colour dah kaboq lagu mana nak boh.

New banner tu dok prosah sampai 2 jam guna photoshop( yg aku tak pernah guna dan tak pernah belajaq lagu mana nak guna.Pakai taram saja) last night sampai dok adjust 4-5 kali baru dapat lagu hat dok ada.Alhamdulillah hang suka.

Kerp (Ph.D) said...

syukur Alhamdulillah. Kenyang.

whoaa...berwajah baru. i didnt smell this coming. nippon odourless?

Ha ah la doc. the banner's interesting. ambik gambo sendiri ke apa tu?

tokasid said...

Kerp:

Yes amek sendiri. It was at the beach across Renaisssance Alexandria Hotelfew hours b4 checking out.
Hafiz teringin nak sentuh air laut Mediteranean so we walk there and snapped few shots and conteng something on the beach.Then it struck me, why not i write something to make a new banner for my blog? Begitulah kisah nya.

~ GAB ~ said...

Salam Aidilfitri to you & family.

Zabs said...

Salam Doc.,
Wah dah tukaq gambar noo. Dapat ilham dari Mesir ke? Terima kasih kerana vide tu. Saya pun ada banyak video lama ambil dua tiga tahun dulu yang tak tahu nak buat apa. Kena belajar cara nak download nih. Salam EidulAdha untuk Doc. dan Keluarga.

tokasid said...

~gab~:

Salam 'Eid to you too sir.
Had a peek at your 'home' and a nice one you have there.(I too have a friend somewhere nearby Batu Caves).

Can I pun you on my blogosphere zone?
TQ for dropping by,sir.
Have a nice weekend.

tokasid said...

Pak zabs:

Saya pun baru je baru belajar macamana nak download video. Mula2 buka akaun You Tube. kemudian click bahagian upload video dan ikut steps yang di arahkan. Mudah saja. Bila dah selesai upload, video kita dah ada di You Tube. Akan keluar di bahagian bawah satu kotak yg terkandung bacaan html, itu kita copy and paste ke posting yg kita nak buat. Selamat mencuba pak.Its fun actually. Saya banyak video kucing2 kat rumah yg nak try upload ke you tube,

KAMATO said...

Salam Aidil Adha

Mat Salo said...

Selamat lebaran Idul Adha, Doc! Takkan pakai Nokia 3110c gambaq lagi best dari Nikon D-SLR aku? Kah-kah, really--the pix are great. Videoq tak dapat pekena sebab bandwith problem. Tomorrow and 2-3 days internet tarak. Rig aku nak bergerak. Anyway enjoyed your Abu Simbel post!

P.S. Kemarin member aku kat JB nama Suhaimi keje LLN dapat berfoto ngan Ahmad Dhani! One on one beb!

tokasid said...

Salam Pak MS:

Yes, the previews were using Nokia.
And I find that anak aku guna Nokia N73 gambar lagi cantik drp BQ aku. I wonder what will N95 8G with 5 megapixel can do, but with that pice baik amek D40.

Now drafting 2nd leg of journey from Doha to Luxor and the Valley of the Kings.Followed by Aswan and Aswan Dam.Pas tu baru Abu Simbel proper(lots of phtos in this one bro.

Suhaimi foto sama Ahmad Dhani? Di mana? JB or Jakarta?

Aku dah dpt Padi latest( ori CD tak keluar lagi tapi terjumpa pirate 5 ringgit punya. Esok nak dengar)

tokasid said...

Pak kamato:

Sama-sama utk bapak .

david santos said...

Hello, Tokasid,
Very good posting, thank you

I wish you a good end of 2007 and a good year of 2008.

de_kerinchi said...

salam dr tokasid,

selamat hari raya Qurban...

Saya sibuk benar hujung tahun ni...

Daphne Ling said...

Hi Doc,

Happy Hari Raya Qurban...Belated one though...=)

Sorry lar, sibuk sikit!