Tuesday, February 20, 2007

Gong Xi Fa Cai Part 1( what I saw on CNY)Jebatville

Eye of the White Lion

On CNY I took the liberty of riding my kapcai around Jebatville Historical City, in particular the Jonker Street( Jalan Hang Jebat)area. That is one historical area with lots of old Chinatown( well Jebatville City is actually a Chinatown) living quaters and bussines premises. For this entry I only posted several interesting decorations at houses and temples which I manage to 'click'.And a very interesting signboard.The best I've seen so far in Malaysia.

I start off with the Eye of the White Lion from the Lion dance troupe( when they stopped for lunch at a Malay stall). And I end this with the Bigfoot signboard.

Coming soon will be the Lion Dance and photos taken at Kuan Yin temple .


Signboard rawatan urut Reflexology in Jebatville


Reflexology for Mr Bigfoot?


Guardian Dragon

Monkey God on duty

Agents of Prosperity


.....don't forget this 'kick' when in Jebatville

(all photos taken by tokasid)
Kandungan posting mungkin ada kena mengena atau tidak dengan makhluk yang hidup atau yang telah tiada.Kalau sapa-sapa terasa nak buat macamana kan. Sapa makan cabai melaka dia pedaih laa

6 comments:

Anonymous said...

Assalamualaikum..

silap comment tadi..masuk channel lain hee....tak bisa guna..perak sikit..

ni kena tulih lagi...tapak kaki daud kot..besaq sangat lebih dari saiz katil kat a200...

aku dapat blog dari Hashim member Mahadi Jalut..mlm dok minum sama2..

aku kenai hashim kat kedai kopitiam..pass dia tolong aku dapat kerja kat AS so x payah ambiq MC lagi..

Rajin hang buat benda ni..x bagi MC lagi ka ...byk gambaq hang dok ambiq...ka hang pulak DOK minta MC heee..komen x related langsung...

Baru jumpa Fatah , Ud..bronk pun lama x jumpa..Daud dok call saja..

Aku lani dok buat pintu bagi org siam masuk dan org Malay keluar..heeeee

Wasalam..

X CINA BUTA...X AUNTIE ..XXXX JA

tokasid said...

Kodiang,
Tak sangka hang masuk blog aku. Bukan apa aku kalu boring2 tuleh la apa2 merapu sikit.
hashim dulu aku sms kat dia bagi blog pasai masa tu aku boh gambaq KSAH. Nanti aku nak boh gambaq masa aku ngan dia dok menyanyi di KSAH. Geng McDogoi.Aku dah scan gambaq tinggai nak boh saja. Ni pun dok scan gambaq kat 2nd dulu nak boh jugak.Dok cari gambaq hang yg boroi sama ni...

Kalu hang tengok kat link aku ada link utk blog Morni sarawak.Dia pun rajin tuleh.Aku start ni pun pasai dia la...

Clark Gable of Pulau Duyong said...

Dear Tokasid,
Hang ni dulu nak jadi reporter kan??
Anak aku tergolek ketawa tgk gambar kaki Bigfoot kat Jebatville.
TQ brother you make my day.

tokasid said...

CGOPD:
Anak kau suka ye? Dia belum tengok gambar N--E bapa dia orang buat signage lagi.Bukan tergolek malah boleh pengsan dia. Heh3...

Aku kalau jadi reporter utk Majalah Gila-Gila atau Ujang boleh la. Yang lain tak sesuai sebab aku ni lack of critical thinking and investigative nature kurang.Tapi pada CNY aku pegi tokong yg tertua di Malaysia saja nak snap few photos org Cina semayang. Kat situ ada 2 saja Melayu.Aku dan ada pak guard sorang. Org kat situ semua usha aku semacam je. Mungkin dia orang fikir aku ni betul ke tak.Masa aku nak keluar tokong aku dengar ada apek cakap kat kawan dia "...liporter Belita Halian maa..." sambil jeling2 kat aku. Mungkin dia orang ingat aku reporter kot.

Kak Teh said...

laaaaaaaaaa, besarknya kaki! nice pictures!

X-Matters said...

Saya pernah nampak kepala keretapi dan badan kapal terbang, giant prawns and crabs used as part of signages for restaurants (the sea produce almost always untuk restoran masakan Cina).
Ini kali pertama tengok "Big Foot" used in a signage but for reflexology.
A good find!