Friday, February 16, 2007

Koew Tiauw Berapi dari Kajang

Sejak Hafiz masuk asrama penuh di SMAP Kajang, aku sering ke Kajang especially the first 2 weeks ni. Nak pi cari buku teks yang amat susah nak jumpa. Nak bawa nenek dia jumpa cucu kesayangan, nak ajar dia naik komuter train to Seremban etc.

Ada sekali tu kami sekeluarga(selepas hantar Hafiz pulang ke asrama) singgah solat di Masjid Jamek Kajang for Asar. Lepas solat nampak berdepan dengan masjid ada hawkwr centre. Ada Satay( ini dah macam wajib di Kajang.kalu tak dak satay maka tak lengkaplah Kajang) and lain-lain makanan. Yang membuat aku tertarik ialah Char Koew Teow Pulau Mutiara. Yang pertama ialah sign board dia(lihat gambar) dan kedua cara dia masak Koew Tiauw dia. sampai naik api.Jadi aku namakan Koew Tiauw Berapi Kajang.

Rasa masakan tu biasa saja....
Sign board menarik( tgk website dia buat)

Chef mula menumis, berasap kuali


Nah...berapi kuali dia



Kandungan posting mungkin ada kena mengena atau tidak dengan makhluk yang hidup atau yang telah tiada.Kalau sapa-sapa terasa nak buat macamana kan. Sapa makan cabai melaka dia pedaih laa

10 comments:

mokk said...

Mamat...How's life without Hafiz at home?
Tentu hangpa 2 sunyi..honeymoon semula nooo!

tokasid said...

Mamat,
Hafiz memang semulajadi budak yg tak banyak bercakap(tak macam pak dia kuat bergeybang).tapi memang terasa dia takdak esp in the morning pasai selama ni aku yg hantar dia pi sekolah dan ambik dari balik sekolah.Selalu waktu malam dinner sama-sama. dan bila ada CSI atau House kat ASTRO kami tengok sama-sama.
Yg paling terasa is nenek dia(mak mentua aku).Kesian tengok dia dok melengung teringat cucu.

Petang tadi aku baru ambik Hafiz kat seremban.Aku suruh dia naik komuter from Kajang to seremban. Bagi dia independent sikit.Alhamdulillah he manage with 2 other friends.Aku drive balik ke Melaka dan hantar kawan2 dia balik rumah dan sorang ke Melaka sentral.
Hari Rabu depan dia kena balik hostel.Aku dok ingat nak hantar takat seremban juga kalu barang tak banyak,biar dia naik komuter lagi.

Macamana dgn hang bila anak dara dok hostel?tapi hang okay pasai nak pi ziarah dia dekat dan adik dia ada di rumah.

Ibu said...

wahhh tok! terus rasa lapar tengok those fiery pics. must ask hubby to go eat there soon. kat mana exactly masjid jamek kajang ni tok? jauh nak drive tuh - dari rawang. nanti pegi tak jumpa, ayooo... lapor ler.

p.s 1:Hafiz jugak nama anaknya ya? :)

p.s 2:pi mai, mai sini. haha! catchy!

tokasid said...

Ibu: TQ for visiting me.
Masjed Jamek Kajang betul2 in Kajang town,memang tak akan miss punya. Dekat2 stadium Kajang.
Hawker centre tu berdepan dgn main gate masjid. Ada satay perut tembusu dan perut babat( what ever that mean saya pun tak tau).

Kalau dari Rawang jauh tu ibu nak pi...tapi keuh tiuaw situ yg saya makan murah je( selalu tempat lain kalau jenis tu mahal).
Kadai2 situ mula buka lebihkurang jam 5 ptg sampai midnite.
Satu lagi, dekat main gate masjid jamek Kajang ada orang jual Mee?keuh tiauw sup tulang and Bakso. Sup tulang dia memang sedap.

Next visit pi jumpa Hafiz nak try Restoran Yus( after simpang ke Kajang Country Height).Ada orang rekomen sana.

Have a nice day ibu.

NURAINA A SAMAD said...

tokasid,

apa khabar! Ni pertama kali saya melawat blog saudara.
saya lihat profile saudara, kita ada persamaan minat lagu/musicp-lah.
Banyak 70-an punya.
Baca posting saudara terasa nak terus ke Kajang.

tokasid said...

NAS:
Alhamdulillah sihat walafiat.TQ for visiting.I read your blog daily
(same to rocky's,shieh's,CGOPD,kak teh,awang goneng and bergen)but I rarely drop any comment( I think I did twice).Clark gable sms me telling he met U and rocky kat petronas.
Zainul I kenal masa kat MU. Rashid(now with Tun D) was with me in SAHC.

Again,TQ for dropping by. Its an honour actually.

Clark Gable of Pulau Duyong said...

Dear Tokasid,
Apalah hang ni!! habaq kat Miss NAS pasai aku hantaq sms kat ekau buat apa??.

Tapi aku nasihat kau jgn dekati Rocky ,aku cakap ja ,kalu hang tak dengaq kalu hang punya pasai la.Isu 'Brokeback Mountain 'belum selesai.

Ni hang nak tunggu Miss NAS kat stesyen Petronas kat Melaka buat apa,dia dak pi main jauh sampai tara tu la,dia orang kay eL la.
Hang dah tahu dia suka kuoey teow hang bawakla kat KL ,bawak kat aku sama no....nak tergelak cek !

tokasid said...

CGOPD: Am truly sorry for telling NAS without your consent.I hope you will not take me to court( any court.Be it judiciary,badminton,tennis or squash or Court's Mammoth. But...its okay for foodcourt).
I guess its human impulse to inform a well known figure that I know you.Its what ppl call slip of the lung( ooppsss! Slip of the tongue).

About Kueh Tiauw, maybe if I have a chance of visiting Penang,might force you to belenja me Penang Char Kueh Tiauw yg original with lots of kerang.

Are you going for the April dinner at PWTC?

k.d said...

Salam Tokasid

Thank you for dropping by my blog. My hubby from Kajang but I don't think we ever been to that particular stall.

August nie nak balik Malaysia...maybe will try the Char keuw tiaow and restoran Yus..

tokasid said...

K.d.: Alhamdulillah and Jazakallah for your comment.
R your doing postgrad in Dublin?In what field?

Tempat makan di Kajang I tak berapa tau sangat but hope will eventually tau mana yg okay or tak soon. Nak kena test rata-rata tempat la...

Once again TQ .