Monday, January 14, 2008

Selamat Hari Lahir ke 17 Hafiz


Bismillahirahmanirrahim.

Segala puji-pujian hanya kepada ALLAH tuhan sekelian alam serta selawat dan salam ke atas Nabi Muhammad s.a.w.,keuraga, shabat-sahabat serta pengikut-pengikut baginda.

Pujian bagi ALLAH yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang yang telah memberi lanjutan usia serta nikmat-nikmat yang tanpanya akan musnahlah insan dan nikmat iman yang tanpanya akan lebih musnahlah insan sepanjang masa .

Hafiz,
Selamat harilahir yang ke 17 ayah ucapkan.





Hafiz,
Ayah doakan Hafiz akan menjadi hambaALLAH yang bertakwa dan menjunjungi sunah-sunnah Rasulullah s.a.w.

Ayah doakan Hafiz berjaya dalam hidup tanpa menyanggahi larangan-larangan ALLAH.
Ayah doakan agar Hafiz akan menjadi mukmin yang akan membela agamanya jika di hina Rasulnya.

Ayah doakan Hafiz tidak menjadi insan zalim yang menzalimi dan menindas insan lain untuk mencapai sebarang cita-cita atau kejayaan.


Father n son,

Luxor temple

Ayah doakan Hafiz menjadi anak dan cucu yang soleh kepada mama,atok,nenek dan Tok Hawa.

Ambillah pengajaran dan sempadan dari tanah Misri yang baru kita lalui.Jauhi ciri-ciri sifat Fir'aun dan Haman.

Hafiz n mama
Renaissance Alexandria
Dec 2007

Permintaan ayah cuma satu, jika ayahdan mama sudah tiada, doa-doakan agar ALLAH mengampunkan ayah dan mama dan ALLAH permudahkan urusan kubur dan akhirat kami.

Selamat hari lahir anak ku.

Ayah
Melaka 14 Januari 2008


Alexandria beach


Kandungan posting mungkin ada kena mengena atau tidak dengan makhluk yang hidup atau yang telah tiada.Kalau sapa-sapa terasa nak buat macamana kan. Sapa makan cabai melaka dia pedaih laa

31 comments:

drzeze said...

salam to TA,
sedar tak sedar anak anak kita dah membesar sehingga usia begini..rupanya Hafiz sebaya ngan my 2nd son, Angah...SPM tawun ni kann..nanti Angah bleh minta soklan peksa dari sekolahnya untuk latihan kan..
Auntie mengucapkan selamat hari lahir buat Hafiz , semuga bertambah hensem macam ayahanda dulu..ehehehe.Dan jangan lupa pesanan ayahanda.Semuga sukses SPM nanti dan berusaha menjadi muslim sejati..

tokasid said...

Wa'alaikumussalam mama:

Tu la.dok tak dok anak-anak dah besaq panjang macam kita masuk Asasi dulu. Dan kita masih ingat macamana kita mula-mula jejak kaki ke KL dan UM dulu,rasa macam baru seminggu dua saja.

InsyaALLAH nanti aku bagitau Hafiz.

Along buat medik kat Cyberjaya ka?

drzeze said...

salam sekali lagi to TA,
ya begitu cepat masa berlalu..kena jaga diri dan kesihatan selalu dipeksa.
Ya Along begitulah hasratnya..

Raden Galoh said...

Doc...Amin ya Robb...

Selamat hari Lahir Hafiz... Dah besar panjang anak bujang Doc ye...

Semoga Hafiz sentiasa mengingati doa ayahanda Hafiz ini sebab ramai kawan-kawan ayah yang tolong aminkannya...

Doc, Hafiz ni hensemlah...dapat saya bayangkan Doc juga begitu kan? Alahai...ke mana tumpahnya kuah...

Take care brother!

tokasid said...

Mama drzeze:

InsyaALLAH Along capai cita-cita dia,ameen.

tokasid said...

Raden:

TQ atas ameen dan ucap selamat pada Hafiz.I'll convey it to him.

Semalam saya dan Mrs TA pergi ke Kajang dan bawak dia makan sempena hari lahir dia.

Harapan saya pada Hafiz hanya pada apa yg saya doakan saja. Harap2 dia faham dan ingat.

Mak hafiz kata Hafiz lebih handsome dari ayah nya.Tapi ayah Hafiz kata,ayahnya lebih handsome dari Hafiz. LOL!

Your f/up 18th ni kan?

tokasid said...

Mama drzeze:

InsyaALLAH Along capai cita-cita dia,ameen.

de_kerinchi said...

Salam saudara dr tokasid,

Selamat hari lahir kepada Hafiz,semoga harapan ayah dan bonda menjadi kenyataan...Aminnn

acciaccatura said...

Selamat Hari lahir Hafiz,
semoga menjadi anak yang soleh dan sentiasa dimurahkan rezki.
daripada makcik acciaccatura.

Kata Tak Nak said...

Hafiz, uncle ucapkan Selamat Hari Lahir dan dengaq semua pesan ayah dan mak. Kalau ayah nak kawin lagi, jangan larang tau. Puan, jangan marah, melawak saja.

Mat Salo said...

First off, Hafiz and I share a common sign in the Mountain Goat. Please wish him Selamat H.U.T for me.

This modern syirik practice believes the mountain goat finds success very late in life as he has to surmount all these mountains. What more if he was born in the Cinakui Year of The Ox (no relation to Al Stewart's seminal Year of The Cat). Plodding like a buffalo soldier he soldiers on finding obstacles and speedbumps at every turn. Patience is his virtue. So let him be and don't expect instant success for these creatures.

But perhaps this disclaimer is a bit out of place Doc?

"Kandungan posting mungkin ada kena mengena atau tidak dengan makhluk yang hidup atau yang telah tiada.Kalau sapa-sapa terasa nak buat macamana kan. Sapa makan cabai melaka dia pedaih laa"

He..

Kerp (Ph.D) said...

Happy birthday, hafiz!

fyi doc, Hafiz shares his birthday with someone i know who has contributed tremendously to the community while at the same time, successful career-wise. insyaAllah Hafiz could emulate this wise, old man's deeds.

*tinggi Hafiz kita ni doc. either that or his ayah is a little too short..hehehe...

Fauziah Ismail said...

Salam Tokasid
For the first time, this comment is not for you.
Tumpang lalu to Hafiz:
Happy Birthday, best wishes to you today and always.

cakapaje said...

Salam Doc,

Mohon maaf, Sunda hari tu I should have asked you to convey my wishes to Hafiz...but yelah,time tu tengah sibuk pula, minta maaf Doc.

Anyway, sampaikan my salam and best wishes pada Hafiz; semoga dia menjadi seorang mukmin dan anak soleh yang berjaya di dunia dan akhirat.

Hmm...hensem anak Doc ni! Ada iras iras ayah dia le :)

david santos said...

Hi Tokasid
A beautiful place here!
Excellent post!

mokk said...

Salam TA..

Sampaikan salam uncle Mokk dari Sarawak utk Hafiz..

semuga Hafiz sihat dan berjaya

Mamat..tak terasa masa berlalu begitu pantas..tak lama lagi u dapat cucu ..ha ha.

Begitulah harapan kita dgn anak -anak kita..amin

tokasid said...

Saudara de_kerinchi:

TQ atas ucap selamat. Saya rasa mungkin weekend ni hafiz akan masuk blog ni dan baca dari makmal komputer sekolah.Kot.

tokasid said...

Accia E:

timakasih atas doa E tu. Kita mak bapak cuma harap yang baik-baik saja pada anak. Kita cuma boleh bagi pendidikan yang setakatnya saja. Yang lain tu terpulang pada anak-anak nak corak hidup depa macamana.

Semoga ALLAH sentiasa beri hidayah pada anak-anak kita agar depa tak tergelinciaq.

tokasid said...

Che'gu:

Tq che'gu. Hah dengaq tu Hafiz apa che'gu kata.

Mak dia tak marah che'gu cuma terjegey bijik mata saja.LOL!

tokasid said...

Pak MS:
yeah, you,Hafiz and me are Capricornians. Lets hope weare not as horny ar the mountain goat.LOL!

Yeah, I forgot about the disclaimer when writing this.Should have erased it.Thanks for highlighting it bro.

tokasid said...

Kerp:

TQ. InsyaALLAH and ameen if Hafiz can contribute something to the nation one day.

Well actually, Hafiz's daddy is short but definitely much taller than Danny de Vito or Tattoo(of Fantasy Island fame) or Joe Pesci.

tokasid said...

Fauziah:

Thanks.I'll make sure gets all these messages.

tokasid said...

Shah:

Thanks bro. Sunday tu saja tak mahu ganggu kawan2 and we were rushing too,in the morning I was somewhere from Wangsa Maju to Jalan Gurney to Danaukota then to Kajang.

Thank you for the good wishes to hafiz.

Regarding the kehenseman, mak Hafiz kata dulu ayah hafiz hensem tapi la ni hafiz lagi hensem. Ayah Hafiz pulak kata,dulu ayah Hafiz hensem, dan sekarang ayah hafiz tetap hensem. LOL!

tokasid said...

Mr David Santos:

Thank you sir.

tokasid said...

Mamat:

Timakasih mamat.nanti aku bagitau kat orang bujang tu.

Tu lah dia nya...sedaq tak sedaq anak kita dah besaq panjang. nanti sedaq tak sedaq kita dapat menantu dan lepaih tu cucu.

kalau tanya Pak Zawi tentu dia kata time sure flew fast.

Mior Azhar said...

Salam Doc,
Sorry lambat masuk... nak join wishing sorang ni... Moga Jadi Pemimpin Islam Berjiwa Besar.
Amin

Zabs said...

Salam Doc.,
Happy belated birthday to Hafiz. Semoga segala doa dimakbulkan, InsyaAllah.

tokasid said...

Pak Mior dan Pak Zabs:

Jazakallah khair.
Ameen Ya Robb.

blackpurple @ jowopinter said...

Salam doc

Tidak terlewat rasanya untuk saya mengucapkan selamat ulang tahun kelahiran ke 17 untuk Hafiz. [mendoakan keberkatan sesama umat tidak ada lambat dan cepatnya, kan doc? :)]

Semoga kehidupan terus diberkati dan dirahmati Allah. Amin.

muteaudio said...

Salam doc,
Ni muka boleh masuk tv. Anaknya of course, not the bapak. Jgn marah doc, nanti kena jual....
Anyway, Selamat H.U.T to Hafiz.

Daphne Ling said...

Hi Doc,

A Happy Belated Burfday to Hafiz, and may this year be a good year for him and family, and all the best for his upcoming SPM! No worries though since father kan pandai, and am sure mama pun pandai jugak! ;)