Thursday, May 10, 2007

The Exorcism of Noraini Atan

After it was over my whole body was aching.It was like waking up in the morning after a rugby game the evening before.And I felt tired like my energy drained out.Like my walkman slowing down when its batteries are running low.Maybe because this was my first time doing it.I've seen people doing it several times.But this was my first time.And hopefully my last too.

Do you believe in ghosts?Or in rasukan/sampuk by jinns?Can you comprehend saka?
You've heard all these before.You've seen lots of movies,read lots of books and novels about it.But have you ever seen in person people who go into trance or hysteria?Have you ever seen a person slithering like a snake towards the well in the bathroom?Have you ever seen a young girl walking with sawmidwife's gait and her voice to boot with?

Call it tahyul or whatever. But there are few hadith which described Rasulullah saw was "sihirized" and Jibril a.s. taught Nabi saw how to fight sihir.And there's the well known hadith from Abu Hurairah(naratted by both Bukhari and Muslim)about how the iblis taught Abu Hurairah how to 'fight'against jinn,syaitan and iblis( ie the Ayatul Kursi).If there are hadith sahih about the jinns,syaitan and iblis disturbing humans,how can I say its tahayul.

It was just after the 'Asar azan by the nearby mosque.I was in the hardware shop looking for something for my indoor pond.One of my girls called me and asked me to comeback stat!Less than a minute I was back to the office.I heard a lot scream and saw her struggling to sit up on the couch.Two elderly men were holding her.

I signalled them to take her to the treatment room.The put her on the couch and hold her tightly.She was still screaming.Other customers at the waiting room had fears and puzzlement on their faces.My girls retreated to the front counter.there was panic in their expression.And fear.Who wouldn't?Her scream and howling will make your hairs stand on your skin.I couldn't think straight what to do.I need to calm myself to help her I told myself.After reciting the Selawat and Surah al-Insyirah I felt better.

I asked her father(who was holding her legs)what happen and when?I asked her her name but she just screamed.The other man holding her hands is a relative,Pak Awang.They came all the way from Palong 8.Thats a Felda settlement 75 minutes away from Durian Tunggal.(Later last night i was thinking why didn't they go to Gemenceh?It was nearer to Palong and there are about 4 clinics there).I asked Pak Atan again,how did this happened?
TA: Pakcik!Apa nama anak pakcik ni?Bila dia kena ni?
PA(Pak Atan): Nama dia Noraini Tok.Dia mulaenjerit terlolong sejak pukul 2.30 pagi semalam.Tiba-tiba je terlolong-lolong.Semalam dia balik kerja jam 12.30 pagi sampai rumah.Dia kerja kilang di Ayer Keroh syif petang. Kawan dia yang sama syif ngan dia kat kampung pun semalam kena macam ni.
TA:(to Noraini)Aini..awak sakit macamana ni?
She didn't answer but gave a hard stare at me and keep on screaming.

I touched her forehead and recite the selawat,Fatihah,Ayatul Kursi and there three Quls.I also did the azan.Everytime I recite these verses she will kept quite and screamed again after I finished.And its getting louder.I remembered a friend Ustaz Yusof.I knew he had treated cases like these before.I called him.He was at another school refeering a volleyball match.Told him whats going on now.He told me what to do.

I went back to Noraini,Pak Atan and Pak Awang.I told them I will try again.
I again put my hand on her forehead and recite the Selawat 3 times.Then Fatihah and al-Ikhlas 7 times.Once each of a-Falaq and an-Nas. finally ayatulul Kursi with the last part reciting it 10 times.I then touch her toes and recited Ayat Kursi again and again.She screamed claiming she was in pain and for me to stopped bothering her.

TA: Keluar kau dari budak ni!
Noraini: Sakit la..sakit laa..jangan kacau aku.
TA: Aku kata keluar baik kau keluar sekarang juga.Kalau tak aku bakar kau dengan ayat Kursi ni.
Noraini: Aku tak boleh keluar.Aku tak ada tuan.Aku suka sini.
TA: Kalau kau tak keluar aku bakar kau macam satay.Aku bakar kau dengan ayat ALLAH.
Noraini: Aku tak ada tuan..aku tak ada tuan..aku nak duduk sini.Ada orang suruh aku ikut perempuan cantik.Aku ikut la..aku tak mau keluar.
TA: Baik..kalau kau tak mau keluar jugak aku bakar kau tak henti-henti samapai kau hangus.Siap kau.Aku bakar sekarang( I continue reading and reciting all the Surah and ayat)
Noraini: Jangan bakar aku!Jangan bakar aku!Aku tak tahan..aku tak tahan..

We 'battled'for almost 45 minutes and finally she slept.I took that opportunity and sedated her.I examined her for any signs of meningitis but found none.I spoke to her father and mother and they said she was never like this before.They didn't know if there was any problem at work or with friends.I was convinced at the moment there was nothing with her physically.There is something unwell with her inner being.Maybe its just stress.Maybe the stress made her vulnerable to other influence.

But that was the first time I treated someone with Zikir and Ayatul quran.And after a while she became calm and slept.I felt aching all over.And last night I slept like a log.



Kandungan posting mungkin ada kena mengena atau tidak dengan makhluk yang hidup atau yang telah tiada.Kalau sapa-sapa terasa nak buat macamana kan. Sapa makan cabai melaka dia pedaih laa

17 comments:

Fauziah Ismail said...

Salam Tokasid
Macam cerita "Jangan Pandang Belakang" lah pulak! Bagus kalau dapat medical doctors who can treat these ailments, if I can call kerasukan/sampuk as one.
I haven't seen a medical doctor doing this before although I have seen orang yang kerasukan hantu/jin/jembalang and treated by an uncle, who has some ilmu in helping people in need.
Another thing, there are now medical doctors who recommend herbal treatment. My doctor is one of them. I was caught by surprise when she recommended I take pegaga and some other herbal stuff to clear a skin irritation on my fingers. It worked. I find that most intriguing.
Have a nice day!

tokasid said...

Fauziah:
Wait till I write something like Waris Jari Manis.Its a true story back in the 40's-50's involving my paternal grandpa.InsyaALLAH that will be later.

I have had these experinces from small and dan dapat agak mana genuine medical problems,mana psychiatric problems,mana pure malingering dan mana gangguan jin/syaitan.So adalah bertanya sana-sini,ayat apa nak baca from several ustaz.Kalau yg mentera dari bomoh I won't go near.Bukan apa takut ada syirik di situ.Kita dah lah tak da pahala, tak pasal2 dpt dosa lak.

Yes skrg ramai doctor saran pesakit guna herbal at the same time.As long tak bawak mudarat its okay.

drzeze said...

CONGRATULATION.. pas ni mama bleh rujuk kes kat TA plak.Tapi ilmu ni nak ada pendinding gak kalau tidak teruk la dia ikut TA balik umah.ehehee...jangan pandang belakang.
dah tengok sendiri my sepupu dan kawan kawan pempuannya yang baru tingkatan 3 sekolah agama Langgar (cerita depa ada msk Majalah 3 di TV3 dulu)masa kena rasuk berhari hari ,bleh cakap indon dengan petahnya, boleh baca quran dengan lancarnya..pastu bleh janji pulak nak masuk dalam badan/rasuk pukul brapa , nak keluar jam brapa...bila tengok muka orang yang datang melawat dia, dia bleh bagitau hal hal peribadi orang tu; kerja apa,kerja kat mana, kerekter orang dsb...pastu orang kg dah mula percaya,dah start hantaq ayaq suruh dia jampi...last last pangge ustaz berubatkannya...maka terjadilah dialog macam TA dengan Noraini diatas...baru pulih.

Kata Tak Nak said...

Wah sempoi betoi la hang TA. Aku tabik la, pasai nak buat tu mesti jugak ada ilmu kalau tak apek lanca mana pun buleh buat. Hang tak takut skit pun ka masa tu?

tokasid said...

Drzeze:
Pendinding special takdak la.cuma saya apa pun kira fatihah ,3 Qul and ayat Kursi saja. benda ni kita kena berani dan cekal hati saja.saya ni jenis ketegaq sikit.Jin ni depa jadi galak pasai depa tau manusia pakat takut kat depa.Actually depa pun takut kat kita.Cuma depa ada advantage sebab kita tak muleh tengok depa. dah tu kita dari kecik lagi orang tua-tua dok usik kita.Bagi kita jadi penakut.saya dulu pun sereyau dan cuak la juga kalu lalu tempat sunyi ka, kawasan kuboq ka. Tapi la ni okay la sikit.tapi adakala mai juga hati kecut bila drive sorang-sorang kat highway tengah2 malam sorang2 ke Tepeng.Kalu kita baca apa yg patut dan yakin insyaALLAH kita bolehlah sebagai bidan terjun.Yg tak menjadi pasai bila baca tapi hati dok kecut juga.Jin kereyeh sampai telinga la kalu kita macam tu.Thats what several ustaz friend told me.

Che'gu:
Masa tu aku tarak takut apa(pasai siang kot.)Cuma risau kalau dok buat budak tu tak makin baik.Kata kawan2 yg biasa perkara macamni kita yg give up.Jin/setan ni depa tak akan give up ganggu manusia(talk about istiqamah)so kita pun tak boleh give up.dan jin ni depa akan trick kita macam2 supaya kita tak usir depa.Macam budak Noraini ni, dia kata nak pi toilet tapi aku kata tak boleh.Aku kata kalu nak kencing ka nak berak ka, buat atas couch.Dia jeling tajam kat aku tapi tak juga kencing ka berak ka dalam kain. Bila aku suruh mak dia masuk,noraini kata nak kencing.Aku suruh mak dia bawa ke toilet.tapi dalam toilet dia dok tercegat saja tak buat apa pun.saja jin nak auta kita.
Aku harap jangan la lepaih ni ada sapa-sapa nak bawak kes macam ni kat aku.Pi la jumpa ustaz mana-mana yg lebih reti hal ni.Aku nak berubat orang cara yg aku tau sudah la.

Anon Fm. Miri a.k.a Nora said...

Syukur alhamdullilah. Semuanya selamat.

Ophelia said...

Dearest TA,

Eh, you nih biar betul, you cakap kat hantu tuh kalau dia tak kuar you bakar dia macam satay? Ish, orang tgh cemas baca cerita dia, tiba2 kelluar satay...terus rasa nak gelak. Hopeless lah you nih.

Medicine apparently comes in many forms kan? Good day TA

Ibu said...

Tok..

To be reading this entry on malam Jumaat, aiya... berdiri roma & bulu hidung! As good as 44 Cemetery Road - i think should alert Tunku Halim on your entry ni.

I can imagine, surely physically tiring for both patient & doc. Kalau I buat counseling pun dah emotionally draining.

Alhamdulillah, dapat the patient rest.

U take care!

tokasid said...

Anon FM Miri:
Bro, when she left my practice she was asleep.I do not know was it bcoz she was tired or the jin really did go out(which I doubt).I'll have to call Hj Rahman or haji saleh to check-out whether Noraini was brought to one of them for further exorcism.

Ophelia:
What else could I say to her? I need to scare what ever that was inside Noraini.Takkan nak kata aku bakar kau dgn mancis or lighter kot.I only remembered the satay flames with its everglowing charcoal.Maybe next time I can threaten 'it' with api welding.Okay jugak kan?

Ibu:
Tunku Halim I'm sure had heard and seen more unnerving incidents drp this one.
I plan to write something which was made into a movie by Suhaimi Baba(Waris Jari Manis).Its has nothing to do with the movie.But the topic is very much the same.Yes,its about 'harimau peliharaan'.My dad told me about 10 years ago and that made me remember the 'ngauman harimau' around our house when I was in primary school.I'll get more info when I go back to Kedah.Your Idin's blog is very good. caya lah.

Raden Galoh said...

Fuh! Letihnya....boleh imangine...sebab adik beradik lelaki I dulu2 selalu kena macam ni...ada benda 'tumpang' dlam diri.. Pernah witness my cousin kena this kind of 'serangan'... dia kurus kering tapi mak dan bapak I yg tengah pegang dia pun boleh terpelanting... Kepung dia and baca ayat Qur'an pun ketawa terbahak2. Bila azan berkumandang nangis mendayu2 nak balik...Fuh! seram...tu belum tengok mata dia jeling sana-sini, beliak atas-bawah... Last2 tu panggil Pak Kiyai kat kampung...tulis ayat kursi kat dada and belakang dia... meraung2...panas...katanya...

Anonymous said...

pangey la aku len kali klu ada keh mcm ni....kita kan berjiran

mokk said...

Salam...
As a doctor ,kita memang tak dapat elak daripada menerima kes macam ni..

we have to exclude physically...such as meningitis,sol of brain etc etc..
Mentally such as Acute Depression,Schizo,MDP.etc etc..

Tapi kita di kelilingi masyarakat melayu yang terdedah dgn culture macam ni....our judgement pun a bit bias occasionally....tambahan pula banyak consultant yang mengiringi pesakit tersebut...

Kat sini bila budak universiti exam..ada lah kes macam ni....
Stress lah tu...
Bravo to you TA...

Hang ada ilmu pengasih juga kah? mana tau kot-kot nak buka cawangan....ha ha ha.

tokasid said...

Raden: Yes most of us yg pernah tinggal di kampung pasti pernah 'ter'experience perkara macam ni. Pelik tapi benar berlaku.

Don: Aku memang nak paggey hang tulong tapi takut hang takut pulak.kah3.

Mamat:
Yes, its actually difficult to differentiate these incidences with psychiatric cases.But I'm sure you know after so many years kita boleh dapat agak kan. Just make sure its not pathological/medical or psychiatric problems. Jangan la pula semua yg main kita kata kena rasuk.sampok mamat. Baik jadi tok Moh.
Minyak pengasih....kalu aku buleh ambik dagu hang aku boleh buat minyak pengasih..

muteaudio said...

"Aku harap jangan la lepaih ni ada sapa-sapa nak bawak kes macam ni kat aku"

I doubt so. Lepaih ni makin ramai orang cari TA nak berubat. Bukan senang nak cari org 2 in 1. Alam nyata & alam ghaib boleh treat. Lepaih ni banyak klinik & bomoh kena gulung tikaq

Liverpool's Fan said...

Ni Syeh...len kali kalu ada benda cm ni...pangey aku...aku pon nak sepak oghang jugak...lama tak sepak orang...

Mat Salo said...

Salaam TA,

Ha, tak yah nak tengok lg citer Omen Pts I-IV lagi. Ha, bukan nak memperlekehkan, because I myself, many moons ago hantaq my two favorite ceweks (mum and grandma), after much consultation, to "remove" that vile object called a "saka". Coincidentally somewhere near Melaka too; pekan disisir pantai. I left them there for a week. Alhamdullillah, semua ok. The Exorciser, believe it or not, pekeja like you and me - technician telekom ke aper...

Powerful story bro', and for those from bandaq, think again, don't discount this story...

Tak sabaq bila hang nak screenplay kan Waris Jari Manis. If sheih takder keje, co-write laa ngan dia - mampuih! Sure blockbuster punye bro' TA!

Salaam dari Paya Bakau

Anonymous said...

oi TA, assalamualaikum. tiba-tiba teringat nak contact kau. kau ni sama ngan Lan, Anu, Amin semua kat UM early 80s kan? aku tak pasal-pasal referred to you by Mat Salo member aku. dia kata dia pekena mee rebus kat cafe 14 dpn msjd bulat ngan kau. abis tu last week aku jumpa anu kat kota dsara. aku ingat kau tak ingat aku la....tapi aku try dulu tengok kot kau ingat...