Friday, May 4, 2007

Why didn't they examine him...



Innalillahi wa inna ilahi roji'un.
Al-Fatihah to adik Muhd Hanif bin Puasa. He was only 13 years old.


His father just left me 2 minutes ago.He was calm with what happened to Hanif and his family. They were devastated. Who wouldn't.But Puasa despite his small size, has a big and steady heart.He is the pillar of strenght for his family. I wish I could be as calm as he is if something like this happen to me. I hope I don't have to go through like what Puasa had to.

Just yesterday at 4.00pm Muhd Hanif was sitting infront of me.He was very pale and his skin was cold.Very cold.I felt like touching an ice cube.


He is very ill but breathing normally then. But at 3.30 am last night, Muhd.Hanif bin Puasa left us. He was called by his Creator. And malaikatul maut came to take him as per contract.


I am upset. Not because Hanif died.But because for the action or inaction done by Hospital Melaka's Emergency Room staff.Hanif's death is his ajal. nothing you can do about it.As a Muslim I believe when your ajal is up, you have to leave .

At 3.30pm yesterday( 3rd April 2007), Puasa and his wife came to see me in my office.Hanif was with them,very ill,very pale and very cold. He walked in slowly and sat on a chair on my right. My right hand touched his right. Ya ALLAH! He is so cold I thought.But he didn't shiver.He smiled at me(like he always did) but didn't speak. I looked up at Puasa.

TA: Puasa! Apa kena dengan Hanif ni?Teruk sangat saya tengok budak ni. Kena bawa ke Hospital.kena masuk wad.

Puasa: Tok, kami ni dari hospital lah.Tadi tengahari Tok tak buka jadi kami terus ke hospital. Tapi sampai kat emergency orang kat situ kata mereka tengok kes accident saja. mereka suruh saya bawa Hanif ke bahagian pesakit luar kat Pantai Pringgit.

TA: Hah! tak ada sesiapa periksa Hanif ke tadi?( I was shocked.How can a medical staff refuse to see an ill patient?).

Puasa: Tak ada Tok. Bila saya bagitau anak saya sakit tak ada pun mereka bangun nak cek dia. Masa tu kat Emergency tak ramai pun pesakit.tapi mereka suruh saya pergi Pantai Pringgit.
( to go to Poliklinik Komuniti Pantai Pringgit,they will have to drive and make a U-turn and drive another 2 km).tapi saya tau situ lagi ramai pesakit Tok. Jadi isteri saya kata baik kita balik ke Durian Tunggal dan jumpa Tok.
Puasa's wife: Ya Tok.Lagipun Tok dah tengok Hanif sejak dia baby lagi.Itu yang kami datang jumpa Tok nak dapatkan nasihat.
TA: Tak apa. Biar Tok periksa Hanif dulu.

I took his BP three times because I can't believe its reading. For the third time his BP reading was 70/40mmHg.Ya ALLAH! Thats damned low. This kid is going into shock. His pulse was still strong and good volume but was a bit fast.Almost 100/minute. And there was lots of fluids in this left lung.
I know he is having a very bad pneumonia with septicaemia( sepsis of the blood).

TA: Puasa! Awak kena bawa Hanif sekarang jugak ke Hospital. Keadaan Hanif serius. (I turned to Hanif)Hanif, Hanif kena masuk wad tau.Tok nak Hanif masuk hari ini juga okay.Tok akan buat surat rujukan.

TA: Puasa awak bawa sendiri Hanif ke hospital.kalau kita panggil ambulans pun mungkin sejam nak datang dan pergi balik. Awak bawa 15 minit dah sampai.Kalau ada apa2 masaalah di Hospital awak bagi tau saya.

They left at 4.20pm. I prayed for Hanif.I hope he will recover.

At 5.00pm Puasa's wife called me. said that there are 20 patients infront of Hanif's turn. said the staff told her to wait for their turn.
TA: Dengar sini. Pergi jumpa orang kat kaunter cakap pada dia,Tok kata Hanif ni nazak.Dah teruk. Minta doktor cek hanif dulu.Awak rayulah kat mereka. Tunjuk surat saya tulis tu suruh mereka baca.

Puasa's wife: Baik Tok. saya buat macamana Tok kata.

There was no more call from them.I think everything was okay.

This morning at 9.30am, I walked into my office.ready for a new day. my assistant came to my room and told me Puasa came at 8.30am. Puasa told us the bad news. Hanif died at 3.30 am. His burial will be before 11am.

Puasa came to see me at 4.30pm today.He brought along Hanif's death certificate. There was sadness in his eyes. And he is tired.But he is calm( as always. I had never seen Puasa got upset since i knew him 13 yaers ago).

TA: Puasa! Saya harap awak sabar atas kematian Hanif ye.Duduk Puasa.

He sat down and handed me the death cert. Stated there as the cause of death: SEPSIS SECONDARY TO PNEUMONIA.

TA: Semalam isteri awak talipon saya sebab mereka tak mau cek Hanif dulu.

Puasa: Ye Tok. kami dapat nombor 1090. masa tu sedang nombor 1070.Kami bagitau Tok suruh mereka cek Hanif segera tapi mereka kata tunggu giliran. Lepas telipon Tok,kami jumpa lagi. Tapi ntah la Tok.
Akhirnya dapat jumpa doktor selepas saya masuk ke dalam bilik doktor sendiri.Saya rayu mereka tengok anak saya dulu sebab Tok kata serius.Bila dia tengok surat Tok ,doktor tu pun terus suruh bawa Hanif masuk.Bila dia tengok dia kata Hanif tenat ni. Dia masukan drip,ambil darah dan X-ray.
Jam 8 pm baru hantar ke wad Tok. Saya tunggu sampai 12 thg malam.Bila nampak stabil saya balik sekejap.

Puasa: Lebih kurang 2 lebih Hospital talipon saya suruh datang sebab hanif dan terlalu nazak.....Tadi saya sempat belikan bubur untuk dia Tok. Bila suap dia susah nak telan. Sesak nafas bila makan Tok....
TA:..sabar lah Puasa. Macamana mak dia?

Puasa: Anakk...Tok....Mak dia sampai pengsan semalam.

TA: Saya faham. Puasa, saya tak terkilan Hanif meninggal.Itu dah ajal dia. Awak faham kan?

Puasa: Saya faham Tok.
TA Tapi saya terkilan cara mereka buat masa awak mula-mula bawa Hanif tengahari semalam.Saya terkilan sebab mereka tak periksa dia tapi suruh pergi ke klinik lain dulu. Itu yang saya terkilan.

Puasa: Saya pun Tok. Kalau mereka dah periksa dan masukkan Hanif ke wad awal2 saya tak kisah Tok walau anak saya meninggal.Tapi....macam ni mereka buat Tok....saya sedih betul Tok...


I let Puasa alone to calm himself. He went through a very short but turbulent episode in 24 hours.

TA: saya rasa,hari Isnin ni Puasa pergi jumpa Pengarah Hospital.Dia orang yg baik.Puasa ceritakan apa yg berlaku pada dia. Supaya lain kali sesiapa yg bertugas di bahagian Kecemasan lebih prihatin.

Puasa just nodded. He invited me for the kenduri arwah tomorrow night.
I asked him to give my regards and takziah to his wife. He stood up and walked out my door.


Hanif had always been a good son to them.He was very obidient. He rarely talked much but he has a gorgeous smile. I'll miss Hanif. And I know everyone in Durian Tunggal who knew Hanif will miss him.

Rest well Hanif. My doa will be for you too child.

Kandungan posting mungkin ada kena mengena atau tidak dengan makhluk yang hidup atau yang telah tiada.Kalau sapa-sapa terasa nak buat macamana kan. Sapa makan cabai melaka dia pedaih laa

27 comments:

de_kerinchi said...

Salam Tokasid,

Sebenarnya kes sebegini berlaku kerana, yang menapis pesakit di wad emergency tu, ialah pembantu perubatan bukan nya doktor, mereka ini lah yang mengklafikasikan yang mana pesakit serious dan yang tidak, nampak nya macam mereka ini lebih pandai dari doktor.

Diharap kementerian kesihatan, tolong tengok kaedah yang lebih baik, praktikal dan relevan untuk keselamatan rakyat.

Apapun Al-fatihah buat Hanif...Sesungguh nya dari tuhan kita datang dan kepada Nya lah kita kembali.dan diharap kes sebegini menjadi panduan dan pengajaran.

k.d said...

Tokasid, that is a death that can be prevented...

He was septic already but if only they got to him the first time instead of going here and there and around in circles...

There should be a protocol or triage nurse to determine the seriousness of people who came to emergency room..not go by numbers....

This is a sad story...

tokasid said...

de kerinchi and k.d.:
Yes thats the problem.MA yg patut buat screening tak buat kerja dia.Because( I think) dah hampir nak tukar shift ungkin mereka tak mau buat paperwork.kalau dia bangun dari kerusi dan tgk Hanif, he would at least that the kid was very ill and would rush him inside.There are 2-3 doctrs on call at every shift in ER Hospital Melaka.
That saddened me. 15 years ago masa Hspital tu ER nya kecil,kaunter dan doctr's room sebelah menyebelah.Apa-apa kes masuk doktor akan nampak.Now with the new Hospital,the ER is huge with lots of rooms.But doktor and nurses tak akan tahu kes-kes yg sampai.They will see cases that are registerd and brought to their section. I'm upset with they guy at the registration and csreening table. I will definetely call the Pengarah Hospital about this matter.This guy should be sent to the morgue.Let him register the deads.
It is sad bila hospital dan peralatan semakin canggih tapi sikap sesetengah kakitangan kesihatan dan perubatan masih tidak apa attitude.
Dalam Malaysia ni ada 3 hospital yg selalu terima komplen dalam media(for the last 5 years) is Hosp Sg Petani,Hosp Seberang Jaya dan Hosp Melaka.
I hope cases like this will not happen again in future.

Mat Salo said...

Doc TA,

Hang ni teruk laa... kemarin buat aku ketawa.. arini pulak buat aku nangih...

Sedih, sungguh sedih. Hope that some procedures need to be improved. Mesti ada "frontline" medic kat luar check seriousness of the patient.

Sometimes it's takdir I know, but we must try...

Anonymous said...

Dearest TA,
I weeped when I read this story...it worth the fight with some of your colleague at hospital when at the end of day, here you are sitting,thinking and crying.
There is no empathy in us anymore...our heart have become stone to other people's misery.

Some people can sleep with this tragic event happening to them.

Fauziah Ismail said...

Salam Tokasid
A tragic story. I'm sad and angry at the same time. Someone could have done something but didn't. I wonder what it does to their conscience if they knew what they have done?
How can the hospital not acknowledge this as an emergency case? When or who decided that accident cases are emergency cases?
Ajal dan maut ditentukan Allah SWT, we have to accept that but I cannot accept the fact that no one attempted to help adik Hanif.
To his parents, banyak-banyak bersabar dan kuatkan iman menghadapi dugaan Allah SWT.
Al fatihah to adik Hanif. I hope your death will not be in vain, that the authorities would take note that such an incident would not happen again.
To Tokasid and all the others in the same profession, you have my greatest respect for doing what you do and doing it well.

Anon. Fm Miri said...

Ina lilahi waina ilaihi rajioon May ALLAH rest his souls in peace ... Al-Fatehah

tokasid said...

Fauziah and Bro Miri:
Tq for dropping by. Before I wrote this entry I told Puasa I wanted to write this in my blog. He gave his okay. Monday I'm gonna tell him the responses I got. I'm gonna tell him he's not alone.There are lots of individuals who doesn't know him personally but symphatised with him.That are upset as he is on the attitude( I would say thats negligence)of the personnel on duty.

I think I should tell Deputy Minister's buddy too( I have barred myself from calling that Dep Minister(Kesihatan).

Anonymous said...

Salam TA,

Innaliilahi waina ilaihirajiun,i use to be a silent reader to few blogs,pernah cuba nak leave comment entah pasal tak leh lak..so cuba lagi this time,saya baru last week kuar spital same case as arwah Hanif,my bp was 70/50,heart beat 100/min,temp was 104.9 f,pneumonia 75% on my right lung,but alhamdullilah masa pi klinik...they called 911,then rush me to ER n terus admitted for 6 days with intensive care.Sedih saya cara hospital di Mesia handle pesakit.

Mutiara said...

Salam Tok
Very tragic. I like to share this with you. 2 weeks ago my friend in Phoenix had similar sickness. At first she and her husband thought it was the normal flu. However after the fever did not come down for 2 days, she was taken to the ER and the doctors told her to hang on . she had the same bp and heart beat as hanif. She was lucky as the ER in Phoenix was quick.She was hospitalized for 6 days. I hope things like this can be minimize in malaysia.

Ibu said...

Tok!! This breaks my heart ...

There's no point having bigger & better facilities, when the basic of patient care is neglected like this.

Tears welled up in my eyes ... after all, I am an ibu.

Hasrul Halid said...

Bro,

Satu ketika dulu, anak saya pernah dijangkiti HFMD. Kami bawa ke klinik dan dr suruh terus ke hospital.

We rushed to the so called 'hospital', malangnya selepas diperiksa, dr disitu hanya kata anak saya 'panas badan'. Kejadah apa panas badan kalau dalam mulut ada 3-4 ulcer? Memang saya bukan dr, tapi saya pun tau beza antara normal ulcer dengan 'benda pelik'! Dan yang paling best, 'she' dont even touch my son. Ajaib sungguh!

Tak puas hati, saya terus balik kampung (Taiping). Pekh! sampai sana, jenuh bersoal jawab dengan dr. Rupanya dr tu terpaksa isi beberapa borang. Borang 'penyakit berjangkit' kot. I dont know, I'm not a doctor. Hehehehe!

Nampak sangat dr di hospital yang pertama tu tergolong dalam spesis 'otak bangkai'. Tak guna seduit pun...! Patut campak kat kandang buaya saja!

Dan dalam kes Adik Hanif, perlu juga diperhalusi, siapa yang 'bangkai' sebenarnya. Peringkat Triage ka atau pun Dr ka...!

Jangan marah doc!

Kak Teh said...

Indeed,very tragic. Al fatehah kpd adik hanif. Kak teh tak sanggup baca cerita macam ni. sedih sangat.

buayaputih said...

tokasid,
KSAH tu jenan ka? ke kolej kat alor star tu?

MA & Brood said...

Tokasid :

Many years ago my then 2 yr daughter had a tummy ache. Her elder brother had the same symptoms and successfully underwent an operation for intussuseption. I suspected it was not an ordinary tummy ache and after getting referrals from our GP, we went to the ER at one of the private hospitals in KL.

The doctor didnt say much and when he did, it was just to answer me - when I asked, what was it - and he said COLIC. He wanted to prescribe me some medicine and sent us home.

I knew it wasnt colic (somehow a mother's instinct) and I told him so. I demanded my daughter to be warded as she was restless and crying in pain.

Less than 2 hours later, she was wheeled into the radiology room to perform the barium enema and they successfully corrected it.


I shudder to think, what if I am just a meek makcik who did not know better ( read : to kick a fuss or an ass) - my daughter may not live to be a pretty 13 year old for me to enjoy today.


I really really hope your story will made it to the mainstream media and some people to be transfered to the morgue like you suggested.


And Adik Hanif would not have died in vain.


Al fatihah.

makcik said...

arghhh.. ni yang takut nak balik malaysia balik nih...

can they improve the systems please? not to my convenience but to restore confidence of the people.. kita bukan bodoh lagi...

argh.. tulun!

anyway, thanks tok asid for telling us this story. and "the changing shift thing dan malas buat report" thing.. grrr! camner nak ubah tu??

makcik said...

bila la *some* malaysian attitude nak tukau nih.. could be becoz of low motivation or low numeration??

menda2 cam nih yang demotivate nak balik smula ke malaysia nih..

as you said tok asid , probably they are changing shift etc etc.. what a crap lah.. they are dealing with lives ok...

mokk said...

Salam...
memang sedih mendengar cerita macam ni....
Memang banyak perkara yang perlu di perbaiki di hospital...the system bagus tapi the human resources yang perlu di perbaiki...

Dulu semasa masih dalam KKM dan menjadi Pengarah Hospital Daerah (late 80's dan early 90"s)...masa tu KKM baru nak start quality services programs...I menghadapi banyak tentangan dan rintangan utk menerapkan nilai-nilai qualiti ini...susah nak menukar mentaliti pekerja2 hospital masa tu...
Berbagai alasan yang diberi...berkira sangat bila berkerja...
Alhamdullilah...slow-slow pun ada perubahan..
Tak tau lah la ni...mungkin dah lali..dan back to macam dulu lagi...

Yang paling teruk utk menerima perubahan dalam menjalankan program kualiti yang dijalankan masa tu adalah di kalangan doktor sendiri...ya ,mungkin mereka ni terlalu sibuk dgn kerja klinikal dan jumlah doktor yang tak ramai masa tu...atau memang doktor ni jenis ketegag..

anyway..takziah kpd keluarga Hanif..

tokasid said...

Salam to Anon(6 may),mutiara,ibu,hasrul tepen,kak teh london , boyaputih.ma&brood,makcik and mokk.TQ for your symphaties and empathies to Hanif and Puasa's family.

I called the Hospital Director's office this morning but unfortunately the Pengarah is in a meeting. I gave my account of what happened to his PA and gave my cellphone no so that the pengarah can call me. InsyaALLAH knownh the Pengarah, something will be done.

Yes,we can have the canggiest gadgets in our hospitals or the best specialists, but if we can't changed the attitude of our personnels then it is very unfortunate for all.Am sorry to say this, but what I noticed, the senior staff is a problem and difficult to handle. Most doctors and Sisters and Matrons are much junior then them by age and seniority in service. These dinosaurs are difficult to motivate,reluctant and refuse for changes( like what mokk said).It is worse when any particular dept have a high turnover rate of its head of dept like ER Hospital Melaka. I do hope the Pengarah HM will take the necessary actions against those responsible.
Will be calling En Puasa today.

Buayaputih: KSAH tu di aloq setaq dekat Stn Keretapi. Jenan is Sekolah Sultan Abdul Halim,Jenan,Jitra( asrama penuh).

drzeze said...

Salam to TA,
al-fatihah dan innalillah untuk adik Hanif.
Sedih, geram pun ada.
Baru semalam sorang ibu berjumpa mama meminta mama menjelaskan apa yang di tulis di atas sijil mati anaknya yang baru meninggal ..
Pagi-pagi bawa jumpa Dr di OPD , anak demam,muntah dan sakit perut ,tanpa periksa Dr bagi 'air garam' ORS dan Syr panadol...balik umah anak muntah darah dan lemah tak bermaya , bawa ke Kecemasan Hospital, hanya sempat diberi bantuan pernafasan ,anak meninggal !Sebab kematian yang dicatit di sijil mati," SEPTICAEMIA WITH DIVC"pada usia 2 tahun.
Adik mama dah melalui pengalaman tersebut seperti yang mama tulis dalam blog mama, cuma umurnya masih panjang dan terlantar hampir setengah tahun menderita akibat mereka yang 'malas' untuk memeriksa pesakit di ER.
Pada sahabat di seberang,kualiti servis ER di sini tak sehebat kualiti infrastrukturnya.Malang untuk Dr junior yang terpaksa mengendalikannya dengan pengalaman yang sedikit & pesakit yang ramai lebih lebih lagi tanpa pengawasan dari Dr senior.

maaf TA mengambil ruang di sini...

tokasid said...

Mama drzeze:

Yes.I noticed that nowadays there many junior doctors posted to ER. Kadang2 kesian jugak kat depa.Baru habis housemanship dah di lemparkan ke ER. Some tak pernah jumpa emergency cases dan bila DIL pt di bawa depa jadi gelabah dan kalut tak tau nak buat apa.
Hospital admin kena tgk perkara ni. drs kat ER mesti ada pengalaman dan tau nak resuscitate accordingly.
I've never worked in ER but I've faced many cases if ER doctors don't do the minimal requirement( at least set up a drip line) before sending to the wards. i' pernah terima cases of ectopic pregnancy yg dah go into shock without a drip from ER. Luckily we in the ward manage to drip her and op her within 20 minutes.

I always thot that bila Hosp dah canggih and 'cleverer' new doctors with lots of specialist in most Hospital, management will be better.But I was wrong. With gaji nak naik looming around the corner( and election too), tapi mungkin kualiti masih di takuk lama.
Apa mereka frontliners sudah lupa pada Akujanji mereka? Apa mereka sudah tak peduli pada Patient's Charter yg mereka paparkan di ruang menunggu?

Hasrul Halid said...

Salam to TA and all my friends here,

I think we need to write not only in blog but to the mainstream media as well. Kita hentam hantar surat pada Utusan Malaysia ka, Berita Harian ka... Harakah kaaa..

Let the 'world' see!

p/s bila membaca komen anda, kepala otak saya mendidih tahap gaban. Pun begitu, saya masih belum mahu bangun tidur lagi. Hehehehe!

Ophelia said...

Dearest TA,

I am appallaed. This still happens? This is sad story. You just made me cry. How do we stop this?

tokasid said...

Bro hasrul tepen:

Hati memang sakit dan rasa macam nak tulis ke Harian Metro.Tapi di sebabkan dua-tiga orang yg malas dan tidak amanah dan tidak bertanggungjawab punya hal saya decide untuk mengikut saluran yg proper.Saya pernah di Hospital itu selama 5 tahun dan pernah menghadapi manusia-manusia jenis ini( samada nurses,medical assisstants,doctors,amah,kerani etc).Biasanya mereka-mereka ini di hadap kepada ketua jabatan dan pengarah utk tindakan disiplin. Kes di siasat mengapa kejadian boleh terjadi dan siapa yg buat. Manusia jenis2 ni selalunya di perosok ke bahagian yg tak bahayakan pesakit( rumah mayat,lab, pejabat rekod etc. Saya tahu kebanyakaan kakitangan Hosp Melaka adalah competent dan bertanggungjawab. Tapi ada lah juga apple busuk, manggis busuk, mot-tan busuk,serta cincalok basi di situ.

Ophelia:
Yes its sad that this still happen to a modern Malaysia. I don't mind if they had done the proper thing and as best as they could to treat Hanif. But refusing him to a doctor in ER and ding-donging him like a ping-pong ball is more than what I can take.

Raden Galoh said...

Innalillahi wainna ilahi raji'un... sedihnya Tok...apalah nak jadi dgn sifat perikemanusiaan kita sekarang...dah hilang pekanya...

Betul tu mati memang akan menjemput bila dah ajal tapi membiarkan arwah menderita tu atau penyiksaan...

Ya Allah...semoga roh Hanif bersama roh mereka yang Kau redhai...Amiiin...

Kata Tak Nak said...

Orang Penang kata depa ni semua mak kali hampot. Bukan semua, ramai yang baguih tapi yang jenih berkira kerja ni la yang bagi busuk nama semua orang.

tokasid said...

Raden and che'gu KTN:

It all boils down to attitude and amanah seseorang.About halal haram rezeki yg di cari.About berkat ada ke takdak dlm rezeki yg di perolehi.
Puasa is doing fine(at least appeared to be fine.Kamariah is still blur of what happened)