Friday, June 6, 2008

Apa ada dengan harga minyak......

Salam buat semua....




Cuba perhatikan apa yang tertera di bawah ini:


Harga minyak sepanjang zaman.. (dalam masa 18 tahun - sejak 1990)

Zaman Mahathir

sebelum 90 - RM 0.89
tahun 1990 - RM 1.10 (kenaikan RM 0.21)
01/10/2000 - RM 1.20 ( kenaikan RM 0.10)
20/10/2001 - RM 1.30 (kenaikan RM 0.10)
01/05/2002 - RM 1.32 ( kenaikan RM 0.02)
31/10/2002 - RM 1.33 (kenaikan RM 0.01)
01/03/2003 - RM 1.35 ( kenaikan RM 0.02)

Zaman Pak Lah
01/05/2004 - RM 1.37 (kenaikan RM 0.02)
01/10/2004 - RM 1.42 ( kenaikan RM 0.05)
05/05/2005 - RM 1.52 (kenaikan RM 0.10)
31/07/2005 - RM 1.62 ( kenaikan RM 0.10)

28/02/2006 - RM 1.92 (kenaikan RM 0.30)
05/06/2008 - RM 2.70 (kenaikan RM 0.78)

Nota :
(Skrip dulu-dulu)

1. Kenaikan minyak masih rendah berbanding mana2 pun negara ASEAN.
2. Kerajaan akan pastikan kenaikan tidak membebankan
3. Kerajaan tidak mampu lagi menampung subsidi.
4. Kerajaan memberi jaminan harga runcit petroleum tidak akan dinaikkan lagi pada TAHUN INI.

(Skrip sekarang dan akan datang)

1. Rakyat mestilah mengamalkan hidup jimat cermat.
2. Kita akan memastikan harga bahan api antara yg terendah dirantau ini berbanding Singapura dan Thailand.
3. Bila kita susah, kenalah sama-sama susah, bila masa senang, 'kita saling membantu'.
4. Penjimatan subsidi RM13.7 billion 'dipulangkan balik pada rakyat'.
5. Langkah ini adalah 'situasi menang-menang'.


10 comments:

Dhahran Sea said...

Salam Doc,
Memang tak dinafikan harga minyak dunia naik mendadak disebabkan oleh spekulasi (rather than real supply-demand economics). Tapi cara AAB, SIL&Co. menangani subsidi minyak didalam konteks negara kita sebagai net exporter of oil amatlah tidak bijak. Ianya bakal memberi kesan mendadak pada inflasi across the board, dan yang susahnya rakyat. Pak Lah & konco2 tak rasa beban ni... semuanya masih dalam mimpi indah sejak 4 tahun... dan jelas kerajaan pemerintahan selalu berdolak dalih... dah banyak sifat2 munafik yang dihayati oleh kerajaan pak lah & pemimpinnya. Saya berharap & berdoa di hari Jumaat yang mulia ini, semoga Allah perkenankan doa ramai rakyat yang susah dan tertekan supaya Malaysia dapat diganti dengan pemimpin & kerajaan yang lebih amanah, prihatin & bertanggungjawab. Amin!

MANTRA said...

Salam Doc
Thanks to BN voters.. Lets celebrate the pinch..

Anymore goodies from PakLah? A rebate to the rakyat.. Bila tu? Next two years.. or when the rakyat has forgotten about it.. Pak Lah then kata duit tak cukup..

Oh, not forgetting.. Brilliant suggestion from our PM..Change our life style.. but change as to what?

LAST BUT NOT LEAST.. THANK YOU DACING VOTERS.. NEXT ROUND PANGKAH AGAIN.. ONE FUNERAL NOT ENOUGH.. GO AND GET MORE FUNERALS FOR THE RAKYAT!!!

Kerp (Ph.D) said...

spot on, doc. at least skrip dulu2 original but now the present admin punya skrip sounds like a broken record and painful to the ears. keputusan yg terbaru ni terlalu mendadak dan nyata sekali diambil secara terburu buru. mampos la nak survive camni. realistically, we can barely afford all the goods but no way we can save up.

tokasid said...

Wassalam Dhahran:

I read yesterday an interview they did with Idris Jala the MAS boss.He was fornerly with Shell Plc in London and the Hague. I said the price of fuel is rocketing due to future traders who never touched a single oil barrel.They trade the oil for next year when the crude is still not pump out yet.They are trading something which is non-existence(yet!)And clearly this a haram to us but do those Jews care?

Idris Jala said there is no shortage of oil. Oil shortage is indicated when:
1-The tankers at sea are not moving at all.
2-There are long ques in most fuel stations,which is not happening all over the worl.
Jala said the price of crude should be arounf US40 per barrel!!

The increase in Malaysia is 41%,the highest ever in Malaysia and the region thus far.And the gomen ask us to change our life styles!!

personally I think all the mega projects should be postpones or cancel.All those nice sounding corridors must be scrapped off.

I amin your du'a bro.
Amin Ya Rabb.

tokasid said...

Wassalam jeeja mantra:

No wonder DT is 'panas' today.U are upset too.

I heard the traffic jam was up to your house the other day! There were lots of shuting and cussing di Shell DT.

As what we are going through now I'll say this:
3 cheers to BN voters.Hip!Hip!Hurray!

tokasid said...

Kerpomovic comrade:

That puzzles me coz why are using the old scripts ? 4th floor must be full of Bishop's noses.

waterlily said...

Salam doc,

Depa semua suruh kita yang mentimun ni ubah cara hidup.

Okay, takpa. Mula2 saya nak tengok pak-pak menteri, anak-anak menantu dan para kroni depa naik basikal ka, kereta lembu ka @ kuda.

Dan nak tengok ada dak lagi keraian besar-besaran, acara-acara perabih duit p luar negara.

Kata Tak Nak said...

Memang menang-menang apa. Kroni menang, UMNO menang. Menang menang lah tu.

tokasid said...

Salam Mariani WL:

Depa ni kebanyakkan cakap saja pandai.Pandai suruh orang buat itu buta ini.Ubah itu ubah ini.Jgn buat itu jgn buat ini.

Cumanya...orang yang selama ni duit minyak depa rakyat yang tanggung,pi makan angin depa rakyat yg tanggung,rumah yg depa duduk rakyat yg tanggung, tol depa rakyat yg tanggung....adakah depa akan bersedia nak ubah gaya hidup depa? 99.9% mustahil depa mahu.

Depa ni macam ayam jantan hero kampung: Kokok berderai-derai tapi di pungkoq penuh taik.

tokasid said...

Che'gu:

Itulah yg depa maksudkan dgn menang-menang.Pasai semua muleh kat depa.

Depa ni umpama cerita Nujum Pak Belalang.Sudin ngan Ajis Satar dok bahagi harta curi. Satu utk kau...satu untuk kau...last-last semua untuk kami lah!