Tuesday, June 10, 2008

Mana Tan Sri ku?

Sudah beberapa malam dia tidak dapat tidur.Ke hulu ke hilir dia mundar mandir di dalam rumah.Dari bilik tidur ke balkoni ke dapur ke bilk air.Ke ruang tamu ke bilik air.Ke bilik air dan ke bilik air.Geram sungguh.Hidungnya kembang kempis menahan marah.Dan menahan malu.

Mana boleh begini.Mana boleh dia di hina begini.Apa mereka fikir dia tak berguna lagi?Lupakah mereka kepada jasa-jasanya selama ini.Hampir suku abad usahanya tidak mereka ambil kira kah?

Dia ke dapur.Tudung saji di angkat.Dia mencubit sedikit tosey yang telah sejuk.Yang tidak di jamah sejak pagi tadi.Ahh...tosey pun terasa seperti kertas pasir bila di telan.Di ambil susu dari petisejuk dan di tonggak ke dalam mulut.Di kumur-kumur dan di telan.Celaka.Susu pun sudah mulai basi.Di perhati kotak susu...patutlah.Sudah expired.Sama seperti dirinya.Sudah expired.

Celaka sungguh.Bagaimana teman rapatnya boleh dapat tetapi dia di lupai.Di ketepikan begitu saja.Dia masih ingat selama dulu dia amat di hargai.Pendapatnya walaupun sering semacam bodoh sahaja sering di terima guna.

Jam sudah pukul 3.00 pagi.Dia betul-betul tidak puas hati.Habis manis sepah di buang fikirnya.Dia perlu bercakap dengan teman nya.Sekarang.Walaupun dia tahu temannya sedang tidur.Mungkin air liur basi sedang mencucur dari sisi bibir.

Dia mencapai handphone lalu men-speed dial temannya.Selepas 7 deringan dia mendengar suara temannya.

"Alooo....who is that?"
"Ah Yeik!Ah Yeik ka itu?"
"Aiyaa....itu siapa sana? Malam-malam manyak kacau wa mau tidor la....Manyak soey loo..."
"Ah Yeik...ini Samy laa...awak suda tido ka?"
"Samy!Apa lu buat talipon gua sikalang?Wa sula titon laa..Apasat lu talak titon?Lu tengok Euro 2008 ka?"
"Tada.....saya football tada suka juga.Ini saya mau tanya sama awak saja...."
"Haiyaa...esok hari talak boleh tunggu ka Samy?"
"This is very important la Ah Yeik...isekarang juga saya mesti mau tahu.Saya sudah 3 hari tad tidur tada makan....saya suda macam mau gila lu tau ka?"
"Apa mau gila?Lu memang sulah gila..."
"Eh Ah Yeik...itu mavam cakap tada baik laa kawan..."
"Aaaa.....Samy! Sikalang lu tala bole cakap sama gua Ah Yeik lagi ah,,,,Lu sikalang nesti sebut gua itu Tan Sli....."
"Ayoyoo...Ah Yeik,awak jangan ini macam sama saya...."
"Talak....gua sulah Tab Sli sikalang mesti panggil itu macam la kawan"
"Okay...okay....saya ada call isekarang pasal itu pingat Tan Sri jugak la Ah Yeik"
"Apa pasat?"
"Tada...awak sama saya sudah lama jadi mintri dulu.Awak sama saya jadi Presiden jugak.Tapi apa pasal awak dapat itu Tan Sri tapi saya tada dapat?"
:Aiya Samy...gua dapat sebab gua kerja bagut"
"Apa saya dulu kirja tada bagus ka?Awak suda lupa berapa banyak tol saya suda collect kasi sama gomen?"
"Ya gua tahu itu Samy....tapi gua rasa aa...gua lapat Tan Sli sebab gua sudah kasi resign itu Presiden post laa...tapi lu aaa...sampai suda kalah pun talak mau kasi lain olang itu post..."
"Apa kalah? Saya mana ada kalah?"
"Ala Samy...itu election awak sulah kalah sana Sg.Siput .Talak ingat ka?"
"Saya tada kalah!Saya tada menang saja tau kaa...."
"Sama saja maaa....kalah.Talak menang.Sama saja"
"Tada...tada...saya tada kalah.Saya banyak tada puas hati sebab PM tada rekomen saya jadi Tan Sri.Kalau tak mau kasi Tan Sri pun, kasi la Tun sama saya...."
"Haiya Samy.Gua lasa esok lu call sama PM laa...lu tanya sama lia apa pasat lu talak lapat Tan Sli"
"Saya sudah call sama PM.Tapi dia bini cakap dia ada tidor jugak.Lagi dia bini cakap saya tak payah call PM.Apa apa hal saya musti call dia menantu jugak..."
"Talak apa lah Samy.Lu nanti call sama lia melantu saja..."
"Banyak susa ini macam Ah Yeik Saya hati banyak susa isekarang"
"Talak apa la Samy...lu ala sabar sikit la..Hah!Ini gua mau invite sama lu esok malam lu sama lu bini latang rumah gua at 9.00pm"
"Apa hal?"
"Talak...gua ala mau bikin party sikit la.Ala kalaoke. Kalau lu mau latang gua kasi siap Tamil kalaoke untuk lu..."
"Wah!Party birthday awak ka Ah Yeik?"
"Talak birtday laa...itu party sebab gua lapat Tan Sli saja"

Click.Line mati.

"Aloo....Aloo...Samy!Samy!"

20 comments:

Dhahran Sea said...

Salam Doc,
Good one! Kesian Samy Velu...

tokasid said...

Wassalam Dhahran:

When I saw the receipients list he was not there. I remember most of the BN partners' leaders will be given a Tan Sriship after they resigned from politics. Since Mr Samy is still holding on to the post I guess he just 'disqualified' himself,kot.

But maybe there are more other reasons to that...

Kata Tak Nak said...

Samy: Hey ah yaik, lu jangan act la lu dapat itu tan sri.

Yaik: Apa pasai tak buleh act? Lu ingat sinang mau dapat ka? Lu apa ada?

Samy: Lu ta tau ka? Dia orang mau kasi sama saya itu 'Tengku'.

tokasid said...

Now he is hoping for a Tunship.

Tapi mungkin dapat Tong kot.Tong kosong.

mOEha Aziz said...

salam doc...

hehehehe... terhibur jugak si botak yang tgh lara macam samy... hehehehe

cakapaje said...

Salam Doc,

Cian Samy...takdak orang nyanyi lagu Hitam Manis - Walaupun takdak Tan Sri, masih ingat dipandang manis.

Oooh! Ay Yeik dapat Tan Sri! Hmm...leh le dia geng ngan kak fidah ek? Apalah jasa mereka agaknya?

Kerp (Ph.D) said...

hehhhehehehehhe...another low-blow to sam. aku ingat dia kawan baik cikgu je.

isekarang lu orang ketawa sama saya. saya kasi berenti politic kalu auta-matically Tunship dtg sama saya.

anokoghetupat said...

Salam Bro...
Gelak sorang kawe tengah malam nie... nak kejut bini ajak gelak takut jadi lain plak... Kawe rasa F**k Lah simpan TOH Puan Sri utk samy kot.... hahahahaha

Shirzad Lifeboat said...

dear doc

masa dulu dia samy ada value, not too long before hindraf, dia jadi semi value. sekarang lepas pru-12, dia dah tak ada value.
nasib baik bn masih jadi kerajaan persekutuan. andai kata tak jadi, probably jadi sami bulu.

tokasid said...

Wassalam Muha:

InsyaALLAH, lara si botak hanya lara sementara.Mungkin lara si Samy berkekalan infiniti??

tokasid said...

Salam Shah:

Lagu hitam manis adalah antara lagu yang di ban oleh si Samy.tak tahu apa sebabnya.

The Tan Sri thing was pointed out to me by Mantra last week.So I look at the receipients' names in the MSM and what do I find there?Samy was not included.

Okay,lets sing Hitam Manis again,shall we?

tokasid said...

Ahmad Kerpovomovic el comrade:

I know its not only Che'gu and me who is a fan of SV.I'm sure there many out there ready to take a dig at SV.

PM: Isekarang kalu brinti jadi Presiden baru kasi Tan Sri. kalu tada brinti awak tada dapat Tan Sri.

SV: Ayyooyooo....itu macam jugak ka? Awak tada tipu sama saya ka? Sebab saya ada tahu awak PM flip-flop....

tokasid said...

Wassale anokoghetupat:

Kalau nok bui Toh Pue Sri ke SV ambe rase nati Pok Ande Auuwww hot dulu hulo kegheh maghoh pulok....tok gitu awe?

tokasid said...

Salam Pak Shirzad:

Wah ...ada rhyme yg pak komen ni....
Nanti kena buat pantut bertemakan value atau velu atau bulu lah pulak.

Zawi said...

Doc TA,
Itu Riong Kali pun tara dapat Tan Sri cuma dapat Datok saja tadak mare ke dia?

waterlily said...

Dah dapat terima jaLAH. Tak dapat, nganga sajaLAH.

ps: doc, kalau beli unta atau kuda, agak2 boleh dapat loan bank dak? LOL

Ubah gaya hidup doc.

Bodoh & bangang punya mintri

tokasid said...

wassalam pak zawi:

saya rasa RK frust jugak tapi mesti boss tak kasi sebab dia liability pada boss dia.

Nek piiidah tak tahu lah buat kenduri ke tak

tokasid said...

Wassalam mariani WL:

kita yg dapat kenaikan harga minyak melopongLAH.

Loan kuda,keldai dan lembu mungkin AgroBank bagi kot.

zackzara said...

hehe.. I like this one. Enjoyed reading your posts..terhibur di kala stress...:)

Fareez Mansur said...

Doc,
Bukan Ah Yeik dapat Tun ker?