Friday, June 6, 2008

Rebate via postal order.....why??

Salam to all.

Glorious Friday it should be today.A day with lots of Barakah.A day ALLAH gives us lots of opportunity to ask for HIS blessing.

I started the day with a radiant smile when I woke up. Coz its Friday.
Everything went well until 10 minutes ago when a friend sms-ed me with this piece of news:

"Patut le semua rebate tunai utk kenderaan di bayar melalui Pos Malaysia,ECM Libra ada saham dalam Pos Malaysia rupanya"

I knew from previous news reporting that ECM Libra indeed have lots of share in Pos Malaysia for the past few years.

The upsetting sms was forwarded to several friends and these are some of the responses I got:-

1- Ada udang di sebalik mee.jadi yg 13.7 billion jimat tu utk di agih pada yang layak lah.

2-Yup! Malah apa saja yg ada keuntungan la ni,ada membabitkan KJ.Ni lagi teruk dari cronyism dan nepotism chedet.

3-Mesti ada kepentingan peribadi bro.Sepatutnya boleh di claim di semua bank.Kan mudah?

4-Bayangkan berapa juta kenderaan yang ada?

5-Laa...memang hampeh le.Apa saja depa buat ada % mesuk utk depa.

6-Oh no! I'm being raped by halimunan rupanya!

7-Tak guna!!

8-Anjing! depa peduli apa kat kita...

9-Asyik2 banding harga minyak dgn Singapura.Gaji dan duit rakyatnya besar,Thailandroadtax bayar sekali saja.Tempat lain: UAE RM1.19 selitre.Mesir RM1.03 seliter,Kuwait RM0,67 seliter,Saudi RM 0.38 seliter ,Nigeria RM o.32 seliter, Venuezela RM 0.16 seliter. Malaysia pun pengeluar minyak juga.Untung Petronas buat apa?

10-Itu lah yang tersirat dari keputusan mereka.

I am sure responses like these is not only from my friends but also from many more Malaysian once they know why it must be ONLY postal order.

12 comments:

edelweiss said...

Salam...

Doc, thanks for the sms. Nih dok hangat lagi hati nih ...rasa hangat tak hilang sejak tau minyak naik mcm roket [at least roket turun jugak ke bumi...]nih memang menyusahkan rakyattttttt!!!!! yang susah akan tambah susah...yang suam kuku...akan sejuk....ishhhh!!

I was at the ministry this morning for presentation when i received your sms. huihhhhhh panasssss...walaupun dalam AC.

Pasai apa buat lagu tuh? Tak kenyang lagi kah depa? Tak cukup kaya lagikah depa? Nak duit dalam bank kat oberseas tuh sebanyak mana? BUkan menyenangkan rakyat nih...ini namanya MELINGKUPKAN!!!!!

Zawi said...

Doc TA,
They will park billions of dollars in Pos Malaysia to be used to pay back motorists. That way Pos Malaysia can use the money to ear interest while they take their time to pay back the motorists. The longer they can hold the money the more income they can make. Everything they do will benefit their cronies and family members.

tokasid said...

Salam Min:

Cool down Min....cool down.
Saya lepaih solat Jemaat tadi dah kureng hangin satu badan.

One thing that we must to forget( dulu2 saya kata-don't forget to remember)that it is human nature to be so tamak haloba,but along the way some manage to control their greediness despite the temptations and opportunity.

But from my own observations(not a study,mind you) most of those who chase for power(esp political power) are driven by greed.

I don't mind ppl become greedy but they really work hard without abusing their power and status.but these morons sure wanted to SAPU BERSIH everything while there is time.
Otherwise how can you explain in several states the constituency allocationfor 2008 is almost zero by end of February?

Isn't that greed?

So this rebate thing with postal orders are driven by greed.

tokasid said...

Salam Pak Zawi:

This is one of the reasons why I am soooooo sceptical with our gomen.They always have a double -sided meaning to most of the things they do.Yang tersurat dan yg tersirat.

Yang tersurat seems so very baik and angelic in nature but when you find out about the tersurat.....

Kata Tak Nak said...

Aku tak tahan dah. Aku nak pindah pi Zimbabwe, sana buleh jadi instant millionaire.

blackpurple @ jowopinter said...

Kalau dah nama perampok, pusing-pusing mana pun tetap nak merampok!

Dhahran Sea said...

Salam Doc,
Nampaknya AAB, SIL&Co. sudah lebeh lah... dia orang buat sesuka hati walaupun tahu rakyat tak suka! Dengar nya Kalimullah, geng kuat KJ nak dapat Tan Sri pulak! Ape ke "jass" si mamat ni sampai nak dapat TS? Patut dapat "SPB" dah lah - "Sang Putar Belit"! Berapa lama lagi agaknya rakyat boleh tahan dengan pak lah, menantu & Co. ni? Kena sembahyang hajat bagi kena stroke/heart attack kot?

Zabs said...

Salam Doc.,
Saya ada terfikir, yang semua ini, mungkin bala yang Allah turun kat kita semua di Malaysia ini kerana sesuatu yang kita telah salah buat. Walau pun bukan kita sendiri yang buat, tetapi kerana tidak mencegah pun kira samalah juga. Dan kalau ada yang mencegah pun, oleh kerana bala turun secara menyeluruh yang baik-baik pun merasakannya juga. Wallahua'lam.

tokasid said...

Che'gu:

Hmmm...Zimbabwe?I don't think its a gd idea for you. Kawan baik org Kerala kan boss Zimbabwe?

Why not Timor Leste?

tokasid said...

Salam Wak Pinter:

Iya dong...kalau sudah maling apa buat pun mahunya maling juga wak.Ngak boleh maling terang-terangan bisa aja maling sembunyi-sembunyi

tokasid said...

Salam Dhahran:

Dalam negara iniamat senang nak dapat pingat jika seseorag berperangai "baik" mengikut mata pemerintah.

Solat hajat ?Elok solat hajat biar ALLAH limpahkan hidayah pada mereka coz at this rate they are going and doing, the devil is smiling all the way to hell.With them tagging along.
Na'uzubillahi min zalik.

tokasid said...

Pak Zabs:

Memang sebenarnya pun ini lah musibah yang ALLAh timpakan kepada kita bila amanah dan keadilan serta kebenaran tidak lagi menjadi landasan. Malah dgn membelakang ALLAh dan RasulNya kita lihat di mana-mana sedang di beri musibah besar pada umat insan.
Di Myanmar dan China dalam bentuk bencana gempa dan cyclone.Di sini musibah ekonomi.Di Asia Barat musibah peperangan.

Bila sesuatu musibah dtg semua akan terkena bahangnya.
Semoga lebih raai yang mahu dan mampu membaca ingatan2 ini dgn mata hati bukan mata kasar.