Sunday, October 28, 2007

Jackson Browne and America.

Salam to all.

Jackson Browne and America are among the early country rock-folk artistes that was introduced to me while in UM. Their songs were regularly performed by two friends in 2nd RC UM, Bahari( now Director of a hospital in Pahang and his duo Rosli Ibrahim of Sg Petani).Like to share it with yer'all.

I present to you...Jacksn Browne with The Pretender and America with Sister Golden Hair.

Thank you.

(note: to listen to more songs of the respective singers, click the menu button at the lower right corner of U-tube, and just click the videos that appear)



Jackson Browne-The Pretender
(other songs from Browne are Late for the sky, the Fuse, Running on Empty, Somebody's baby,Loud Out/Stay)



America-Sister Golden Hair
(other songs by America are: Tin Man, Horse with no Name, Ventura Highway and You can do magic)

Kandungan posting mungkin ada kena mengena atau tidak dengan makhluk yang hidup atau yang telah tiada.Kalau sapa-sapa terasa nak buat macamana kan. Sapa makan cabai melaka dia pedaih laa

18 comments:

waterlily said...

Salam Doc,
Teringat masa muda ya doc? Saya pun membesar zaman rock -dengan ayat power "gua caya lu" . Allahyarham abah saya marah & emak saya pernah bakar seluar jeans saya yang "fit"(nak pakai kena guna plastik). Bila dah tua2 fikir balik..ish..bodohnya aku....bukannya buta hukum-hakam tapi ikut sangat hati muda. Bila saya tengok gelagat anak muda sekarang...tak macam kita dulu-dulu lagi. Zaman kita takat rock jetdoc..takde ler bohsia,rempit dll. Jika terhamil luar nikah pun cuma kes2 terpencil je.

Kata Tak Nak said...

Memang betoi kata waterlily tu, dulu aku rock, semua nak rock, nyanyi lagu rock tapi perangai ada batasan, Aku masih takut mak bapak dan tau right from wrong. Lani depa dive in terus. Mungkin sebab lani depa seolah-olahnya digalakkan leka so that tak jadi terlalu critical.

Mior Azhar said...

Tok,
Sekarang ni tak payah tunggu rock tapi perangai bebudak mmg tak ada tandingan..nama nak hormat orang tua jauh sekali
Thanks for the entry ... nostalgic betui... teringat masa dulu dok gila lagu America. Tang Jackson Browne nih ingat2 luper la pulak. Tapi masa tu paling besh Jump by Van Halen --- JUMP!

tokasid said...

Waterlily:

Masa dk belek2 cd dan keset2 lama saya terfikirkalau2 ada tak kat U-tube koleksi konsert beberapa penyanyi dan band kegemaran saya. Try punya try rupa2nya banyak.

Masa kat UM dulu(pak mior tentu ingat) sekitar 80an dulu memang banyak ada kolej(asrama) buat pertunujkkan samada di asrama masing2 atau di Dewan Tunku Cansellor. Masa tu yg popular di kampus ialah Revolvers(sebelum mereka rakam album) dan sebuah band yg popular di KL pimpinan Danker(tak ingat nama band).So dari sini terdedah juga kepada genre R&B, blues,Glam rock, Rock metal dan lain2.

Selalunya ada 2-3 band buat persembahan masing2 dgn pengkhususan muzik mereka sendiri.

Ketika itu lagu rock Melayu hanya dari Sweet Carity dan lagu blues dari Blues Gang. Selepas itu baru Search muncul dgn album pertama mereka Cinta Buatan Malaysia di ikuti dgn Lefthanded dan banyak lagi band2 rock Wa Caya Lu ni.

Memang dulu tak ramai awek yg betul2 pakai cara rockers. Kalau di Kg Kerinchi cuma 2-3 kerat awek yg akai rock.Yg banyak pakai jeans koyak lutut ialah mat-mat rock kapak.

Mat-mat rock kapak dulu2 banyak guna ganja dan ada kala guna heroine.Mungkin masa dulu tak banyak sangat dadah spt ice atau syabu dan sewaktu dgnnya kot. Kalau ada saya tak akan hairan jika zaman kita dulu harus juga seteruk sekarang. Kena juga ingat, mat-minah rock zaman kita sekarang dah jadi mak-ayah macam kita. Mungkin anak-anak mereka lah yg jadi macam remaja sekarang.

Remaja sekarang nampak teruk dari kita sebab perkara yg hendak mereka lakukan lebih terbuka dan senang di dapati zaman ini.
Sesungguhnya perangai remaja sepanjang zaman moden ini hampir sama setiap generasi. Semua mahukan hiburan tanpa batasan.

tokasid said...

Che'gu: Dulu zaman che'gu dan saya walaupun rock, tapi di tempat asal kita tak berapa rock sangat. Dan memang masa tu kita nak buat apa fikir dulu ttg mak-ayah. Nanti mak-ayah marah la, mak-ayah malu lah etc. Itu menjadi batasan kita.

Remaja sekarang, mereka jarang berfikir ttg mak-ayah atau maruah keluarga. Like I said to waterlily, mak-ayah zaman sekarang adalah generasi mat-minah rock zaman che'gu dan zaman aku. Kebanyakkan sudah memberi kebebasan dan muka sangat kepada anak2. Jadi anak2 dah tak kisah apa perasaan mak-bapak kalau berlaku perkara mungkar.
Anak-anak sekarang jadi berani kerana mereka sedar mak-bapak mereka tidak dapat berbuat apa-apa.
( Kat sekolah mesti macam tu jugak kan?)

tokasid said...

Pak mior:

America masa tu di kenali jugak pasai vocal harmoni depa 3 org ni menjadi.

Jackson Browne seinggat aku kat kampus dulu tak ramai yg minat.Aku dulu ntah macamana terbeli keset(pirated) The Pretender kat Petaling Street, terus minat.

Yes JUMP was a hit kat kampus kita dulu. Bila ada open day, mana-mana band yg main main kat kampus mesti perform JUMP punya.

acciaccatura said...

salam doc,
hahaa... 80an itulah masa kegemilangan saya. Sebab 'Wa caya lu' lah wa jadi cam ni. Memang saya ada band sendiri masa tu. Nama kumpulan kami 'Trio Fusion', satu drum, satu bass dan saya on keyboards. tak dak duit nak beli DX7, pi beli Roland Jupiter yang secondhand. Tapi first study Violin. Memang giler masa tu.Bila ada recording kat RTM, kena angkut keyboard naik bas sebab tak dak duit nak naik teksi.

Tapi alhamdulillah, bila saya dah kahwin, semuanya stop. anak-anak saya lebih baik dari saya, inshaAllah. Mereka bukan remaja yang doc ceritakan tu. Saya tak mahu anak-anak saya menyusahkan masyarakat. Penin saya nanti. hee..

Anonymous said...

emm...last time nampak Dr Bahari tengah mesin potong rumput kat rumah dia di kg. Buntut Pulau, Temerloh.

tak tau lak, dia pandai nyanyi rock.
:-)

tokasid said...

Accia:

what I noticed, sapa2 yg dulu anggap diri rock kapak ke rock gergaji ke, if they are educated, they know their limitation. They might like rock songs but selalu nya they are well behaved.

Seingat saya, dulu kalau kat UM ada rock band masuk, berduyun-duyun mat dan minah rock dari Kg Kerinchi akan masuk kampus with their jeans koyak rabak. They are the ones who will make the most noise and they are the ones who will menari terkinja-kinja kat depan kat belakang. Ada yg dalam keadaan stone.
Budak2 kampus jarang yg terkinja-kinja(mungkin nak kontrol macho sebab makwe ada sama).

Dulu kalau pergi ke Pertama Kompleks, yg dok melepak depan tangga Pertama semua yg dok pakai jeans koyak rabak ni.

Most likely kaki rock yg ada education ni they will stay listening to rock songs but semakin dewasa they know what they want in life and go for it.

The 'hancus' mat rock ni selalunya pindah randah kerja dan when they have kids, they have difficulty in controlling their kids.

Bukan tak ada anak2 org yg educated yg jadi hancus sekarang, ramai jugak. Tapi selalunya kalau bapak tak tentu hala, anak juga jadi begitu.

And, yg semakin terok akhlak bukan saja budak2 dari bandar tau. Tengok lah kat kampong2 dan Felda2...ramai juga mat rempit dan bohsia yg terbabit dalam zina(and they take videos with their handphones and distribute it on the net or via bluetooth).

During the 80s, samada u form a rock outfit or you dwell into jazz fusion.

kalu lagu2 pop ni secara solo saja.

I think anak2 Accia kena di ajar juga main alat2 muzik, bukan utk cari rezeki tapi as a hobby dan saluran kraetiviti mereka.
( I regret sebab dulu tak belajar main instruments. Gitar tong pun tak reti main)

tokasid said...

Anonymous:

Dr Bahari tak nyanyi lagu rock dulu.
Dia lebih kepada folk. Dia suka nyanyi lagu2 America, Jackson Browne,Bob Dylan, Seals and croft, Gordon Lightfoot, Cat Stevens, Jim Croche, Joni Mitchell,Harry Chapins,
Simon and Garfunkel.

Lagu2 yg dia boleh main gitar sambil nyanyi. And Dr Bahari is very good in doing it.Cuma dia low profile. Perform pun kat college yg dia tinggal saja. Masa tu kalau dia nak nyanyi kat pub tentu di terima ramai.He had a very good voice.

acciaccatura said...

salam doc,
alamak, mulut you masinlah doc. yesterday my son came up to me and ask to teach him the guitar. So, today we started with the basic music theory.

de_kerinchi said...

Salam saudara dr tokasid,

bagaimana cuti...heheheh

Benar kata waterlily...saya setuju dengan beliau...teringat zaman rock dulu-dulu..nak tambah sikit yang pakai jin ( jeans) taruk plastik tu memang benar..kelakar teringat masa darah muda dulu-dulu...

Tak lupa juga siap conteng pakai maker pen..hehehe....yang ekstrim sikit tu pernah jumpa rocker buat bendera amerika kat "jin" pakai cat minyak hehehehe..habis bau satu konsert...dia ingat gempak kot...siap kibar bendera amerika..bodoh betul zaman darah muda yer..hihhkk

tokasid said...

Accia:

Mana mulut saya tak masin, semalam makan tamban goreng..heh3.

That is a good step. I mean, your have yhe musical knowledge.You can read music and can play several instruments. Violin is one instrument that not many can play well. Apart from the guitar( ajat dia 12 strings boleh?), he should also learn the violin and piano/keyboard.

Now I longed(and angan2)if I could play the guitar,I'm sure bila boring2 boleh jugak petik2 main lagu2 Sohaimi, Zubir Ali,Kopratasa, Ebiet or Iwan Fals or Dylan, Clapton, BB King, John Lee Hooker and the legendary Robert Johnson.

Tapi apa kan daya dah tangan bangku.

tokasid said...

De_kerinchi:

Ya zaman rock kapak 80an dulu memang havoc.
Tapi saya tak pernah pergi ke sebarang rock konsert selain ada sekali Uriah Heep dtg ke Stadium Merdeka.Masa tu Kembara dan Blues Gang jadi opening act, teringat ada kekecohan sikit antara Uriah Heep dan Blues Gang_(Ito)masa tu tak tau apasal.

Saya kalau nak tgk gelagat mat-minah rock, cuma tgk bila geng Kerinchi masuk kampus.

drzeze said...

salam TA,
Wah! bila bab ni mama banyak ketinggalan, cuma ingat BULU'S GENG kat my 3rd RC yang Mr.Managernya Mus yang dah jadi Prof sekarang..

tokasid said...

Mama drzeze:

Ha...aku ingat jugak masa Blues Gang pi 3rd RC dulu. Selalu yang dok buat open day panggil band2 ni 1st College ngan &th Clooege(Za'aba).

Tau dak pak mior( blog Life pof a bapak) tu budak 3rd RC !!

Mat Salo said...

This is my first comment since I got back on my kapal ngebor di Kaltim. Pak Doc, kalau nak citer pasal Jackson Browne, mampuih.. takde kesudahannya. When I was in asrama days in the late 70s Sister Golden Hair itu 'wajib' tau main dikalangan fraternity gitar tong jenama 'Kapok'. Even today (I think) I can remember the chords. Lyric jer dah blur sebab over 30 years.

OK I have an admission to make. 2 weeks back Kak Nuraina ajak pi Open Hse dia where I was to meet her brother Abang Med who is a musician and also a music columnist for Malay Mail in the late 70s'. Tak pernah jumpa tapi pernah dia left some comments on my blog. From what I heard if he's there sure dia akan play some songs.And I wanted to (che wah!) impress him too. So I took out my guitar tong from the store, beli string baru and download from internet lyrics+chords from who else, JB lah! Cari laa lagu chord senang2 (tangan sakit ni dah lama tak main nih) dan suara boleh bawak. So for about a day I got Lives in The Balance and These Days down ok. Version tu I got from JB's unplugged vol.1 concert released few years ago which I pinjam-ed from Bru' Rocky (belum pon pulang lagi). Pretender verse terlalu panjang tak daya nak memorize. But sayang nya I tak dapat pergi because I had earlier already promised my family nak kuar outstation bercuti to CH (not bertahlil di GH!) laskopek fnal bonding session with my kids...

So rugilah practise melalak sampai kene marah ngan bini tapi tak jadi perform. Ada juga hati tu I nak end the set with 'Rosie' or 'Take It Easy', which not many know is JB's song written fro Eagles.

Eh.. Eagles got new album, dah release kat Meshia ke..?

Wei.. Dr. Bahari tu org. Buntut Pulau ke? Well.. I'm from Buntut Pulau wei! Belah ayoh koi... Is Dr. Bahari our age?

tokasid said...

Mat salo:

Alhamdulillah you are back in one piece in Kalimantan. Happy ngebor pak!

Aisehman!!Rugi la hang couldn't entertain Bang Hamed( how can I forget his reviews...lepas baca reviews dia akan keluar naik bas mini to cari keset yg dia review).
If he had listened to your rendition, he might form a duo with you for Tuesday gigs at MRT.

Dr Bahari tu ikut umor senior kita setahun. He's in the same batch with CGOPD. They are close buddy. Dr Bahari will only play his guitar and sing in his room, play football in the evening and study...But I just loved listening to him. Wouldn't know JB, cat Stevens, Joni Mitchell if not for him.