Sunday, November 11, 2007

18th Anniversary


tokasid and Mrs tokasid
(sorry not recent foto)

( Announcement: Biggum's dad is undergoing angioplasty today. Lets make some doa for his recovery. Read here. )

What a week it was. Was so busy preparing some material for the lecture the whole week.
Reading up old textbooks and looking up in the net.
And sleepless nights too...How can I go to bed?
I'm really blur with powerpoint presentation.
Luckily. dearie wife helped -out. Well basically she did and re-do all the powerpoints I need.
And as of yesterday at 5.00 pm I finished the lectures, Alhamdulillah.

Anyway...the above is not the point of this entry.
The above was the reason why this entry was posted late.

Yersterday, 10 th November was a very special day for us.
It was our Nikah Anniversary. Our 18th.
!8 years ago, a shy and thin young man was akad nikahed to a shy and preety young lady.
And suddenly time flew fast.
That shy and thin young man is now a different guy. He's now a 'boroi', not so shy anymore middle aged man. And she had become a preety(still) middle aged lady.

I thank you Sayang for tolerating with my perangai buruks all this years( ooppss...kena kemas cadar sat naa..) and the emotional turmoils that I had caused you.
I am not the best of husbands around, but I try to be a good one with all my shortcomings.
But as you had known me...there are of certain things that I'm still a dumb and occasional asshole.

But you had been a very good partner and friend to me. I appreciate that very much.

Thank you Sayang for taking care of me.
I love you so much.
Happy 18th anniversary to us.




Kandungan posting mungkin ada kena mengena atau tidak dengan makhluk yang hidup atau yang telah tiada.Kalau sapa-sapa terasa nak buat macamana kan. Sapa makan cabai melaka dia pedaih laa

53 comments:

Kata Tak Nak said...

truly a lovely couple. Yes, 18 years just flew past like my 28. Anyway, Happy 18th Nikah Anniversary and may ALLAH bless you with many-many more Nikah Anniversaries.

Zabs said...

Salam Doc.,
Selamat Anniversary, semuga bergembira selalu dan berkekalan hingga ke akhir hayat.

cakapaje said...

Salam Doc,

Hullo! You and Cikgu planned a simultaneous nikah or what? lol! :)

I envy you both, Doc and Cikgu. Tabik! For keeping a sacred thing in place.

Kepada kekanda berdua - Doc and akak - tahniah! Semoga Allah s.w.t. panjangkan jodoh dalam keimanan dan kebahagian, dan diketemukan semula di hari kemudian nanti. Amin.


ps. You're quite different from what I imagined. Well, except for the janggut that is :)

acciaccatura said...

salam doc,
Happy Anniversary! Salam to Puan Tokasid. Semoga sentiasa dilimpahi rahmatNya.

Now, must go over to Chegus. It's his too today!

Fauziah Ismail said...

Salam Tokasid
Happy 18th anniversary! Wishing you many more blissful years of marriage.

AFRAR YUNUS said...

salam sahabat
tahniah dan didoakan ikatan itu sehingga ke akhir hayat. semoga diri kalian dirahmati & diberkati Allah swt.

waterlily said...

Happy Anniversary DoC & wife,
Waa...yang ke 18 tabik! Tabik!

DOc,
Why man/husband(kebanyakkanya) tidak mengingati tarikh sepenting ini? My hubby for examample - baru yang ke 2.lansung dia tak sebut pun. Nak bagi hadiah jauh sekali -ucapan pun tiada. Agaknya 20 tahun lagi mungkin dia nyanyok terus kut :P

waterlily said...

Pssst Doc,
Nak tambah sikit lagi our wed anniversary bulan NOV juga - Nov 6. Dia cuma ingat tarikh nak bayar bil api,bil air,bil streamyx dll. Nape errr? Tak faham saya :(

tokasid said...

Che'gu:

Thank you and the same to you and kakak too.

tokasid said...

pak zabs:

Ameen , and thanks for the wishes.

bakaq a.k.a ~penarik beca said...

Taniah, Doc! Mudah-mudahan sa'adah dan sakinah (kebahagiaan dan ketenangan) berkekalan hingga ke akhir hayat. Memang Tuhan pun suruh kita kahwin kerana sa'adah dan sakinah.

Mudah-mudahan rumah kita adalah syurga kita. Walaupun aku kaki kedai kopi, tapi aku selalu teringat pesan Sayyidina 'Ali k.w.: "Jika kamu sudah tidak ada kerja lagi, baliklah segera kerana anak-anakmu menanti di rumah".

Mudah-mudahan di Hari Akhirat pula kita dapat berjumpa sebagai hamba-hamba yang diampuni-Nya. Amin.

Mior Azhar said...

Tok,
Happy Anniversary! A lovely entry. Here's to more fantastic years ahead. InsyaAllah.

k.d said...

Waaaaaahhh...18 years ya...

Alhamdulillah...Selamat anniversary ye..

Hope you'll enjoy each other company for so many years more.

muteaudio said...

Salam,
Tahniah Doc. Nak tanya satu soalan... Tak kan dlm entry ni nak letak... "Kandungan posting mungkin ada kena mengena atau tidak dengan makhluk yang hidup atau yang telah tiada.Kalau sapa-sapa terasa nak buat macamana kan. Sapa makan cabai melaka dia pedaih laa"

tokasid said...

Shah cakapaje:

Terima kasih atas ucapan dan doa yg diberikan.Ameen.

Pakat dgn che'gu? Ni kena tanya dia lah pulak. heh3...

Hang bila nak mengambil seorang suri utk jaga makan minum sakit demam? Kalau dah ada calon dan jodoh,jangan tunggu lama-lama syeh! Kalau nak menikah nanti kami buat rombongan Cik Kiah tau...minus the kompang lah!LOL.

Janggut tu kena maintain.Tu lah satu-satu sunnah yang aku tak tinggalkan. Yang lain tu macam yo-yo atau biskut chipsmore ,kejap ada kejap tak de.
Dulu lagi dasyat bro...naik kapchai siap pakai serban aku nih!

tokasid said...

Acccia:

E, thanks sis. Hopefully Mrs TA will buka blog ni and baca sama.

tokasid said...

Fauziah:

Thank you ma'am. Thank you so very much.

tokasid said...

Afrar:

Ameen Ya Rabb. Makbulkan doa saudara ku ini.

Jazakallah khair ya akhi.

tokasid said...

Waterlily:

Terima kasih sis for the wishes.

About husbands selalu lupa tarikh-tarikh penting.
Well, sebenasrnya para suami tidak lupa. mereka cuma tidak ingat sahaja. heh3, LOL!

Saya ni pun sebenarnya boleh di kira sebagai suami yang tidak ingat tetapi tidak lupa itu. Cuma nasib baik lah pembuat-pembuat handfon telah memikirkan masaalah suami yang sering tak ingat ini,maka di programkan software note,memo dan appointment dalam handfon. Kerana teknologi itulah saya telah bila tarikh2 penting yg bisa membuat saya ingat dan tidak lupa.

Suami sis lebih bagus sebenarnya. Sekurang-kurangnya dia ingat bila nak bayar bil. Saya ni kadangkala lupa nak bayar bil sampai pernah astro block sehari, rupa-rupanya 3 bulan tak bayau!

Anyway, men are from Mars and women are from Venus.

tokasid said...

Bakaq:

Jazakallah khair ya syeikh, kerana mendoakan kami.

Moga ALLAH perkenankan doa akhi.Begitu juga utk tok bakaq sekeluarga.

Alhamdulillah aku la ni bukan kaki ngeteh sangat dah( bukan apa kena jaga hati mem sama la kan.Aku ni kalau bergebang...payah nak berenti.LOL!).

Mudah-mudahan , kita semua golongan yg mendapat syafa'at Rasulullah saw,ameen.

tokasid said...

Pak mior:

Jazakallah pak mior dan terima kasih.
InsyaALLAH, everythings can be fine kalau jantan ni tak memeningkan kepala mrs TA.Heh3.

tokasid said...

Doc k.d:

Thank you very much.
Thats my hope too.
Ameen.

tokasid said...

Mute:

Thank you bro.

About the disclaimer tuh...ya la, awat aku tak buang utk posting ni eh? Mungkin tak tepikiaq kot. Mungkin apa nya...memang tak pikiaq laa...thank you .

mokk said...

Salam Mamat...

Selamat Menyambut Annivesari yg ke 18.

SEMUGA BERKEKALAN KE AKHIR HAYAT..DAN DIMUARAHKAN REZEKI...

Mamat...you 2 memang very lovely couple since campus day lagi....
..so loving..

..ala..hang memang mat romantik nya...dari dulu lagi siap beli bunga di Sungai Buloh...ini yang aku envy sangat...ha ha

de_kerinchi said...

Salam saudara dr tokasid,

Semoga berbahagia hingga akhir hayat...rumah ku syurga ku...

Kerp (Ph.D) said...

doc, whoaa...cikgu's 28th was on the 11th while you're a day earlier but 10 years later...haha..

happy anniversary to you and missus. semoga sama2 murah rezeki dan gumbira senantiasa, insyaAllah.

bergen said...

Way to go, doc! Happy Anniversary. Good for another 18 years!

tokasid said...

Mamat:

Jazakallah for the doa and wish.

Aku romantik ka?
Kalu mem aku baca mesti dia gelak sakan.

Alamak!!!Pecah dah rahsia aku ttg beli bunga di Leprosy Centre Sg Buloh. Tapi hang kena ingat mamat...aku tolong beli orang punya. Dalam pada itu aku, tumpang beli utk aku sama. Jadi sama tapi tak serupa kan?

tokasid said...

Saudara de_kerinchi:

Terima kasih saudara.
Semoga begitu hendaknya.

tokasid said...

Kerp:

Bro, thanks for the nice wishes. Ya...I and che'gu macam sama wave lenght saja.

My doa for you too bro. May ALLAH fulfill your dream with Pinky become a reality very soon,ameen ya Rabb.

tokasid said...

Bergen,sir:

Thank you very much. Yeah another 18 yeras ahead.Then another 18 years...if I don't drop dead by that time.LOL!

Raden Galoh said...

Doc...Salam alaikum...Wah 18th ya...Tahniah, semoga mendapat lebih limpah berkat dan rahmat Ilahi dan diberi perlindunganNya utk Doc sekeluarga...Amin Ya Robb!

Hmmm... I sense yang you ni sorang yang romantik jugak lah...hehehehe... am I right Mrs Tokasid?

Mat Salo said...

A-PA? Shy thin young man? Now dah boroi? Looks like you just described 99.9999 percent of us married males...

Salamat Ultah! Insya'allah.. many more ya Pak Doc?

BTW, Kemarin my better and most significant half nyer birthday. Nasib ada internet dan bisa order online bunganye Pak. Dengan segala kejelikan yang ada pada diri saya, I sometimes wonder how she tolerates? Bersyukur aja lah.

tokasid said...

Raden:

Jazakallah Raden.

Me romantic? Don't think so sis.Kalau plastik tu mungkin lah. And I can assure you Mrs TA can vouch for it.LOL.

tokasid said...

Pak MatSalo:

Thats the amazing thing about us married husbands( ada ka panggil husband kalau tak married?), over the years we morphed into the borois or boyaks and genduts,right?

(to your question at che'gu's site...aku nikah 1989.)

My wish of Happy Birthday to Mrs MS too.

You take care bro.

Ultah: thats typical of Indonesians marrying the words.

(so aku pun jangkit juga with my nes-o-tar kurma for nescafe-O-tarik kurang manis and nasgorcilpa for nasi goreng cili padi)

Kerp (Ph.D) said...

thanks doc. yours and cikgu's achievements are something i look forward to try and emulate, and if can come close, that wld be a success already insyaAllah. but first thing's first. mintak kawin dulu...huge task ahead i tell u doc.

IBU said...

Wah...wah...wah...


Sekali pandang
Macam Dato K & Siti
Dua kali pandang
Ohhh... Tok Asid & buah hati

Congratulations! Semoga berkekalan & setia sehingga akhir hayat, dimurahkan rezeki dari yg halal & baik dan dipelihara dalam keimanan. Amin ....

tokasid said...

kerp:

TQ bro.
InsyaALLAH you and Pinky will be together.Ameen.

tokasid said...

IBU:

Terima kasih ibu. Semoga doa ibu ALLAH makbulkan.Ameen.

Azian Hasan said...

Tok,
'Happy Anniversary'. Tahniah..Semoga Murah Rezeki.
18th Anniversary pun tapi masih nampak muda ye..any rahsia?

tokasid said...

Salam Azian aka Mrs pak mior:

Tq azian.
Nampak muda? Kat gambor memang le nampak muda tapi bila berdepan, idak la muda nye.

Read about Arissa's birthday at pak mior's and your blogs...nak tanya sikit: Arissa pernah panggil bapak Cik Mior kan. Kat maknya idak ke mmanggil Cik Yan? LOL!

ANd the foods that you cooked(esp the daging hitam tu...memang will make pak mior kite sentiasa muda( walaupun boleh menembamkan dia lagi ).And looking the food photos...I think I know why so many ppl like to drop by at your home.

Anyway thanks for visiting and wishing us.

Kak Teh said...

tokasid, maaf kak teh lambat nak ucapkan selamat ulangtahun. Semoga berbahgia sepanjang umur, sehingga ke anak cucu!

tokasid said...

Salam kak teh:

tima kasih noo pasai sudi mai and doakan kami.

La ni dok pulun baca GUIT, baru semalam start baca pasai last week dok jenoh prepare lecture.
Masaalah baca GUIT ni...tak muleh nak berenti la kak teh!
My salam to AG.

( tak cadang balik KL for launching GUIT di Malaysia ka?)

blackpurple @ jowopinter said...

Salam doc,

Tahniah atas ulangtahun ke-18. Semoga kehidupan doc suami isteri juga sekeluarga akan terus diberkati dan dirahmati Allah. Amin

drzeze said...

salam to Tokasid,
entry paling menarik untuk your sayang ,your ma'am should read this...
Tiada yang lebih bahagia bila dicintai oleh insan yang kita cinta.
semoga berkekalan hingga akhir hayat.
Should letakkan lagu Sohaimi Mior Hasaan dalam album barunya tentang anniversary ini.

tokasid said...

Wak Pinter:
Jazakallah khair ya akhi.

tokasid said...

Drzeze:

Jazakallah Zu atas ucapan dan doa.

Memang nak letak tapi tak dan nak convert lagu tu. Satu lagi tak sempat hubungi adik dia untuk minta izin.
Tapi lagu tu memang best. Amat sesuai.

Daphne Ling said...

Hi Doc,

Happy 18th Anniversary Doc and Mrs Doc! Hahaha...Here's wishing the both of you many more years of love, happiness, peace and prosperity...

With best regards Doc...

PS: Mum kirim salam...=) She is well, kicking and very healthy again! Hehe...Just in case you were wondering!

tokasid said...

Daphne: Thanks for the wishes( and sms too). may you mulut be masin.

Good to know you mum is doing okay.
maybe she should take up taichi...what say you?(and you can take tai chi too)

Kak Teh said...

oooh so dok baca GUIT ka? Dok rancang jugak nak balik. Tengah dok kira duit -heeh! anyway, kalau balik december ni - nampaknya for 100th anniversary SAHC terancam jugak...Yang tu pun nak balik. But whatever it is will let you know.

edelweiss said...

Pakcik Doc,

Happy Anniversary. Semoga terus kekal bahagia di diberkati Allah s.w.t.

tokasid said...

Kask teh:

Timakasih noo...
Baru-baru ni( 2 weeks ago kot) ada kawan kata SAHOCA ada buat dinner di PWTC, tapi cek tak muleh nak pi pasai depa bagitau pun dah lewat sangat( 3 days before that).Katanya ada sangkut paut dgn 100th year celebration tu lah jugak.

tokasid said...

edelweiss;

Timakasih noo.