Monday, November 19, 2007

Etong , Pak Tam and Saniman Nunuih....

Wayang Kulit Sri Asun.
Nama terkenal di sebelah Utara terutamanya Kedah.
Dah lebih 30 tahun Tok Majid menjelajah serata dunia(yes..serata dunia)mempersembahkan wayang kulit.
Di Kedah sapa yang tak kenai Etong ,Pak Tam dan Saniman Nunuih? 2 karektor dalam wayang kulit Sri Asun.

Dengan ini di persembahkan....Wayang Kulit Sri Asun untuk hiburan anda.








Kandungan posting mungkin ada kena mengena atau tidak dengan makhluk yang hidup atau yang telah tiada.Kalau sapa-sapa terasa nak buat macamana kan. Sapa makan cabai melaka dia pedaih laa

10 comments:

Mior Azhar said...

Salam Tok,
Hillarious. I interviewed him last year when he did a show at Istana Budaya. He's training his youngest son to menyambung warisan ini.

Kata Tak Nak said...

Seronok betoi tengok yang ni. Bukan apa. pasai senang paham.

acciaccatura said...

salam doc,
terima kasih. dah lama tak tengok wayang kulit. masa di Itm dulu memang kena belajar wayang kulit. terutama peralatan muzik.

anak-anak memang tak tahu sangat benda ni. must let them watch this sebab dapat tengok tukang karut kat belakang tu.

tokasid said...

Pak mior:

You interviewed Pak Majid? Wow! Thats something. I've never seen him person but sure followed his carrier. Remembered he was always in some delegasi kebudayaan overseas.

He was famous in northeren Kedah since the 70s for his revolutionised act. He uses the daily affairs of the people as his story line. And also of what goes on in the state or country. back then when most troupe were still using the Sri Rama story, in Kedah in changed all that, and was accepted well by the kampong folks. So after the harvest seasons, Sri Asun will tour from kampong to kampong to entertaint rural folks.
I never got a chance to see him perform live, but I bought many of his cassettes and CD, which like dikir barat( another of my fav)will amke Mrs TA puzzled ,how on earth did her husband come to like these stuffs!!LOL.

tokasid said...

Che'gu:

Memang syok tengok Etong,PakTam dan Nunoih. And of course the bahasa utagha with tinge of Patanispeak in there will make you and me grin and laugh. But I'm not sure about our central and southern friends.
Hope they can tolerate this.

tokasid said...

E Accia:

Memang saya pun lama tak tengok wayang kulit or dikir barat secara live. kalau kita yang tua gekga pun lama tak tengok, apa lagi anak-anak kita. kalau depa tengok mungkin depa akan rasa pelik. I mean with Transformer and Spider man out there, wayang kulit looks so...outdated,right. But this is part of our heritage.

Zabs said...

Salam Dr. TA,
First time tengok ni, mudah faham dari yang wayang kulit biasa tu. Isu yang dibawa pun perkara semasa. TQ for sharing this.

blackpurple @ jowopinter said...

Salam doc,

Seumur hidup, memang saya tak pernah menonton wayang kulit. Sungguh! Biarpun nama Etong itu macam biasa dengar.....

Terima kasih tayangan wayang kulit secara gratis ini. :D

tokasid said...

Pak zabs:

Memang betul. Wayang kulit Sri Asun ni mudah di fahami walaupun dalam bahasa utara. Dan sebab presentation yg tidak begitu tradisional seperti Wang kulit yg betul2 ikut cara Patani, senang di terima penceritaannya.

tokasid said...

Wak Pinter:

Saya pun sudah lama tak tgk wayang kulit secara live.Rasanya kali terakhir ialah masa form1 ketika tinggal di Gunung Keriang(Kedah) sebelum masuk ke asrama. Waktu usai musim mengerat( menuai) padi.Waktu begitu, ramai yang berduit dan di setiap kampong atau mukim akan di adakan semacam pesta funfair. Di adakan gerai-gerai dan pentas. Seringnya akan ada pertunjukkan wayang kulit atau di panggil Orkes Candeni dari Sik(yg terkenal dgn lagu2 Hindustan dan lagu2 Arab dan penari-penari gelek dari golongan kakdon/pondan) atau sesekali ada orkes Ghazal parti(bukan dari Johor tapi dari Kedah).

Sesudah itu saya tak pernah lagi nonton wayang kulit. Mungkin selepas musim padi nak ajak kawan dari Kedah balik Kedah just to watch Wayang Kulit Asun kot.

ps- Wak, saya tarian kuda kepang pun tak pernah tengok di[ersembahkan.