Tuesday, January 9, 2007

Lauk pauk tradisional

Masakan tradisional..memang lazat dan menyelerakan. Apa lagi jika di makan ketika lauk-pauk dan nasi masih panas.Ni saja nak tunjuk antara masakan yg sempat aku makan sepanjang 3 minggu ini. Dalam banyak2 ni ada satu menu terlupa nak ambil gambar ie daging salai cicah air asam( and sos peri-peri Nando's). Pasai lazat sangat dok ratah daging salai...

1- Nasi dan Pajeri amra(kedondong)

2-Kelempong( paru/ghabu/pelampong/lempong/lungs) goreng kunyit

3-Sup cendawan

4-Jantung pisang rebus cicah ayaq asam belacan


5-Kerabu paku rawan

6-Tulang dan urat kambing masak lomak cili padi
Walaupun lauk pauk sedap2 belaka, alhamdulillah aku tak lah mentedarah( ada kata mencekik) sampai lupa dunia. Mak mertua lalu aku masih sedar(noticed). kalu tak alamat penyakit manis-manis tak boleh control lah...

Kandungan posting mungkin ada kena mengena atau tidak dengan makhluk yang hidup atau yang telah tiada.Kalau sapa-sapa terasa nak buat macamana kan. Sapa makan cabai melaka dia pedaih laa

2 comments:

mokk said...

Mamat,
semua lauk=lauk aku minat sangat.....kalau jumpa memang aku bantai punya.....

Nanti...aku bawak famili cuti ke Melaka...hang sedia lauk-lauk utk aku.....esp daging salai cicah ayaq asam...paru,pajeri kedondong...(droooooliiing)

daun said...

dah tau lapar.. then pi tgk gambar mknn2 tradisional ni pulak.. buat mengidam ajee.. :)