Wednesday, July 25, 2007

Gendang Perang telah di palu: Sudah bersediakah kita?

(Please visit here to sign a petition if you believe that these are serious allegations that Umno and the BN should investigate.)


All the writings are on the wall. Just a few months ago they deny there's going to be a war soon. They say we still have our mandate till 2009.

Despite his and their below par performance, their media or what I called Tukang Canang, praised him like he's the best that ever happened to Bolehsia. The economy is improving very well.Thats what the media told us. But the apeks in Jebatville are chasing after flies from morning till dusk. The class F contractor( mostly the Pemuda UMNO branch bosses) are selling off their Perdanas and the Wish(es). Now they are more comfortable with a Kancil.

And the tailors are not goyang kaki like before anymore even when Ramadhon is coming. Hey! They should be goyang kaki to generate money. They are tailors,right? But unfortunately its the politicians who are goyanging their kaki and generating tonnes of ringgit Malaysia. Especially now when the big war will be announced soon.

War in the horizon? Yep! Thats right. Any Lah, Samy and Ah Ting can read the 'war aura' despite being denied by the power holders.
Suddenly few months after Machap and Ijok, BN sent their Pemuda and Puteri with Putera to the grassroot. And you hear in the warungs and kopitiams the BN wannabes confidence of being a potential calon.

Then there the 'Feel good' economic media reports.

Then the 'sudden' investor interest in WPI. Investors from China had showed extreme interest when Johor MB Ghani made a trip there recently.

The SPR had announced SPR is ready to hold the election by end of September, if the Govt wants it.

And the last 2 weeks, something very familiar happened. Like a deja-vu. Somehow reminded me of the various Ops made just before election. Ahh...the famous Ops Lallang.

Recently Nathaniel Tan was arrested. Few days ago a police report was made against RPK by Ketua Penerangan UMNO ( a person with two Muhammad in his name).

This morning I saw in NST's front page Nazri Aziz said : Action against "flaming" blogs.
And according to Nazri in page 4(below his photo): The goverment has lost its patience with bloggers who have broken the law.

Strong words from a weak Minister. They lost patience with bloggers who broke the law! What about politicians who broke thousands of law? What about heads of Departments who broke laws. Who indulge in Rasuah?

But I understand Nazri had to say what he had to say. Because election is around the corner and they are worried. They are worry with the potential harms bloggers can cause to their attempt of retaining a big majority.They are worry because the postings in blogosphere can be dessiminated easily in no time.


And most likely the theme for Perhimpunan Agung UMNO this year is Election.
Yes ,they are worried. We should be too.

Kembara~ Yang salah tetap salah walau disembunyikan. Yang benar tetap benar walau dipertikaikan.


Kandungan posting mungkin ada kena mengena atau tidak dengan makhluk yang hidup atau yang telah tiada.Kalau sapa-sapa terasa nak buat macamana kan. Sapa makan cabai melaka dia pedaih laa

27 comments:

acciaccatura said...

now i teringat the pakcik and makcik kat kampung. some of their houses ada gambar politicians yang did nothing for them. kesian mereka.

tokasid said...

Accia:

Most of our ppl esp orang kampong yg sezaman dengan mat bapak kita are simple folks.They take politicians at face value. Bila mari berkempen senyum dibibir sampai kalau kerang pun akan naik heran, mereka sua tangan menyambut salam org kampong, bertanya khabar dan minta tlg undi saya, sanggup naik pondok usang duduk bersila, sanggup dukung anak kecil yg mana akan membanggakan Tok dan TokWan dan menabur pelbagai janji: sudah cukup utk org seperti ini. Mereka rasa ahli politik sebegini merasai kehidupan mereka. bagi mereka jika jalan dikampung di tarkan sudah molek bebenor sebab tak payah lagi berlecah dan berbecak bila nak ke kedai Ah Seng atau ke masjid.

Ke-naifan mereka di eksploitasi oleh orang politik. Selepas pilihanraya ,do we see them again? Don't think so unless ada wakil rakyat yg mati macam ADUN Machap dan Ijok.

Sekarang sudah tiba masanya mereka memberi senyuman murahan mereka kepada kita semula.

Alangkah elok kalau rakyat mahu 'mengajar' mereka kali ini.

AFRAR YUNUS said...

salam
every yr the kampung peoples are being cheated. tak kegha la. pilihanraya kali ni pun depa kena lagi. tak serik-serik dok pi pangkah hak tu juga. tu belum lagi kalau buleh berjabat tangan dgn YB Menteri, mau 3 haghi tak 'guna' tangan tu. simpan sat, aroma menteri penipu. tak taulah dr...apa nak jadi.

Fauziah Ismail said...

Salam Tokasid,
In my line of work, people asked me when the GE will be. They take for granted that working with a newspaper, I would know this and more. I don’t.
What I do know is no political party in the country can say they are not ready for one. Everyone would definitely be up to it.

zabs said...

Salam Tokasid,

Pada PRU kali ini adalah kali kedua saya akan mengundi secara biasa. Dulu seamasa dalam tentera guna undi pos je. Tak taulah depa hantar ke tak? Pada kali pertama dulu, dah pil;ihn yang betullah masa tu. Kini akan buat pilihan yang lebih tepatlah nampaknya.

tokasid said...

Salam saudara afrar alkerohi:

Tak tau macamana gamaknya nak muleh tukaq mentaliti terhadap pemimpin yg begitu berlebihan dihormati. Sampai dah pernah 'terkena' pun sanggup serah leher utk di"terkenakan" lagi oleh YB yang sama dari parti yang sama. sedangkan masa terkena dulu , mereka bising, kata nak expose macam2 tentang YB, tup-tup bila nak pilih ADUN pilih juga YB yg bagi mereka mangkuk ayun.

Saya nak buat andaian yg saya rasa tak akan lari jauh.

(Jika nama-nama ini masih dipilih sabagai calun)

1- YB Jasin tutup sebelah mata pasti akan terpilih sebagai Ahli Parlimen walaupun orang Melaka kata dia "kahau" dan banyak merapu di Parlimen dan sengaja mengundang kontroversi utk keluar dalam media.

2- Kinabatangan juga seperti Jasin. Walaupun mulutnya selalu "bocor" dan tak berinsuran, saya yakin jika masih tersenarai sebagai calun dia hampir 100% terpilih semula.

3-Datuk Z mahligai Pelabuhan Kelang.Walaupun dibongkar dengan sakan oleh TV dan akhbar dgn istana beliau di kawasan kampong dan restoran satay beliau tanpa permit dari Majlis Perbandaran, saya rasa jika nama tidak digugurkan pasti tetap jadi YB.

Itu yang di highlight oleh media nasional. banyak lagi ahli politik yang cuma "nampak bersih" tapi penuh pekong di peringkat negeri yg cuma rakyat di negeri2 tersebut saja tahu. Ya...mereka akan di undi semula menjadi YB.

Jadi bagaimana kita nak baca secara politik mentaliti Melayu? Melayu mudah lupa? Melayu mudah ditakutkan dgn isu kehilangan hak Melayu?

tokasid said...

Fauziah:

Memang line you ramai orang( esp kawan2) seolah-olah anggap dah dapat tip dari PM bila GE.

Kalau ada parti politik kata mereka tak bersedia, bermakna mereka menempah tiket kekalahan sebelum berjuang.Mana boleh gitu kan?

tokasid said...

Salam pak zabs:

Alhamdulillah dapat juga pak zabs mengundi sebagai rakyat Malaysia. Mengundi betul2 bukan undi pos.

Bagi saya dgn mengundi kita telah melakukan tanggungjawab kepada Islam, bangsa dan negara. tak kisah kalau calun yg kita undi kalah. Yang penting kita tahu apa yg kita mahukan utk kebaikan Islam,bangsa dan negara. kalau majoriti tak mahu begitu, apa boleh buat.....

Mat Salo said...

Assalamu'alaikum DokTA,

Hah, macam nih laa baru bes.. Memang kita ni tak leh laa dok diam-diam, buat laa apa yang patut, heh.

Teringatlak lagu lama Kla Project .. "Satu Kayuh, Berdua"

Syabas! Love this post, bro'!

tokasid said...

Salam Mat salo:

You r right bro. We need and have to do something, within our capabilities.

Projek Kla- dah hang sebut ni nak kena punggah balik cari Kla and katon bagaskara.

Aku suka posting baru hang yg ada Caplan tu. Kaw beb!

Anonymous said...

Mengundi demi bangsa, agama dan negara. Syukur dipanjangkan usia untuk hidup dalam negara yang aman dan damai ini. Dapat mencari rezeki yang halal. Yang pasti sekarang lebih baik dari dahulu. Sokonglah pemimpin yang dapat membantu rakyat.

tokasid said...

Salam to Anonymous:

Bagi saya mengundi utk agama ,bangsa dan negara( ikut turutan tersebut)

Memang negara lebih bagus daripada dahulu.Malah itulah yg berlaku dikebanyakkan negara.

Selain dari kemajuan fizikal saya juga ingin melihat kemajuan dari segi akhlak(moral) rakyat dan terutamanya pemimpin negara. Saya juga ingin melihat kemajuan kepada perlaksanaan keadilan agar jgn ikan bilis sahaja dihukum sedangkan ikan jerung terlepas atas masaalah teknikal.

Saya juga tidak ingin rakyat mendapat kemajuan dunia dan hiburan tanpa perkembangan akhlak yang selaras.

Yang paling utama saya meluat melihat pemimpin menyalahgunakan kuasa serta meratah daging rasuah utk kepentingan suku sakat masing-masing( irrespective of their political inclinations)

TQ kerana meninggalkan pandangan.

drzeze said...

salam to TA,
ya memang dah terhidu bau bau election tu bila semua politician dah start mencari tarikh nak launching program yang tiba tiba menjadi begitu macam macam.Kalut..kampung mama saja YB nak turun 4 Ogos ni, pastu next weeknya pula Timbalan Menteri pula nak buat program di sini....nak rasmi itu nak rasmi ini.Mama kata rasmi pili bomba ada la kalau nak ikat reben macam KM Melaka buat tempohari..

Nak Tak Nak said...

Undi aku kali ni serupa dengan dua kali yang lepaih. Bubuh la selipar buruk pun untuk bertanding lawan BN, aku rela undi selipar buruk tu.

Lani hang buat la apa pun dan panggil depa rasmi, tentu depa mai. Aku ingat nak buat tong sampah cap BN paggil depa rasmi dan mintak peruntukkan sikit, misti dapat punya. Bukan tu saja, TV3 dan NST misti mai cover.

kyazz said...

kyazz

seronok baca your blog. good writing. cuba guna imeem tuk lagu. banyak lagu kat sana. kat blog saya, saya letak ebiet g ade nye lagu. mmg best

duriyen said...

Mengundi demi bangsa, agama dan negara. Syukur dipanjangkan usia untuk hidup dalam negara yang aman dan damai ini. Dapat mencari rezeki yang halal. Yang pasti sekarang lebih baik dari dahulu. Sokonglah pemimpin yang dapat membantu rakyat.

tokasid said...

Drzeze:

Memang, bau nak election lebih kuat dari bau dereyan atau bau belacan yang di bakar.
Dah jadi sunnah pemimpin Melayu kot suka rasmi itu ini. Yang di Melaka kalau boleh apa-apa event pun akan terpampang nama KM sebagai perasmi. Dia mai ka tak mai ka lain story lah....

tokasid said...

Che'gu:

Dengan senario politik sejak 15 tahun ni aku paham pasai apa hang tak akan pangkah depa.
Aku pun dah lama naik melugai dgn kerenah depa.

Aku nak cadangkan kat JKKK supaya depa buat jamban rakyat di setiap kampung dan panggil Menteri rasmikan.

tokasid said...

kyazz:

Tq for singgah dan beri komen. Ada lagu ebiet? Ada tak titip rindu buat Ayah? Kalau ada nak boh yg tu atau Berita Buat Kawan.

tokasid said...

Duriyen:

TQ kerana memberi komen.
Jawapan utk duriyen sama spt utk anonymous.(Org sama ke?)

Anonymous said...

Wrіtе more, thats all I hаve to say.
Literally, it seems aѕ though you relied on the video
to make уour рoint. You clеarly knoω whаt youre talking
about, why waste your intellіgence on just postіng videos to your site whеn you could
be giνing us something informаtіve to reaԁ?


http://ωωw.rеalіtуѕandwich.
com/useг/cctvsecurіtypгos
My web page > roof repair OKC

Anonymous said...

Hеllο, Nеаt poѕt.
There іs a problem with your web sіte in inteгnet explorer, woulԁ test thiѕ?
IE still іs the markеtрlace сhief anԁ
a good component to other peoρlе will lеаvе οut your greаt wrіting becauѕe οf this problеm.


httр://usеdbucκettrucks.webnоde.com/news/wherе-to-find-qualіty-used-bucket-trucκs-for-sale-the-best-dealerѕhips/
Visit my blog post - pickup trucks for sale

Anonymous said...

I blog frequеntly and I tгuly thаnk yοu foг
уour content. Your article has really peaked my іntereѕt.

I wіll booκmaгk уоur blog аnd keep cheсking for new
informatіon abοut once а week. І oрted in for уour RЅS feed as well.


Fеel frеe to surf to my web pаge .
.. http://www.biggreeneggmanual.com/big-green-egg-cooking-configurations/
Also visit my web page ... Webseite

Anonymous said...

I blog frequently and Ι truly thank you for your content.
Your агtісle has really
рeaked my interest. I will booκmаrk your blog and κеep checkіng fоr new іnformation аbοut onсe a week.
I οpted іn fοr your RSS feeԁ as well.



Also visit my blog - http://www.biggreeneggmanual.com/big-green-egg-cooking-configurations/
Also see my website > grill accessories

Anonymous said...

We stumbled oveг here coming frοm a different ωebsitе anԁ
thought I might сheсk things оut.
I like whаt I ѕee so nоw i'm following you. Look forward to going over your web page for a second time.

Look into my page; best pizza stone for the big green egg

Anonymous said...

My progrаmmer is trying to convіnce mе tο movе to .
net from ΡΗP. I hаve always diѕliked the idea because of thе expenses.

But he's tryiong none the less. I've been using Movable-tyρe on various
websіteѕ fог abоut a year and am cοncerned about swіtching tо anothеr plаtform.
I hаve heагd great things аbout blogеngine.
net. Ιs there a way I can transfer аll my wordpress postѕ into it?

Αny help would be greatly aрprесiatеԁ!


Feel freе to visіt my blog post :: Tens pain Relief

Anonymous said...

Pretty nice рost. I just stumbled upοn yοur weblog and ωished to say that I've really enjoyed browsing your blog posts. After all I'll be subscribing to your feеԁ and I hope you write again soon!


Check out my web pаgе ... http://www.oklahomacityroofpro.com