Monday, July 2, 2007

Titip Rindu Buat Ayah


He left us on 1/07/1998.
That was 9 years ago to this date. 9 long years. 9 long years of missing him.

I still remember that morning vividly.Like it just happened yesterday.
I was at a tyre workshop in front of our clinic( I was in a group practice back then) at9.00am after completing from my night shift. That night shift was a good one.There wasn't too many patients and I had a good rest.There was no patient between 2.00 am to 6.00 am.

I was speaking to Ah Hong the mechanic. He was doing the balancing and alignment for my Opel Frontera. Suddenly my handset rang. It was from my wife.

MrsTA: Abang kat mana ni?

TA: Kat kedai tayar si Ah Hong. Dia dok buat balancing. sat lagi abang nak pi bank lepaih tu balik rumah.Sayang kat mana?
MrsTA: Abang tengah berdiri ka duduk tu? Abang cari kerusi and dok dulu. Ada sapa-sapa call abang dak tadi?

TA:( my heart beat stopped for a moment. Usually when my wife asked me to sit down it will be some bad news coming) Awatnya sayang? Abang okay. Ada apa?

MrsTA: Abang cari kerusi and sit down dulu.

TA: Ni dah dok dah..Ada apa?

MrsTA: Abang kena sabar na...Tadi ayah( my father in-law) talipon. Ayah kata tadi Jan(my brother) talipon bagi tau bapak dah takdak.....

TA:( I was stunned. I knew bapak was not well especially after his gallbladder busted from infection few months back. He lost lots of weight in the last 4 months. But I had no news ofhim being ill during the last week or so). ...Bbbiillaaa....biilllaaa ayah dapat call Jan? Pukoi bropa bapak meninggal? Innalillahi wa inna ilahi roji'un....

TA: Okay...abang nak balik la ni..sayang siapkan apa yang patut.Kita balik Tepeng. Abang nak talipon Jan.

I hang up. I told Ah Hong to finish whatever he is doing.I called my partners and told them Bapak had just passed away. Told them I'm taking a few days off.Then I called Jan,my younger brother.

TA: Assalamu'alaikum Jan!Abang ni..bila bapak meninggai?Mak macamana? Yazi,Pek dan Bali dah tau ka? Adik ngan Man dah tau ka? Adik beradik di Kedah dah tau ka?Urusan jenazah dah bagitau kat tok Bilal ka?

Jan: Bapa meninggai pukoi 8(pagi) tadi.Mak ada rumah.Lepas minum ayaq dia nampak lelah sikit dan baring.Dia bagi tau mak dia nak mati....tolong panggil jiran sama kata dia. Ada 2-3 orang mai.Lepas dia mengucap dok sat dia meninggai. Mak nampak okay.Yang lain cek dah bagitau cuma Adik saja. Abang handle Adik na..

TA: Okay.Sat lagi abang talipon ITM Segamat dan pi amek Adik. Hang sabar banyak-banyak dan suruh Mak sabaq okay. Kirim salam kat Mak. Uruskan jenazah secepat mungkin. Tak payah tunggu abang.Kalau dan(sempat) dan lah..Kalau tak dan dah bukan rezeki...

I called ITM Segamat Students Affairs dept. I introduced my self and told them what happened. I told them that my sister is staying in which blck and which room.I told them what course she was in. I requested to them to leave a note at her door and please inform her that I'm taking her back to Taiping at 12.00 noon.Please go and look for her.

At 11.00 am. we drove to Segamat. By 11.45 we reached the campus and went straight to her hostel. There was a few students there and I requested one to go to Adik's room amd tell her I'm here. To my suprised Adik was not in her room. The girl said she was most probably in the Library and will not comeback for lunch bcoz Adik was fasting that day. I asked the girl whether there was any note on the door.No she said. I was getting upset.

I drove to the student's affair dept and asked for the person who attended to my phone call earlier. He was a young man in his mid-20s. I introduced my self and asked him why was there no message for my sister? He said they send someone to the hostel but apparently my sister was in class ,so they couldn't give Adik the message! I blew my top.

TA: Encik....memang la Adik saja takdak di bilik sebab dia ada kuliah. Sebab tu tadi saya minta tolong encik beritahu dia di kelas. Sebab saya tau dia tak dak kat bilik!




PA guy: Kami tak tau jadual kuliah dia bang. Yang tau bahagian akademik. Sepatutnya abang talipon bahagian akademik tadi...( he has the cheek to answer like that)

TA: Saya bukannya tau bahgian apa..Saya talipon sebab nak mintak tolong sebab Bapak saya dah MATI tau dak! MATI hang tau dak??Sebab tu ITM ni ada bahagian HEP, sebab kena tolong permudahkan urusan pelajar tau dak?

PA guy: Ya la..tapi yang tau jadual kuliah bahagian akademik abang...

TA: Hangpa tak boleh tolong hubungi ka tadi? Awat tadi tak bagitau saya kena hubungi bahagian Akademik? Ni kematian tau dak? Ni bukan perkara main-main. bapak saya meninggal di taiping! Bukan di Seremban atau Melaka atau JB yang sekejap saja dah sampai. Ni Taiping yang dekat 500km jauh dari sini.

TA: Awak kalau bapak awak mati..orang buat lengah2 macamni apa awak rasa? Awak boleh senyum ka? Minta maaf saya nak cakap.Awak ni bodoh dan tidak amanah. Awak patut malu dengan perangai awak ni. Awak tau khidmat anak pada bapak dia ialah nak mandikan dan solatkan jenazah bapak dia. kalau saya tak sempat sebab awak yg tak amanah buat kerja saya tak akan maafkan awak tau. Awak dengar tu.

PA guy:.....abang saya minta maaf ya....

I stormed off from the office and went back to the hostel. I met several roomates and told them to look for Adik.Don't tell her about Bapak.Just tell her Abang is here.

Aroung 1.30 pm Adik came back.She was in the Library after her solat.

Adik: Eh abang..bila sampai? kak dan Hafiz pun ada...( she salam my wife and gave Hafiz a kiss)

TA: Adik pi pack barang untuk 3-4 hari.Kita balik Tepeng la ni. bapak tak sihat( I lied to her)

Adik came down in 15 minutes and by 2.00pm we where out of the campus. From Segamat I had to take the old road via Gemas,Gemencheh and Tampin before taking the PLUS Highway. I drove like crazy that day. Earlier Bali had informed me there is a nationwide exercise by PDRM that day.The PDRM is trying their 'saman ekor' equipment that day.

Along the way I kept on calling Jan.Told them to go ahead with the urusan jenazah and do not wait for me if that will delay everything.

By 6pm I was already at home( Segamat campus at 2.00pm -Taiping 6.00pm). mak and everyone was just sitting down.They just came back from the graveyard.We were late my half an hour.

I met Mak.Hugged her and kissed her and we both cried.I told her to be patient and be strong.Told her I'll take care of her ,Man and Adik.

Alhamdulillah I manage to do that.





Bapak...I still miss you so much.....

Kandungan posting mungkin ada kena mengena atau tidak dengan makhluk yang hidup atau yang telah tiada.Kalau sapa-sapa terasa nak buat macamana kan. Sapa makan cabai melaka dia pedaih laa

23 comments:

zabs said...

Salam Doc. Al Fatihah untuk arwah bapa-bapa kita. Bapa saya meninggal dunia (accident motor)pada tahun 1983. Dan yang sedihnya saya bertugas di NZ pada masa itu, (exchange services with the NZ Navy) for 2 yrs. Saya balik apabila mendapat berita tersebut, walau tidak sempat melihat wajahnya buat kali terakhir,saya bersyukur kerana dapat mengucapkan terima kasih kepada jiran tetangga dan ahli keluarga, yang telah menguruskan jenazahnya. Ibu pula meninggal masa saya berumur lima tahun. Tapi bersyukur kerana mempunyai ibu tiri (yang masih hidup sekarang) yang sungguh baik dan menganggap saya sebagai anak sendiri. I still have the photo of my father and mother on my desk at work.

Fauziah Ismail said...

Salam Tokasid
Reading postings like these make me cry! It reminds me of my own father who passed away longer than yours did. On the anniversary of his death, the memory comes flooding back.
Al-fatihah to your father and mother.

elviza said...

Salam TA,

Baru balek nih, baca posting you, sedehnya.... alfatehah for your bapak.

Ayah left in 2000 when I was few months away from becoming a lawyer. He didnt get to see me achieve that, kesian dia.

Couldnt write anymore, take care

Manusia Pekasam said...

Salam Pekasam tokasid,

Al-Fatihah untuk ayah hang.

Al-Fatihah......

acciaccatura said...

Al-Fatehah untuk arwahnya.

Saya masih ada bapak yang tinggal sepelaung. Dia berusia 73 tahun. Dalam hidup saya, orang yang terdekat yang meninggalkan saya adalah arwah kakak dan Afifah.

Lelaki dalam hidup saya hanyalah seorang bapak, seorang abang, seorang suami dan seorang anak lelaki. Agaknya apa rasanya kalau seorang antara mereka pulang? What did you miss not doing for him agaknya? Mana tau ini boleh menyedarkan saya agar lebih peka.

Baru hari khamis lepas bapak pada kawan baik kami pulang. Seperti biasa rezki saya lebih pada menghadiri kematian daripada kenduri kahwin.

tokasid said...

Salam to all:

Pak zabs:
Yes, saat bapak/ayah lita meninggal merupakan saat yang genting bagi anak2. Saya amat terasa kerana saya anak sulong. Ada dua adik masih belajar waktu itu. Bila dapat berita terasa macam satu beban yang berat jatuh ke bahu. Macamana nak jaga adik-adik yg masih belajar. Tapi alhamdulillah mereka ketika itu sudah beasr( both ITM) dan mereka tahu bapak sering sakit( sering keluar masuk for asthmatic attacks). Yang lelaki telah kami uruskan perkahwinannya dan Adik sudah kami tunangkan.
Cuma sekarang kena ambil perhatian pada Mak yg juga sering tidak sihat.

Alhamdulillah pak zabs masih ada ibu(walaupun tiri).Kita jagalah ibu(dan bapa) selagi ada hayat mereka. Bagi saya ,jika pulang ke Taiping akan saya cuba ziarah kawan2 Bapak yg masih ada utk kuatkan silaturrahim.

tokasid said...

Fauziah:
Jazakallah.Same to you. At least U and me still have mak untuk kita berikan bakti,insyaALLAH.

tokasid said...

Elviza:

Yes memang sedih kalau ayah atau ibu tak dapat lihat kejayaan kita. Tapi ajal memang tak mengenal perancangan kita.
Sorry if this entry made u feel emotional about your dad.
Take care.

tokasid said...

Salam maknesia pekasam:
Jazakallah bro.

Pasai kaki hang tu, hang pernah injured atau accident ka dulu-dulu. Old injuries can make your muscle ache easily. Kalau gout selalunya kena kat ibu jari kaki( lain pun kena juga),dia punya sakit macam sakit gigi campoq sakit bisoi. Kalau cek darah uric acid akan tinggi.

tokasid said...

Accia:
Bapak jika masih ada akan sama umur dgn ayah Accia.

Saya tak ada apa2 yang kesal tak buat ketika bapak ada.Kalau ada pun sebab jarang balik taiping( tapi balik selang 2-3 bulan atau jika dia masuk wad)

Bila di ingat-ingatkan, saya perasan sebelum bapak meninggal saya tidak talipon dia almost 2 weeks. Sort of macam jadi distance.Semasa nenek pun bagitu.Semasa paksu pun begitu. Taktahu lah samada perbuatan itu seolah-olah menandakan mereka akan pergi buat selama-lamanya.

Yang lain2 tu saya rasa bapak tidak kecewa dgn saya.I gave him his first cucu,first menantu,first besan.I manage to ease some of his burdens. I saw me a changed person. Me and bapak jarang bercakap( he is a pendiam except with a few)but he always remind me: Jangan sombong walau hang berjaya. Selalu ingat ALLAH dan Nabi. Selalu bersabar dengan perangai orang lain.

TQ Accia.

k.d said...

Salam Tokasid

Sedih hati saya membacanya.

Al-fatihah

Mat Salo said...

Dok TA,

Power post nih, bro'.

Yang petugas opih di ITM segamat awat bodoh betoi? Selalu macam ni lah, ada orang memperlekehkan dan memperlecehkan .. Haprak!

Tak de rejeki laa Doc. Hang terlambat sikit. Ini semua dah di tentukan Allah SWT. Aku dok keje jauh2 ni takutkan itu jer Doc. Takut tak sempat. Apa lagi aku yang sulong...

Anyway, Al-Fatehah to your arwah..

de_kerinchi said...

Salam saudara Dr. Tokasid,

Al-fatihah untuk ayah anda, semoha roh nya dicucuri rahmat dan diberkati Allah s.w.t.

Kita sama senasib , ayah saya meninggal dunia pada tahun 2000, saya juga rindu padanya, pada hari kematian nya hampir sebulan saya tidak ketempat kerja, hanya duduk bertafakur, hinggalah dinasihat orang untuk reda atas segala ketentuan Nya...

tokasid said...

Salam k.d.:

Saya sedih sebab cara ITM Segamat handle perkara ini.Tiada sensitiviti kepada pelajar.
Kematian adalah satu kepastian. Cuma ralat tak sempat solat jenazah.

tokasid said...

Bro Matsalo:

Betoi hang kata dah takdak rezeki.
Masa kat tol Ipoh pukoi 5.30pm adik aku talipon tanya aku kat mana.Aku bagitau kat tol Ipoh selatan. Dia tanya aku nak tunggu ka? Aku kata hangpa solatlah dulu nanti aku singgah masjid utk re-solat. Aku lupa masa tu mana orang junjung jenazah lagi.Orang dah guna van.Aku dok kira kalau orang junjung memang aku dan sampai. Rupanya depa guna van,tak sampai 5 minit dah sampai kubur dari rumah. Tu yg takdan.

Hang kalu ada masa selalu-selalu call ayah dan mak hang. Seminggu sekali ka elok jugak bro.

tokasid said...

Bro de_kerinchi:

I understand your feeling back then. Bapak ni satu figure yang kita amat pandang tinggi.Ibu pulak satu figure yang amat kita sayangi.

Nak Tak Nak said...

Aku tengah dok kerja part-time tulong abang aku di kantin dia. Abang aku mai kat aku dan terus kata, Ajit (depa panggil aku Ajit) mak dah takdak. Aku tengok saja kat dia tak terkata apa2. Dah lama baru aku tanya bila. Lepaih tu abang aku pi lepaih janji nak suruh anak dia mai ganti aku. Dekat 2 jam lepaih tu, Mol, Indon driver dia mai kat aku kata,"Pak Chik, mak pak chik hidup balik la". Aku tenggelam punca betoi. Macam mana? Tak tau pak chik. Lepaih tu baru abang aku mai habaq kata mola doc kata dah habih lepaih tu depa guna karan jantung dia start balik, dia ada dalam ICU di Selangor Medical Centre.
Malam tu jugak abang sulong aku (arwah) dan abang kedua dan aku pi Shah Alam. Sampai awai pagi. Memang betoi dia ada dalam ICU tapi tak sedaq. Heart dia stopped beating about 10 minutes. Sejauh yang aku tau kalau revive pun tentu dia dah brain dead. Doc minta tempoh 2 hari. Kami bagi. Lepaih tu mintak lagi 2 hari. Pada malam ke 4 tu doc panggil dan confirm dia memang brain dead. Kami mintak di hantaq ke Penang dan buka resuscitator tu di sana. Esok tu ambulan pederaih ke Penang dan aku tak dapat catch up. Aku ada di juru bila depa phone kata dah selesai. Aku menangis masa dok bawak kereta. dah 10 tahun dah dia pi. Aku tak dan minta ampun pun.

drzeze said...

dear TA,
Innalillah ...semoga rohnya dirahmati.Ralat juga rasanya tak sempat menatap wajahnya buat kali terakhir kan?
ALhamdulillah...mama masih mempunyai ayah dan emak,bapa mertua dan mak mertua yang sentiasa boleh dihubungi.Setiap bulan mama sekeluarga akan pastikan untuk pulang menziarahi mereka.
Ayah sorang yang kuat melawak dan suka berkongsi cerita dengan anak menantu dan cucu-cucu.Hasrat dan semangat ayah yang merealisasikan kerjaya mama kini.
Insyaalah kesempatan yang ada untuk bersama mereka akan digunakan semaksimum mungkin...

AuntyN said...

Alfatihah buat arwah, semoga rohnya di tempatkan bersama2 orang-orang yang bertakwa. Amin.

tokasid said...

Che'gu:

Tu la...ajal is very mysterious. Kadang2 tu yg sakit terok bertahun-tahun tidak mati tapi yang sakit tiba-tiba atau completely sihat pula yang mati.

Memang kita akan rasa ralat bila tak dan minta maaf pada arwah mak atau bapak. tapi aku rasa kan che'gu most parents esp mak-mak ni, dia selalunya maaf salah silap anak2 dia walau anak tak minta maaf. melainkan lah anak dah lukakan hati dia sangat2. Macam che'gu la ni... kalau anak-anak buat silap sikit yg tak sampai che'gu amat berkecik hati..tentu che'gu maafkan takpayah depa minta maaf( pada Hari Raya saja pulak tu orang kita ni).

Yang penting kita sentiasa doa utk mak-pak kita kerana itu yg depa harapkan: doa anak yg soleh

tokasid said...

dr zeze:
Tima kasih noo..
Alhamdulillah mama masih ada both parents, dapat terus beri khidmat pada mereka. Semoga ALLAH merahmati anak-anak yang sanggup berbakti pada mak pak mereka.

tokasid said...

Kak AN:

Jazakallah khair kak AN.

muteaudio said...

tokasid,
Al Fatihah.