Monday, July 23, 2007

A shocking week it was

Salam to all.

The last week or so, so many things happened. Somehow related to us.
On the national side there's the (in)famous NURI crash.

And Mak Mahyar, Raden Galoh's MIL left us due t the complications of her various medical conditions.

2 days ago, my dear friend and our fellow-blogger Dr Morni Samarahan sms-ed me just before maghrib. It was a shocking news. No wonder he didn't update his blog for the last week.
If we remember correctly, Dr Morni always gave us tips of staying healthy.Alhamdulillah.
Unfortunately, few days ago he had a Myocardial Infarction(heart attack). One of the artery to his heart was blocked. Alhamdulillah he managed to get himself in Kucing Hospital and had an angioplasty done with stenting.

He was discharged on the day he sms-ed me.
To Morni: ..mamat,hang tolong jaga kesihatan hang elok-elok noo. Bukan apa, anak hang semua kecik2 lagi( tu la hang menikah lambat awatnya?). Kalau apa2 jadi aku susah nak jaga depa pasai jauh.
Satu lagi hang jangan marah aku boh entry ni noo...pasai tak mintak permission hang.



Kandungan posting mungkin ada kena mengena atau tidak dengan makhluk yang hidup atau yang telah tiada.Kalau sapa-sapa terasa nak buat macamana kan. Sapa makan cabai melaka dia pedaih laa

15 comments:

Fauziah Ismail said...

Salam Tokasid
Active doesn't mean you're healthy, kan? My number one boss informed everyone of going in for an angioplasty but ended up getting a bypass instead! He's back to work, looking much slimmer and healthier (rosy cheeks and all)!
Tumpang lalu to Mokk, take care and get well soon.

elviza said...

Ooooo... kesian Mokk. Thanks for letting us know.

Semoga dia cepat sembuh. I miss his jokes

tokasid said...

Fauziah:

Betul tu. Me and mokk had a common friend who played golf daily before he had his heart attack. He's 45 now. I think he got it last year.
2months ago he came to jebatville( with another friend) to visit another friend who had a mild heart attack too. There's another friend(junior) who runs a clinic in Muar, had a heart attack 3 years ago at age of 39 yrs old.

The friend who played golf regularly told me that he had seen many of his golfmates had an attack(some fatal) while golfing.

One thing common among the victims: Most are heavy smokers!

tokasid said...

Elviza:

InsyaALLAH he'll let go off makanan sedap yg banyak kolesterol dan berlemak dan asap yg bernikotin lepas ni. He better be.

Nak Tak Nak said...

I am not very familiar with MOKK but whatever a friend of the doc is a friend of mine and I wish him good health. So thats the meaning of mycardial infarction. Sure sounds scary.

zabs said...

Salam TA,

Sama2lah kita ingat mengingatkan untuk kebaikan, samaada untuk dunia atau lebih2lagi untuk akhirat. Untuk Mokk, semoga cepat sembuh seperti biasa. Doktor pun kena dengar nasihat kawan juga, sepecially kawan yang doktor juga.

tokasid said...

Che'gu:

mokk ni kalau kat link blogsphere zone saya nama dia morni sarawak-mokk of samarahan.

Kami berkawan sejak 1980 bila masuk Asasi Sains di UM. Dia bersekolah sejak 1975 di Semenanjung ie Sains Perlih. jadi kalau sembang dulu-dulu kami pakat tak tau dia dari Serawak.
Dia antara kawan sekampus yg saya sering dok hubungi hingga sekarang.

Mokk bagi tau saya masa kena attack tu memang rasa macam nyawa dah nak tercabut dari dada. Masa depa buat angioplasti dan boh stent pun dia rasa macam tu jugak. InsyaALLAH dia akan lebih berhati-hati lepas ni.

tokasid said...

Pak zabs:

Pak zabs tau tak,para doktor lah yg paling degil nak dengar nasihat perubatan dari orang lain.

Semoga lepas ni mokk dan kita semua lebih berhati-hati dgn gaya hidup kita dan jaga pemakanan, ada exercise ringan etc.

Raden Galoh said...

Salam Bro...semoga Dr Mokk is in speedy recovery...and semoga lepaih ni dengaq lah cakap and nasihat kengkawan noo...

k.d said...

TA
*sigh* Semoga cepat sembuh ya Mr.Mokk sir.

Memang betul tu TA. Doktor memang paling susah to seek attention when they're unwell, paling difficult to terima advice, and paling kuat denial! Hehehe

drzeze said...

salam to TA,
Masya'allah!mudah mudahan Mokk cepat sembuh...No wonder blognya dah lama tak diupdatekan.
BTW Thanks to TA for the info.Sebagai sahabat sekuliah mama pun risau bila mendengarkan mokk begini....take care

drzeze said...

mencelah lagi... doktor bukan degil makan ubat tapi depa tak pandai nak telan ubat.ehehe..mama salah sorangnya..kalau nak makan ubat either kunyah biaq hancuq or ada anak anak/hubby standby kat belakang masa nak telan ubat ...in-case tercekik senang buat Heimlich Maneuver.
But be careful dengan coronary heart diseases ni sebab dia masih lagi menduduki tangga teratas ,penyebab kematian utama di Malaysia selain dari MVA.
terutamanya jika anda begini anda berisiko tinggi:-
~Darah tinggi
~obese
~merokok
~kencing manis/diabetes
~stressful
~kolesterol tinggi
~kurang bersenam.
sori TA gunakan ruang ini untuk mengingatkan diri sendiri dan rakan rakan...

tokasid said...

Salam to all.

I sms-ed mokk ptg tadi. He is still on leave for a few days. Says thank you to all.

Nak Tak Nak said...

Kalau buleh ada doktor yang tak suka makan ubat, buleh dak ada cikgu yang tak suka baca buku? Ada sapa-sapa nak buat satu article tentang perkara ni? Kalau ada tulong habaq kat aku sebab aku teringin nak baca.

tokasid said...

Salam che'gu:

Sebenaqnya bukan takat cikgu saja yg tak suka membaca, ramai lagi esp orang Melayu yg tak suka membaca kecuali majalah hiburan.

keinginan che'gu nak membaca kalu ada org buat artikel membuktikan che'gu suka baca. Cikgu lain aku tak tau lah..
Aku doktor yang tak suka makan ubat tapi terpaksa.Bukan pasai takut mati tapi takut jadi complication yg tak sanggup aku tanggung sebelum kiok(mati).