Monday, September 17, 2007

E-book tentang Kemusykilan puasa Ramadhon dan yg berkaitan puasa.

Senja di Mahkota
foto by tokasid


Salam buat semua.

Ada cerita2 lama ttg puasa masa kanak2 nak saya tulis, tapi tak tertulis-tulis juga. Weekend sibuk sikit jadi tak sempat nak tulis.

Tapi di sini saya nak beri beberapa link untuk sama-sama kita menafaatkan sempena bulan puasa ni. Link-link pun berkaitan puasa.

Anda ada banyak kemusyikilan tentang puasakan. nak tanya orang, kawan2 kita pun dua kali lima macam kita.Tak berapa faham jugak. Dah tu kawan ni kata macam ni, kawan tu kata lagu tu..Jadi untuk senang kita semua apa kata tengok di sini dan boleh download to our PC atau Notebook E-book Kemusykilan Puasa.

Kat bawah ni ada beberapa syarahan video jugak tentang puasa:

1- KSB(Kuliah Soheh Bukhori): Adakah dikatakan Ramadhan atau bulan Ramadhan....

2-KSB : Bab Ar-Rayyan untuk orang2 berpuasa....
3- KSB: Bab Puasa itu adalah penghapus dosa.
4-KSB: Bab kelebihan Puasa.

5-KSB: Bab kewajipan berpuasa pada bulan Ramadhan


Masjid Nabawi di Madinah Al-Munawwarah


Kandungan posting mungkin ada kena mengena atau tidak dengan makhluk yang hidup atau yang telah tiada.Kalau sapa-sapa terasa nak buat macamana kan. Sapa makan cabai melaka dia pedaih laa

9 comments:

Mior Azhar said...

Salam Tok,
Macamana puasa tahun ni? Anyway thanks for the ebook. Sometimes we need constant reference tentang benda2 macam ni. Alhamdulillah. Shukran.

Raden Galoh said...

TA...SubhanaAllah...Lihatlah kedua gambar itu...sebak dada saya melihat gambar Masjid Nabawi itu..dipintu yg tengah itulah saya telah ditahan kerana membawa pDA yang ada camera...uhuk! langsung berlari ke hotel utk meninggalkannya dgn penjaga hotel..tawakkal ajelah...

Dipintu itulah juga saya akan berdiri untuk menarik nafas dalam2...setiap kali keluar dari mesjid...

Thanks untuk peringatan dan ilmu yg Doc sudi kongsi di bulan mulia ini...Jazakallah...

tokasid said...

Pak mior:

Setakat ni Alhamdulillah. Tapi maklumlah dah nak jadi orang tua ni selalu lah ngantuk. Yesterday hantar anak dan kawan dia pulang ke asrama di Kajang, punya lah letih rasa. Buka posa pun dalam kereta je sebelum berhanti solat maghrib jamak 'isyak di jejantas air keroh.

Ni dok mikior nak balik weekend tengok mak di tepeng pulak. Ntah larat ke idak tak tahu la lagi.

e-book tu adalah dari jawapan2 yg panel al-ahkam berikan pada soalan2 berkenaan puasa. I find that handy too.

tokasid said...

Raden:

Ye lah..saya bila tengok gambar2 masjidil Nabawi dan Masjidil Haram....akan terkenang nak pergi. Saya rasa semua Muslim yg dah ke sana akan rasa gitu jugak kot.

Kerp (Ph.D) said...

eh doc...cantek betul gambar time senja tu. ni bleh ngalahkan brader Mat Salo kita ni..hihi...

tokasid said...

Salam kerp:

Aku ni pi mana pun most of the time bawak kamera dalampoket, jadi bila ternampak yg aku berkenan aku snap la. Dah tu aku cukup syiok dgn sunset sunrise ...kalu ada peluang memang aku ambik. satu lagi aku gila dgn awan. kalu kat highway esp btwn Tg malim -Ipoh memang best2.

Dgn bro matsalo mana aku boleh lawan kerp. Matsalo dah macam pro dan using good camera dan dia ada photographic sense.

Aku main taram dan tibai saja.

Kerp (Ph.D) said...

doc but if u have the right equipment i'm sure you cld go far. maybe brader MS is of different class but u've got what it takes la bro.

aku ni teringin jugak nak belajar photography tapi bab nak menunggang nunggeng carik interesting angle tu yg payah sikit.

tokasid said...

Kerp:

Dah lama teringin nak ambik one of those DSLR tu tapi bila ada duit lebih ,tiba2 ada saja nak kena bayar sana bayar sini.

Satu lagi kalau nak gambar best-best kena hunt for it. And that takes a lot of time, which susah aku nak adjust.

Kalau macam hang tak payah la cari benda nak tungging sana tungging sini. Banyak subjek esp candid shots about daily happening in Klang Valley.
Aku minat dari masa student tapi masa tu photography ni expensive. Sekarang kalau beli a good camera, mahal sekali je. Tak payah nak print gambar mcm dulu-dulu. Semua boleh download ke PC and kita pilih mana yg suka.

Fauziah Ismail said...

Salam Tokasid
Thank you for the reference. Its refreshing to read different perspectives on the same matter.