Sunday, September 2, 2007

Ingat Lagi Kg Berembang ,Ampang??

UPDATE: Sambungan tulisan Cakapaje di sini tentang Kg Melayu Sentosa ,Sg Buloh, Selangor yang bakal mengalami nasib yang sama.
Just read cakapsaje of Talk Only latest entry. Bro Talk Only had an account of his visit to Kg Berembang here.

Their temporary shelters. Werethey hit by an earthquake or Tsunami?


You can read reports about the demolitions of Kg Berembang kat sini , tang ni, here .


MPAJ- Just doing their job.Kami yang menurut perintah.



Here to protect. Protect whom from whom?


All emotions flared up. Where are we gonna stay?







The aftermath...........victims in your own homeland



Over here, describing who are the people behind Kg Berembang's incident.

As we celebrated our Mega Merdeka, Kg Berembang folks( 10 km from KLCC) still put up in tents.



Hundred of thousands 'burnt'


Gemilang, cemerlang terbilang. But for Kg Berembang its Temberang
"Kg Berembang? Never heard of it before...."

And Ramadhon is just around the corner with 'Eidul Fitri lurking too.

Kg Berembang.....they have dentist there or not ah?


Can Kg Berembang folks claim they had MERDEKA?

Saudara Cakapaje memperjelaskan hari ini( 3 September 2007):-

Penghuni telah dijanjikan perumahan. Namun, kerana jaraknya 30km jauh ke Puchong, bagaimana harus mereka menerimanya?

Bayangkan anak yang bersekolah di Ampang dan juga ibubapa yang ramainya samada berkenderaan awam atau bermotosikal, bagaimana mereka hendak berulang balik setiap hari?

Selain dari kos kehidupan yang meningkat, kos harian mereka turut bersama sedangkan pendapatan mereka tidak seberapa.


Kandungan posting mungkin ada kena mengena atau tidak dengan makhluk yang hidup atau yang telah tiada.Kalau sapa-sapa terasa nak buat macamana kan. Sapa makan cabai melaka dia pedaih laa

8 comments:

Zabs said...

Salam Doc.,
Itu yang sedihnya. Kerajaan nak hapuskan kemiskinan tapi orang miskin dianianya. Bukan nak sediakan rumah, tapi rumah yang ada dimusnahkan. Jika nak ditempatkan ke tempat lain, siapkanlah dulu tempat yang baru tu. Saya rasa sedih sungguh lihat perkara2 begini boleh berlaku dalam negara kita.

Kerp (Ph.D) said...

salam doc,

again, i watched expose and i guess they werent that bad afterall.

the plight of the residents of kg berembang was exposed and apparently, sad to say, nothing much has been done at all. and these are true blue malaysians!!

first time saya tgk, i thought to myself, apa cerita boleh jadi camni? and there, just a stone throw away we hv cosmopolitan KL.

mesian saya tgk kanak2 penduduk kg berembang tu. nak kata mcm kanak2 kampung yg lain, tak jugak. nak kata kanak2 bandar pon jauh sekali. apa lah salahnya kjaan buat rumah dan tempatkan diorang di satu taman perumahan, kos rendah pon jadi lah.

AFRAR YUNUS said...

salam Dr
kisah ini menyanyat hati sesiapa yg membaca. berat mata memandang berat lagi bahu memikul.dengar cerita, rayuan telah dibuat ke JPM dan berlaku tolak menolak sehingga robohnya teratak warga yg dianiaya itu. wakil rakyat di mana? saya pasti jika ianya melibatkan mca, dap atau gerakkan, katadua sudah diberi kpd JPM - samada berhenti meroboh, atau berhenti menerima undi kaum tionghua. tetapi...selagi bila? bayangkan, empatikan - jika kita penghuni teratak itu. ramdhan semakin dekat, idul fitri menunggu di sana, pakaian/yuran/ tambang bas untuk sekolah. mana lagi utiliti, belanja dapur, segala belanja lain.tidak kira lagi emosi, harga diri dsb . ENTAHLAH..

Kerp (Ph.D) said...

doc,

tanya skit. ni apa benda ada no '9' tiap kali saya masuk sini? bukan la ada isu apa2 cuma pelik je.

tokasid said...

Pak zabs dan kerp:

From what I understood, folks of Kg Berembang were supposed to get a temporary huse within 5 months f the 'operation' by MPAJ. But aparently, it is not so.
tak tahu apa masaalahnya.

I wonder why UMNO selangor doen't seem to bother about their plights. I thought UMNO was the one who always shouted to 'jaga kepentingan Melayu'. What happened to that slogan?

And the nexy malay 'setinggan' will be in Sg Buloh. Where is KJ and his 'warriors'?

Kerp: Aku pun tak tau mai mana nombor 9 tu. Aku kena virus ka??

tokasid said...

Afrar:

Kalau MCA atau Gerakan atau DAP yg buat bising,pasti semua 'perobohan' akan di hentikan sehingga satu penyelesaian di capai.

cakapaje said...

Salam pada semua.

Mohon maaf saya mencelah. Kes Kg Berembang ini panjang ceritanya. Dipendekkan:

Penghuni telah dijanjikan perumahan. Namun, kerana jaraknya 30km jauh ke Puchong, bagaimana harus mereka menerimanya?

Bayangkan anak yang bersekolah di Ampang dan juga ibubapa yang ramainya samada berkenderaan awam atau bermotosikal, bagaimana mereka hendak berulang balik setiap hari?

Selain dari kos kehidupan yang meningkat, kos harian mereka turut bersama sedangkan pendapatan mereka tidak seberapa.

Setahu saya, sebuah negara yang sepatutnya berpandukan Islam, biar negara tidak kaya asalkan rakyat senang. Kini, kerana tidak berpandukan Islam, negara semakin kaya manakala rakyat semakin miskin.

tokasid said...

Cakapaje:

Tu lah...agensi kerajaan macam nak tak nak saja beri tempat tinggal pd mereka. Asal boleh saja. Macam tak ikhlas. Supaya bila di tanya mereka akan jawab: Kami dah beri tempat tinggal tapi penduduk ni degil, mereka tak nak terima.....

Tiada empati atau simpati sebab ini tidak berlaku kepada keluarga MB, keluarga EXCO negeri atau pegawai-pegawai di Pejabat Tanah dan MPAJ.

Khalifah 'Umar Abd Aziz,,, tiada rakyat yg sengsara. Si miskin dan daif, dibantu kerajaan.

Jika pemimpin sekarang memikirkan rakyat yg dhaif dulu dari kepentingan towkay2 besar, sudah tentu ini tidak berlaku.