Wednesday, May 14, 2008

Sayu hati ku....


Monday.12th May 2008. 5.00 pm.

My staff gave me the clinic card before calling the patient in.I stopped her from doing so.
The card was registered under the name of NS bt J. In bracket my staff wrote: Dah meninggal dunia.

Below that was written the patient who's gonna see me.NURUL IMAN.
"Okay!Panggil patient masuk"
"NURUL IMAN!"

An lady in her mid-50's came in.Carrying an infant.Thats Nurul Iman. 6 weeks old.

Nurul Iman was asleep while in her grandma's arms.Peaceful face.Beautiful face.Full of innocence.

She is the first child for her mum.But her mum is no more with her.Mum died 2 weeks after giving birth to Nurul Iman.Thats about a month ago.

I couldn't help but felt pity for Nurul Iman. At such a very young age she is an orphan.
She still has a father but daddy is not in Melaka.Daddy is in Port Dickson working and most probably drowning his sorrow,having lost a wife.

"Bila mak dia meninggal ni kakak?" I have to know. My eyes again fell on Nurul Iman.
"Dah dekat sebulan doktor....masa tu 2 minggu dalam pantang". Grandma's eyes were getting soaky.I can see her lower eyelid becoming slightly swollen and tears starts collecting upon its border and corners. The eye whites are slowly turning tinge of redness. A dam might burst anytime now. But we ca blame her.She is still grieving.

"Dia bersalin biasa atau kena bedah kak?"
"Bersalin biasa doktor.Tapi lepas 2 minggu dalam pantang dia sakit perut kuat sangat.Kena masuk wad tapi meninggal...."

"Apa pihak hospital kata?"

"Hospital pun tak tahu apa sebab,jadi dia orang buat post mortem.kata doktor dalam saluran darah di perut arwah ada ketulan darah beku...macam yang orang sakit jantung tersumbat tu....Dah ajal dia doktor"

"Jadi cucu kak ni kakak yang bela ke?".Nurul Iman was still sleeping.maybe having a beautiful dream about her mum.maybe.

"Ye doktor....saya bagitau menantu saya biarlah saya jaga.Menantu saya balik seminggu sekali jengah dak Nurul ni"

"Alhamdulillah kak.Kak jaga lah dia baik-baik.Saya rasa kakak bela dia lagi baik dari upah org jaga."

Grandma smiled and threw an eye on Nurul Iman. I am sure she will take care of Nurul well.its her own blood. her daughter's child.

"Doktor tolong check tengok dak Nurul ni...demam pulak."

33 comments:

cakapaje said...

Salam Doc,

Kesiannya Nurul IMan. jadi anak angkat. Allah Maha Suci, semoga ibunya ditempatkan dalam syurga bersama mereka yang beriman. Kalau ada rezeki, mahu juga ambil dia

Kata Tak Nak said...

Kadang2 biaq dia yatim sebelum dia tau apa dari dia yatim bila dah pandai sayang mak bapak dia but still kes yatim ni memang menyayatkan hati.
Ada budak aku bila aku tanya duduk dengan sapa, dia jawab bapak. Aku tanya pasai apa tak duduk dengan mak, dia kata mak dah mati 3 tahun tapi mata dia masih dok berayaq. Imagine dah 3 tahun bila kita remind dia dia masih sedih.

mOEha Aziz said...

salam doc,

rejoice. u have been blessed by nurul's presence in your clinic..

i'm happy for the mother.. she is a martyr. yet, i'm praying for nurul.. still i do believe that she'll grow up n b a fine n strong lady... insyaallah

Snowflake said...

Assallamualaikum,
Entah kenapa saya tersinggah disini, mungkin ditakdirkan Allah. Sebenarnya menjengok di "Say Don't Want", alih alih ke sini babnya tadi saya join Tokasid buat skrip jugak kat blog "Say Don't Want".
Saya memang sensitif dalam bab bab sebegini. Baca doctor punya post, sedar tak sedar airmata saya melinang. She is so... cute. Anyway, insyallah, semua nya akan diuruskan oleh Allah Subhanawa Ta'alla untuk Nurul Iman dalam keadaan sedar atau tanpa kita sedari.
Wassallam.

jaflam said...

Salam Doc,
She is so beautiful and hope will grow up to be a truly beautiful girl even without her mum. Hope there is no negligence on the hospital side that led to her mum death.

I kept my mother hospital arm tag as a remembrance of her death. It helps me to put my life in perspective and reminder of her many words of advice to me.

Mior Azhar said...

Salam Doc,

Thanks for the entry. After reading this, I'm very thankful for what Allah has bestowed upon us.
Moga Nurul kelak jadi wanita solehah.Amin.

ctannie said...

Salam Doc
Hiba dengar kisah ni, menitik air mata, maklumla kita sorang ibu kan

tokasid said...

Wassalam Shah:

Nurul Iman ni kira okay sebab yang jaga dia ialah nenek sendiri dan masih muda jugak. Dan dia jugak ada sepupu yang beberapa bulan lebih tua dari dia(yg juga nenek jaga sebab mak kerja) jadi sekurang2nya Nurul bakal membesar dgn ada kasih sayang dan rakan sebaya.

tokasid said...

Che'gu:

Betul tu. Selalu yg saya lihat bila tak ada attachment lagi budak2 ni senang nak explain sebab dia tak pernah tgk mak dia.

Kalau dah masuk sekolah dan tiba2 parents meninggal lagi haru.

Di sini pun ada satu kes lagu tu.
Masa darjah 5 mak meninggal sebab kanser.Tak sampai 5 bulan bapak jatuh motor masa balik kerja patah paha dan bed ridden.Budak ni masa tu dah darjah 6,dia la kena jaga pak dia dia masak ringkas2.

Lepas 5-6 bulan pak dia meninggal( masa tu dia lagi 1 bulan nak UPSR.

Jadi anak yatim piatu.Dah tu anak tunggal pulak tu.Tok ngan tokwan la ni jaga dia dan depa dua2 dah umoq 75 lebih.

tokasid said...

Wassalam Muha:

Actually Nurul Iman doesn't know whats happening to her and she is lucky to have a caring grandma.InsyaALLAH she will grow fine and I hope her father will not neglect her.

Yes her mom died during confinement and that is considered mati syahid.May ALLAH provide her with HIS Rahmah and she be among those who will receive syufaat from Rasullullah s.a.w.

tokasid said...

Wa'alaikumussalam snowflake:

Kisah2 yg menyayat hati,menyakitkan hati dan mengejutkan hati sering saya lihat dan alami di sini.

ALLAH lebih mengetahui qada dan qadar Nurul Iman dari kita and InsyaALLAH kalau di beri didikan yg secukupnya Nurul Iman will be a fine lady.

Kerp (Ph.D) said...

aduhai, sedih betul baca kisah kali ni doc. sebak benau dada. baru 6 minggu dah kehilangan ibu untuk disusui. tapi cikgu nazir has a point la. bila dah kenal lagi payah nak terima hakikat.

Fauziah Ismail said...

Salam Tokasid
The dam just burst reading this posting.
She looked so serene, sleeping in the arms of her grandmother.
I believed she will be much loved.

Zabs said...

Salam Doc.,
Semoga Nurul membesar menjadi anak yang solehah dan berjasa pada nenek dia satu hari nanti. InsyAllah.

edelweiss said...

Doc,

Alamak....sayunya tengok muka baby nurul iman...

dah lama tak jengah blog...too busy with paperworks...dah free sikit ingat lah nak tengok ur latest posting....sedihhhh pulak bila dah baca...

alhamdulillah nurul iman masih ada nenek yang masih boleh menjaganya & menyanyanginya.

i setuju dengan ur point doc. Lebih baik nenek jaga daripada upah org lain menjaga..

isk..isk..sedihnya..

semoga nurul iman menjadi seorang anak yang solehah dan berjaya duni akhirat.

Doc,

thanks for the posting. banyak pengajaran yang boleh diperolehi ...

acciaccatura said...

hmm...ada anak hilang mak, ada mak hilang anak...gitu lah doc.

Raden Galoh said...

Salam bro...

i read this entry dgn sebak yg membuku...tak terluah...

alfatihah buat ibu Nurul Iman. Semoga roh ibunya ditempatkan di kalangan para solihin...amin.

teringin saya nak ada anak pompun bro...tp dr kt takleh conceive dah sebab makan tamoxifen ni and now pun mcm nak menopause dah... tengok ajelah wajah comel ni then mimpi mlm2 ada anak pompuan sendiri...

take care bro. salam to kakak ye.

tokasid said...

Salam Pak DJ:

thats what I thought when I first saw this child.So beautiful.

I asked the grandma if Nurul was deliverd normally or the C-section(mana tahu kalau2 ada yg tertinggal gauze kat dalam) but grandma said normal delivery.The hospital did an autopsy coz they don't know what happen to her.Nothing in the case notes(antenatal and delivery to suggest abnormality).

tokasid said...

Pak Mior:

Benar,Alhamdulillah ALLAH tidak uji kita dgn cara itu buat masa sekarang.

tokasid said...

ctannie:

Saya hiba bila melihat air mata bergenang di kelopak mata nenek Nurul.

tokasid said...

Kerp:

I know you got a soft spot.
Agree with what che'gu mentioned.
I thank ALLAH that Nurul's grandma is still young(mid-50's).Just imagine if she is 65 or 70....

tokasid said...

Fauziah:

Yes, i'm sure she wil be get all the love from nenek,atuk and her daddy.

tokasid said...

Pak Zabs:

Amin Ya Rabb atas du'a Pak Zabs.

tokasid said...

Min:

Bukan sengaja nak bagi hang sayu ....tapi sapa pun akan rasa sayu bila jadi lagu ni.

Thanks for your du'a.

tokasid said...

E:

I understand your feelings.
Bukan nak bagi E terkenang pada anakanda Afifah.She is in a better place.

tokasid said...

raden:

Amin to your du'a.

Dah rezeki kita dapat anak lelaki saja...tapi kita redha kan?
Yang penting anak2 kita jadi soleh dan bila kita tak dak nanti depa sudi mendo'a kan kat kita.

F/up next week kan?

RinG said...

saya membesar ngan nenek, besT!! jangan risaukan Nurul Iman tu, Insya-Allah die bahagia.. lagi bahagia berbanding duk dgn org yang 'terpaksa'

waterlily said...

Salam Doc,

Cakap pasai baby ni buat saya sayu doc. Dah hampir 3 tahun dok tunggu.Tak dak rezeki juga.

Orang lain tu, sampai buang-buang kat tong sampah.


Ps: Doc, gambaq baru doc tu comei LOL.

Kak Teh said...

tokasid, memang sayu cerita ni. Kak teh ada satu lagi cerita, seakan serupa. Abang ipar adik kak teh, tiba2 sakit dada. Isterinya yang sarat mengandung bawa dia ke hospital. Adik kak teh pun ikut sama. Sedang bersembang menanti doktor, dia meninggal. Begitu saja. Isterinya yang sarat mengandung seakan nak pengsan sebab suami tak sakit apa. Seminggu kemudian isterinya lahirkan anak mereka yang pertama. Sayunya tak sempat bersama bapa dan bapa pula memang menantikan anak perempuannya yang pertama.

tokasid said...

Ring:

Ramai jugak yg membesar dgn nenek.saya juga salah seorang dari nya.Tinggal dgn Tok(most of the time)sehinnga umur 6 tahun baru tinggal dgn parents sepenuh masa.

tokasid said...

Mariani WL:

Belum rezeki lagi tu sis.InsyaALLAH jika ALLAH kehendaki akan dapat jugak.

Ramai kenalan dan saudara mara saya yg dah 10 tahun tapi belum ada tanda2 nak dapat anak.Bila pergi pemeriksaan di dapati kedua2 mereka sihat dari segi reproduksi.

tokasid said...

Kak Teh:

Tragik nya kejadian yg kak teh cerita kan. Tak dapat nak bayangkan the turmoil dia lalui and what that went through her mind.Everything was so sudden.

I always admire ppl who can cope in these situations.How the picked up the pieces and carry on steadily.

Raden Galoh said...

Salam bro...

Follow up sepatutnya 20hb depan ni...alih2 semalam nurse surgeon tu tukar tarikh..doc nak gi outstation katanya...tunda ke 17 jun...lama tu saya kata kat dia...dia kata insya'allah nothing worrying kat filem tu sbb if ada, sure dah bagi tahu klinik bedah dah...

yes, redha saya bro...ada hikmah takde anak pompuan ni...sbbb adik2 beradik yang mana ada anak pompuan sume pandai rayu kat saya, saya pulak mmg jenis manjakan anak buah so takyah storylah...you pun sama ni...hehehehe

have a great weekend bro. Happy teacher's day...errr sapa kata kita bukan guru ek?