Friday, May 9, 2008

Buat Mak.....


Ibu... Ibu... Engkaulah ratu hati ku....
Itulah antara bait-bait indah dari lagu P.Ramlee IBU.

Aku punyai 2 orang mak. Really.Memang mak aku dua orang.Namun bapak hanya punyai seorang isteri. Habis?

Emak yang pertama ialah Mak.
Emak kedua ialah Mak Mertua( but she's not like ibu mertua si Kassim Selamat pemain saxaphone tu. Alah...yang teriak "Alaa ..Kasimmmm.....").

Ibu panggilan bahasa standard.Tapi aku panggil Mak. Ada yang panggil Ummi.Ada yang sebut bonda ada yang sebut Enchik ada yang sebut Mami ada yang sebut Mummy atau Mommy atau Mum atau Mom atau Ama atau Mama.Ada yang sebut Induk ada yang sebut Mok.
Apa sebutannya ia adalah sama.Ia melambangkan wanita
yang telah mengandungkan kita dan melahirkan kita sehingga bertarung dengan nyawa sendiri.



Mak(mertua) dan Hafiz


Kita sering dengar: Syurga di telapak kaki ibu.
Malah Islam amat memandang tinggi kepada ibu. Redha ALLAH kepada kita bergantung kepada redha ibu kepada kita.

Begitu tingginya taraf ibu dalam Islam boleh kita lihat dari sebuah hadith soheh yang membawa makna:

Seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah s.a.w.: "Siapakah yang lebih berhak mendapat kebaktian dan kasih sayang dariku? Jawab Nabi s.a.w.: Ibu mu. Sambung orang itu lagi: Kemudian siapa? Jawab Nabi s.a.w.: Ibu mu. Ia bertanya lagi: Kemudian siapa pula?Jawab Nabi s.a.w.:Ibu mu.Bertanya lagi: Kemudian siapa? Jawab Nabi s.a.w.:Ayahmu."





Oleh itu selagi ibu kita masih ada kita berikan lah bakti yang terbaik buat mereka.

I have this to say to both my mothers: I love both of you.

Selamat Hari Ibu.

28 comments:

Kerp (Ph.D) said...

doc,

in my case, my only wish right now is to have 2 moms like you. first ofcos lah, i have my beloved, irreplacable Mama while on the other hand, would love to have a mother-in-law. may Allah grant me my wish of being able to call pinky's mak as just that in the near future, Mak.

oh well, Aelamat Hari Ibu to all mothers!

Fauziah Ismail said...

Salam Tokasid
I go home to an empty house after work as Mak has moved to Putrajaya to be with my brother's family and take care of the grandchildren there.
I can't wait for the school holidays where she come over the stay. What I missed most is her cooking ... tapi I tak gak kurus sebab tak makan ... hehehehehe!

tokasid said...

Ahmad Kerpov:

InsyaALLAH the day will come you'll have your own ibu mertua-ku!

tokasid said...

Fauziah:

Yes I remember you writing about your mak's move to Putrajaya and once in a while your bro will take her to your place and she'll look whats inside the fridge to see if her daughter have enough to eat.

See,thats the special thing about most mums. No matter how old you are, you'll always be 12 years old to their eyes.

ps- go see her this weekend sis.

cakapaje said...

Salam Doc,

Alamak! Den lupolak Hari Ibu! Thanks for reminding :)

ms hart said...

Salam Doc, "Selagi ibu kita masih ada..." - how true. So kind of you to love your mak mertua the same as you love your own. For anak tunggal like me and Mrs TA, that's our hope in a husband - the one who can treat and love our mother unconditionally. My hubby was the 'penyambung' kasih sayang between me and my arwah mom. I was (and still am) always proud to tell people how fortunate my mother was - with a son-in-law as good as my hubby, it was as if she had two children, instead of me alone. My hubby took unpaid leave for a month to help me care for my bed-ridden mom then. Hmm..happy mother's day to Mrs TA, ya?!

Kerp (Ph.D) said...

eh doc, taknak la ibu mertua yang stock macam ibu mertuaku tu...thats evil la bro...hehehehe

Kata Tak Nak said...

I lost my mak in 1977 and my mak chaq in 2007. I call her mak chaq because she was indeed my mak chaq. My mother in law was also my auntie.

Just recently I gave a homework to my sivik class. Prepare 3 cards, 1 for mom's birthday, 1 for dad'd birthday and 1 for their anniversary but I insisted that they address them in the way they actually call them so I got, mak, ibu, ummi and amma, abah, bapak ayah and appa.

Some idiots who simply won't listen came out with mother's day card and father's day card. There will always be these kind of people.

Raden Galoh said...

Salam bro...

Time camni memang teringat sungguh kat arwah Mak mahyar...sebab memang tak pernah miss bagi dia 'something' on Mother's Day... rindu sungguh. al-fatihah.

Kini, celebration memeberi hadiah ingatan tinggal hanya utk Mak sorang....time ni we all extra peluk2 and gomol2 mak...hahahaha

Selamat Hari Ibu to Your Maks and to my kakak yang muda belia tu ye...

mOEha Aziz said...

salam,

saya pula punya ibu yang agak berbeza.. saya juga dirahmatui dengan lagi 10 mak, mama, ummi dan enda!

apa yang penting, semuanya tak akan terima sambutan pada ahad minggu kedua Mei ini..

bagi diaorang, Hari Ibu adalah hari hari dan setiap pagi anak ini, akan 'mengadap' ibu ibunya untuk mengutus sedikit penghargaan..

apa pun, selamat hari ibu!

EPILEPSY said...

Hi Tokasid !

Beloved Mom is irreplacable ! But a mother-in-law is replacable !

HAPPY MOTHER'S DAY TO ALL MOTHER !

http://mouthcancer-1.blogspot.com/

Zabs said...

Salam Doc.,
Satu dedikasi kepada Ibu yang amat bermakna. Saya cuma ada Ibu Tiri sekarang yang juga seprti ibu sendiri. Selamat Hari Ibu untuk semua ibu-ibu.
(Tentang nyanyian Jamal tu memang penuh emosi, tetapi rasanya dia seperti berada di awang2an. Macam lagu Jeffridin tu!).

lukmanw@gmail.com said...

Doc

Sapa Hafiz dgn mum in law tu? Your brother in law ka?

Lukman

tokasid said...

Salam Shah:

Welcome.Everydsay is mother's day,right? You taking care of her everyday providing care,love,shelter,companionship and support everyday without fail.

You have actually done like what the hadith wanted us to do.

Most of us can't do that not even on the weekly basis or monthly basis.

ALLAHumma barikfi to you my brother
ALLAhumma inna as alukal jannah wa na'u saqotika wannar.

tokasid said...

Ms hart:

Selagi mak masih ada.....thats what a son(esp)have to do since he still has that reponsibilities.For a daughter is she is married then he responsibilities will be on her husband and she is fortunate if she gets a husband who allows her to take care of her mother too( she needs his consent to do that) and you are fortunate in this case.

May ALLAH bless your family with Rahmat and Barakah in everything your family do,ameen.

tokasid said...

Ahmad kerpov:

Yeah...mintak di jauhi from Ibu mertua seperti yg di punyai oleh si Kassim Selamat(yang apparently tidak selamat daa..)She sure is one evil lady.Worse than Sleeping Beauty's step mom I think.

tokasid said...

Che'gu:

For those whose mom are no more with them,they can still make daily du'a for their arwah.

Its nice your ask these pupils to do those cards for their parents.

And yes, there are still many students who are either so blur or just refuse to follow orders and think they have a better idea.

tokasid said...

Sis Raden:

I still remember your writings about Mak Mahyar and her final days.
Make your du'a for her during your solat fardhu.

While you Mak and Ayah(happy birthday to him ye)is still around lets try to make them happy.

Happy mom's day to you too.

jaflam said...

Salam Tokasid,
Selamat hari Ibu buat kedua ibu sdr semoga panjang umur, sihat dan sejahtra selalu.

Saya juga bertuah mempunyai ibu mertua yang prihatin dan sentiasa mendoakan kebahagian dan kejayaan keluarga kami. InshaAllah IBU saya juga mendoakan kami di sana, kerana kasih sayang dan pegorbanannya masih terasa hingga ke hari ini.

tokasid said...

Saudara Muha:

Alhamdulillah anda mempunyai ramai wanita berpangkat ibu dalam hidup anda.

Saya kira kita bernasib baik kerana di beri peluang untuk memberi sedikit khidmat kepada ibu-ibu kita.
Ada insan yang sejak lahir tidak mengenali ibu kandung mereka, tetapi mereka tetap memberi bakti dan kasih sayang kepada ibu(angkat)yg memelihara mereka bagai anak sendiri.

Du'a anak yang soleh adalah bakti yang masih kita mampu lakukan jika ibu(dan ayah)kita telah tiada.

tokasid said...

Epilepsy:

In a way you got that right. Or maybe some will not replace their mom-in-law but the add another mom-in-law.

tokasid said...

Pak Zabs:

Ibu tiri adalah jugak ibu kita( kerana mereka adalah termasuk sebagai mahram kita)apalagi jika mereka pernah menjaga dan membesarkan kita serta mendidik kita dgn cara yang ALLAh redhai.

Bab Jamal menyanyi tu memang penuh emosi tetapi saya suspek beliau tengah high dan lalok ketika itu.Nak cari sebuah lagi lagu P.Ramlee iaitu :Ibu" tetapi tak ada.Lagu Aishah "Syurga di bawah telapak kaki ibu " pun tak jumpa.

tokasid said...

Lukman:

Hafiz tu anak bujangan aku.

tokasid said...

Dato' Jaflam:

Terima kasih .
Alhamdulillah kita mempunyai ibu mertua yang memberi sokongan kepada keluarga kita, kerana ada org mendapat ibu mertua yang membuat rumahtangga bagaikan api.

acciaccatura said...

salam doc,
rupa hafiz macam mrs TA. macam muazim, banyak rupa saya.
selamat hari ibu kepada ibu doc, ibu mrs TA dan mrs TA!

Shirzad Lifeboat said...

heya tokasid

thanks for visiting my blog and leaving a comment. i read your profile and that part where the late mat zain ordered iblis tonic came back into the mind. some acting there. on your posting...what can i say...all moms are really great!

tokasid said...

Wa'alaikumussalam E:

Memang muka Hafiz lebih ke mak dia.Masa dia baby bila tgk gambaq mak dia dgn gambaq dia memang sebijik.
Baguih jugak dia ada iras rupa dan kulit mak dia dan otak mak dia pasai kalu ikut pak dia ada haru sikit laa.....

tokasid said...

Shirzad:

Mat Zain's acting esp in the Labu-Labi series is so cool and hillarious.So is the character in Seniman Bujang Lapuk(the hubby in the quarelling Indian couple and in Ibu Mertua Ku as the landlord in Penang).
Thanks bro.