Monday, May 12, 2008


THE SUCCESS OF MARRIAGE


Once upon a time a married couple celebrated their 25th marriage anniversary. They had become famous in the city for not having a single conflict in their period of 25 years. Local newspaper editors had gathered at the occasion to find out the secret of their well known "happy going marriage".

Editor: " Sir. It's amazingly unbelievable. How did you make this possible?"


Husband recalling his old honeymoon days said: "We had been to Shimla for honeymoon after marriage. Having selected the horse riding finally, we both started the ride on different horses. My horse was pretty okay but the horse on which my wife was riding seemed to be a crazy one.
On the way ahead, that horse jumped suddenly, making my wife topple over. Recovering her position from the ground, she patted the horse's back and said "This is your first time". She again climbed the horse and continued with the ride. After a while, it happened again. This time she again kept calm and said "This is your second time" and continued. When the horse dropped her third time, she silently took out the revolver from the purse and shot the horse dead !!
I shouted at my wife: "What did you do you psycho. You killed the poor animal. Are you crazy?" .

She gave a silent look and said: "This is your first time!!!"."


Husband:"That's it. We are happy ever after. "


31 comments:

k.d said...

Oh...how I wish it's that simple. How I wish sometimes I can do that, just go psycho... ;P

You know what else tokasid.. sometimes I do feel like shooting someone...hahhaah

mokk said...

Salam mamat..

bahaya kalau dah going psycho...

teringat kes korek korek korek...ada orang buat declaration pyscho..boleh lepas dari undang2.

tokasid said...

Kd:

How are you sis? And the kids?

A lesson from this story is: wives are very good into psychoing their hubbies.Thats a fact that is undeniable despite many men will deny it.

Thats why wives always gets their way 99% of the time .

You wanna shoot someone?? Try practising the firing range first.You wouldn't wanna waste bullets,right?

Happy mommy's day to you sis.

Zabs said...

Salam Doc.,
Good one. And it can be the other way around too. Tapi kalau dua-dua pulak yang psycho, kasihan anak-anak.

tokasid said...

Wa'alaikumussalam mamat:

Tapi banyak jugak suami yg psycho isteri2 betoi dak?

cakapaje said...

Salam Doc,

Lol! Alamak, is that how happy marriage works? You are scaring me! :)

tokasid said...

Pak Zabs:

Betul pak.Kalu dua-dua psycho mahu kelam kabut anak-anak.
Tapi kan pak,zaman sekarang sebenarnya ramai pulak anak-anak yang psycho kan mak bapak pun ada....

Mak bapak ikut je....last-last jadi Anakku Sazali.

tokasid said...

Wa'alaikumussalam Shah:

Hahaha....hang takut ke??
Itu aku psycho hang saja da....

Psycho-menyaiko ni memang terlalu common.Sekarang ni pun tengah perang psycho....30 nak melompat tu....

Kerp (Ph.D) said...

hehehehhehehe...good one.

but all these talk about marriage freaks me out doc. i'm witnessing one bigass crisis right infront of my 2 eyes right now. sedih.

tokasid said...

Kerp:

Ah yes that......I'll sms you about it bro.It is like nagris had swept through to everyone there but the supporting actors need to be stable to provide support.

Kata Tak Nak said...

Tips to kerp and shah, keep all dangerous weapon away from her. No knives or blades in the bedroom, remember Bobbit?

Mat Salo said...

Bro.. gambaq hang ni amat meggerunkan..ha.

Rasa sedih juga di perantauan bro.. Hari ibu dah miss ni next week May 16th my only daughter's 2nd birthday. Apo nak buek yo jang? To top it all internet lak buek hal. Ni curi line client, jangan depa tau sudah. Dapat cilok 1-2 jam sehari je.

Nice Mothers Day tribute. Tak tau lak about MIL's ovarian cancer. Sorry to hear. Syukurlaa ada menantu doktor... kurang laa boban sikit kato orang.

Take care Doc dan semuga Allah SWT lindungi anda sekeluarga...

Salaam.

tokasid said...

Che'gu:

Sound advice to our bros.
Dengar tu Shah..Kerp...

tokasid said...

Wa'alaikumussalam Pak MS:

patut la ekau lamo sonyap jo..rupo2nyo line tak clear.Kesian kesian.

Memang sodih hati jiwo laro bilo birthday anok daro tu ekau tak ado sini.Tapi nak buek macam mano kan...cari rezoki bro.Nanti bulan onam cuti you'll have quality time with them.

You take care. Next week mungkin ada benda meletup kan Mesia...tu pun kalau findings Royal commission Lingham di publickan.

Raden Galoh said...

Salam bro...

Awat muka gerun sangat ni weh...tu gambaq zaman bila dok misai melenting-melintang lagu tu?

Baca entri ni ja dah macam kena psycho....

take care bro...

acciaccatura said...

salam doc,
tumpang lalu doc.

raden, hari tu lagi saya tengok gambaq dia, betoi macam mat salo kata, menggerunkan. salah pandang macam enam jahanam! heeheehee....

e'eh doc...sorry...cakap pasai success in marriage ka doc? oh... saya rasa isteri kena pandai-pandai. kalau guna psycho takut nanti tak ikhlas. kalau suami suruh lead the way, lead the way lah. kalau suruh ikut, ikutlah. kalau dia suruh save the world, save the world lah. asaikan tak against agama sudah. macam tu boleh kot doc?

mOEha Aziz said...

salam doc,

:)

Kerp (Ph.D) said...

whoaaa...thats ouch, man...

mintak laluan, doc...

shah, our name seems to crop up everytime someone mentions about marriage. this is another reason why we should put in extra effort to make it happen. dont ask me, i'm working hard on it.

Dhahran Sea said...

Salam Doc,
Lama tak singgah kat blog ikan pekasam... so, one partner going "psycho" could keep relationship going, it seems. Maybe there's some truth to it. Bush is visiting Saudi courting King Abdullah to do something about the price & supply of oil, and of course, he's been going 'psycho' in Iraq, Afghanistan and lately in Lebanon (and Iran soon). And guess what? It works... the Saudis tak habis2 jilat Bush... and keep the relationship going eversince the CIA killed arwah King Faisal in the 80's... it sure works! How to 'counter psycho' that relationship? Take care & salam.

tokasid said...

Raden:

Nampak brutal sangat ka? memang pun rasa nya.Nanti cek tukaq gambaq lain yg lebih ceria noo...

tokasid said...

Wassalam E:

Nanti cek tukaq gambaq lain noo...

Yang isteri2 dok psycho ni bukan apa...nak make sure che abang tak melencong sana kona sini lah kot...

Walau bagaimana pun bagi kita suami masih imam dalam rumahtangga.Tapi kena imam betul lah...bukan imam hadhari pasai cakap cantik tapi tak serupa bikin.Bukan lagu tu ka??

tokasid said...

Muha:

Syukran kerana bersedekah sebuah senyuman.

tokasid said...

Kerp:

Hahaha...tahu tak pe Ahmad Kerpov.

tokasid said...

Wa'alaikumussalam saudara dhahran sea:

Kebanyakan negara-negara Islam telah di psycho kan oleh kuasa-kuasa Barat terutama USA. Proses pengpschoian ini telah berlaku sejak 150 tahun lalu bila mana kuasa2 Eropah ketika itu menjajah negara-negara Islam.

Dengan keruntuhan nilai2 agama ketika itu( banyak perkara2 khurafat dan kesyirikan berleluasa tanpa di lawan bersungguh2 oleh pemerintah)dan juga nilai2 akhlak pemerintah(yang semakin hanyut dengan keduniaan)penjajah2 Eropah telah mengambil peluang.
Mereka amalkan pecah dan perintah sehingga akhirnya pemimpin dan penduduk negara2 Islam menjadi terpesona dan ada yg takut pada kuasa Barat. mentaliti begini masih wujud terutama di kalangan pemimpin negara2 Islam walaupun rakyat mereka sudah mula mengikis sifat2 bacul ini.

Umat Islam memerlukan pemimpin yang berani mengpsychokan semula hal ini.Jika pemimpin yakin dgn al_Quran dan yang bergantung perkara ini kepada Yang Maha Berkuasa, insyaALLAh negara2 Islam bleh mendapat semula kekuatan.
tetapi jika kita masih ragu2 dgn janji2 ALLAH selagi itulah kita akan terus di psychokan oleh Barat.

Zawi said...

Doc TA,
Macam-macam formula digunakan untuk memanjangkan perhubungan suami isteri. Come November, it will be our 35th annivessary. Kalau guna formula apa Pak Zawi pun tak leh jawab.
Semoga MIL anda akan sembuh segera.
Agree fully that you need to change to a more friendly looking pic hehehehe.

KAMATO said...

Salam doc, bila agknya benda yg meletup kat msia tu nak berlaku

jaflam said...

Salam Doc,
You made me laugh but then it was not a laughing matter.

I remember a friend saying that his wife was raving mad chasing him with knives. But then when I talked to the wife after they divorced she told me that he had a dual character look nice but wife beater. Till now still could not figure out who is right or maybe both are right.

tokasid said...

Wassalam Pak zawi:

Saya rasa formula terbaik bergantung kepada kedua-dua pihak.Tapi kalau suami tahu apa tanggungjawab dia dan isteri tahu apa tanggungjawab dia dari segi Islam InsyaALLAH ada harmoni.
Dan juga kedua2 jgn terlalu beremosi dan ikut hati bila ada perselisaihan faham.

Pak ,gambar brutal dah di tukar dgn yg lebih ceria.

tokasid said...

Kamato:

Ia akan meletup jika memberi faedah kepada pemegang jawatan.

Cuma saya skeptikal sebab di negara kita ni biasanya perkara2 ini meletup dgn begitu kuat bagaikan bom atom tapi selepas 2-3 bulan bunyi bagaikan kentot anak kecil saja....

tokasid said...

Wa'alaikumussalam Dato' Jaflam:

Aduh!Brutalnya kisah mereka berdua.
Tapi memanglah kalau suami merasakan dia seorang pengusti WWE dan anggap isteri sebagai punching bag lama-lama mana isteri sanggup bersabar.Itu yg kejar dgn pisau kot!

Minta jauh le dari keganasan rumahtangga.

Dhahran Sea said...

Doc, memang sedih lihat negara2 Islam kat sini... dengan kekayaan minyak Allah anugerahkan yang boleh digunakan sebagai senjata yang berkesan (arwah King Faisal pernah gunakan dulu2) untuk bela umat Islam, rata2 pemimpin islam disini jadi pak turut & talibarut US & Israel... tiap2 hari tenguk saudara kita di Gaza dibunuh & these Arabs tak rasa apa2 pun, business as usual! Memang ruh Islam mereka dah berkubur! Nampaknya harapan kita pada Iran semoga boleh & berani bertahan... inshaallah! Salam to you & family.