Sunday, April 29, 2007

90/10 Principle: It's how you react that make the difference

Mengintai awan( 22 April 2007 PLUS near Bidor)
foto by tokasid

I got this in my inbox today.Read it through and found it might be useful to all of us.
Basically, we must be calm(tenang) and patience( sabar) when dealing with a situation.

If we continue with our hot-headed/kepala batu/hangin satu badan attitude most probably things will turn out bad.
But if we can be calm and sabr we will have a clear mind to think and will not react according to our nafsu and hati.
If you think this is useful,do pass it on to your friends(..dan kawan2 mereka...dan kawan-kawan kawan mereka..dan...hah! Ada yg marah ka?)

Discover the 90/10 Principle.

It will change your life (at least the way you react to situations).
What is this principle?

10% of life is made up of what happens to you.
90% of life is decided by how you react.

What does this mean?

We really have no control over 10% of what happens to us - We cannot stop the car from breaking down. The plane will be late arriving, which throws our whole schedule off. A driver may cut us off in traffic.

We have no control over this 10%.
The other 90% is different.
You determine the other 90%.

By your reaction!

You cannot control a red light. but you can control your reaction. Don't let people fool you; YOU can control how you react.

Let's use an example:
You are eating breakfast with your family. Your daughter knocks over a cup of coffee onto your business shirt. You have no control over what just happened.
What happens next will be determined by how you react.

You curse.

You harshly scold your daughter for knocking the cup over. She breaks down in tears. After scolding her,you turn to your spouse and criticize her for placing the cup too close to the edge of the table. A short verbal battle follows. You storm upstairs and change your shirt. Back downstairs, you find your daughter has been too busy crying to finish breakfast and get ready for school. She misses the bus.

Your spouse must leave immediately for work. You rush to the car and drive your daughter to school. Because you are late, you drive 40 miles an hour in a 30 mph speed limit.

After a 15-minute delay and throwing $60 traffic fineaway, you arrive at school. Your daughter runs into the building without saying goodbye. After arriving at the office 20 minutes late, you find you forgot your briefcase. Your day has started terrible. As it continues, it seems to get worse and worse. You look forward to coming home.

When you arrive home, you find small wedge in your relationship with your spouse and daughter.

Because of how you reacted in the morning.
Why did you have a bad day?

A) Did the coffee cause it?

B) Did your daughter cause it?

C) Did the policeman cause it?

D) Did you cause it?

The answer is “D".

You had no control over what happened with the coffee.How you reacted in those 5 seconds is what caused your bad day.

Here is what could have and should have happened.Coffee splashes over you. Your daughter is about to cry. You gently say, "Its ok honey, you just need to be more careful next time". Grabbing a towel you rush upstairs. After grabbing a new shirt and your briefcase, you come back down in time to look through the window and see your child getting on the bus. She turns and waves. You arrive 5 minutes early and cheerfully greet the staff. Your boss comments on how good the day you are having.

Notice the difference?

Two different scenarios.
Both started the same. Both ended different.Why?

Because of how you REACTED.
You really do not have any control over 10% of what happens.
The other 90% was determined by your reaction.

Here are some ways to apply the 90/10 principle.

If someone says something negative about you, don't be asponge. Let the attack roll off like water on glass.You don't have to let the negative comment affect you!

React properly and it will not ruin your day.

A wrong reaction could result in losing a friend, being fired,getting stressed out etc.How do you react if someone cuts you off in traffic?Do you lose your temper? Pound on the steering wheel?A friend of mine had the steering wheel fall off!

Do you curse? Does your blood pressure skyrocket? Do you try and bump them?
WHO CARES if you arrive ten seconds later at work? Why let the cars ruin your drive?

Remember the 90/10 principle, and do not worry about it.

You are told you lost your job.Why lose sleep and get irritated?It will work out. Use your worrying energy and time into finding another job.

The plane is late; it is going to mangle your schedule for the day. Why take out your frustration on the flight attendant? She has no control over what is going on.Use your time to study, get to know the other passenger.

Why get stressed out?
It will just make things worse.

Now you know the 90-10 principle. Apply it and you will be amazed at the results. You will lose nothing if you try it.
The 90-10 principle is incredible. Very few know and apply this principle.

The result?
Millions of people are suffering from undeserved stress, trials, problems and heartache. We all must understand and apply the 90/10 principle.

It CAN change your life!!!

Kandungan posting mungkin ada kena mengena atau tidak dengan makhluk yang hidup atau yang telah tiada.Kalau sapa-sapa terasa nak buat macamana kan. Sapa makan cabai melaka dia pedaih laa

Thursday, April 26, 2007

Ujian Minda:sebuah teka ~teki

Senjakala( near KLIA 22 April 2007)

foto by tokasid

With all the tension and sparks in the air mostly related to Ijok by-election, what say you if we loosen up a bit. It might do some good to all of us.

I got this teka-teki from a friend in Machang. He sms-ed it to me last night.I had a hardtime trying to solve it, what more with no prize for the correct answer. After half an hour I finally gave up, and sms-ed him for the answer.

Damn! It was an easy one .Budak sekolah pun boleh jawab.

So lets try,right on.

Teka-teki tu berbunyi macam ni:

Wujud di hujung dunia

Dok di tengah orang

Lebih pada nama

Kurang pada rupa

Kecil di China

Besar di Arab

Ada di sana

Tak ada di sini

Ada besar

Tak ada kecil

Dua di atas

Dua di bawah

Dua di kanan

Tiada di kiri

Satu pada mak

Dua pada ayah

Ada dekat ayam

Tak ada dekat itik

Tak di rindu

Tapi lebih pada sayang

Cuba teka apa jawabannya?

Kandungan posting mungkin ada kena mengena atau tidak dengan makhluk yang hidup atau yang telah tiada.Kalau sapa-sapa terasa nak buat macamana kan. Sapa makan cabai melaka dia pedaih laa

Wednesday, April 25, 2007

Miscommunication~ cause of conflict(Nothing to do with Ijok buy-election)

Lighting the sky(sunset near KLIA) 22 April 2007
foto by tokasid

Why does conflict occur?Most of the time when one person can't understand what the other is saying.And this happen when there is miscommunication.This is one example..

Caller: Hello, can I speak to Annie Wan (anyone)?
Operator: Yes, you can speak to me.
Caller: No, I want to speak to Annie Wan!
Operator: You are talking to someone! Who is this?
Caller: I'm Sam Wan (someone) and I need to talk to Annie Wan! It is urgent.
Operator: I know you are someone and you want to talk to anyone, but what is this urgent matter about?
Caller: @#$... just tell my sister Annie Wan that our brother Noel Wan (no one ) was involved in an accident. Noel Wan got injured and now Noel Wan is being sent to the hospital. Right now, Avery Wan (everyone) is on his way to the hospital.
Operator: Look, if no one was injured and no one was sent to the hospital, then the accident isn't an urgent matter! You may find this hilarious but I don't have time for this!
Caller: You are so rude! What is your name?
Operator: I am Saw Lee (sorry) !
Caller: Yes! You should be sorry. Now give me your name!!!

Kandungan posting mungkin ada kena mengena atau tidak dengan makhluk yang hidup atau yang telah tiada.Kalau sapa-sapa terasa nak buat macamana kan. Sapa makan cabai melaka dia pedaih laa

Tuesday, April 24, 2007

Letter to Dad...baik punya kelentong

Sunray piercing the clouds: PLUS hiway near Bidor 22 April 2007 4.45pm

A father passing by his son's bedroom was astonished to see the bed was nicely made and everything was picked up. Then he saw an envelope propped up prominently on the center of the bed. It was addressed, "Dad".
With the worst premonition, he opened the envelope and read the letter with trembling hands:

Dear Dad,
It is with great regret and sorrow that I'm writing you. I had to elope with my new girlfriend because I wanted to avoid a scene with mom and you.

I've been finding real passion with Joan and she is so nice, even with all her piercing, tattoos, and her tight Motorcycle clothes.But it's not only the passion dad, she's pregnant and Joan said that we will be very happy.

Even though you don't care for her as she is so much older than I, she already owns a trailer in the woods and has a stack of firewood for the whole winter. She wants to have many more children with me and that's now one of my dreams too.

Joan taught me that marijuana doesn't really hurt anyone and we'll be growing it for us and trading it with her friends for all the cocaine and ecstasy we want. In the meantime, we'll pray that science will find a cure for AIDS so Joan can get better; she sure deserves it!!

Don't worry Dad, I'm 15 years old now and I know how to take care of myself. Someday I'm sure we'll be back to visit so you can get to know your grandchildren.

Your son,

PS: Dad, none of the above is true. I'm over at the neighbor's house. I just wanted to remind you that there are worse things in life than my report card that's in my desk center drawer. I love you! Call when it is safe for me to come home.

Kandungan posting mungkin ada kena mengena atau tidak dengan makhluk yang hidup atau yang telah tiada.Kalau sapa-sapa terasa nak buat macamana kan. Sapa makan cabai melaka dia pedaih laa

Sunday, April 22, 2007

Ajuk A joke in Ijok.

In Tepen(that Taiping pronounced by orang Tepen) for the weekend.
Stop over KL for reunion dinner( later about it.Maybe mokk will write something).CGOPD was there too.

After ngeteh till 3am drove alone to Taiping.Slept at Tg Malim rest area. Had vreakfast in Tapah RnR...lousy food this time. Mihun sup sejuk gedi and tawaq hebiaq.

Arrived at mak's place by 12pm. Saw the newspaper and suprise!Suprise!

Ijok was treated by none other than the legendary MGR.Yes!MGR. What do you mean which MGR? There's only ONE MGR what! What do you mean MGR had long been dead?Biaq betoi hang ni...Hey! I saw his picture in the news paper laa...Siap dengan spek hitam trademark dia tau!Oh really?That's not the real MGR? An impersonator? Wow!!

Don't the Ijok people realise they are being conned? An imposter MGR brought to them by Yem-Ai-Si. What about the candidate? No? Are you sure? Oh..okay the candidate is not an impersonator and not an imposter.At least that real.

Do you know what an impersonator does for a living? Ya lah...dia impersonate orang lain.Like Yusof Chong did on Samy Vellu and Keng Yeik. Ini bahasa Malaysia that is meniru or mengajuk( to copy laa...not kopi). He 'ajuk' the person to be ajukked.

So what the people of Ijok got is :AJUK A joke in IJOK.

Selamat buy-election.Majulah sukan untuk politik.

Kandungan posting mungkin ada kena mengena atau tidak dengan makhluk yang hidup atau yang telah tiada.Kalau sapa-sapa terasa nak buat macamana kan. Sapa makan cabai melaka dia pedaih laa

Friday, April 20, 2007

TIRU macam THIRU??

"Jangan tiru macam Thiru"

Thiru: Ketua bahagian MIC yang go head go stan di Ijok

Bila diketahui nama nya tidak di calonkan sebagai calon BN/MIC di buy-election Ijok, Thiru selaku Ketua bahagian Kuala Selangor telah merajuk, marah,gundah gulana,haru-biru dan remuk hatinya kerana segala impian untuk menjadi YB telah berkecai punah ranah. Nama lain yg dipilih oleh Samy Vellu.Seorang yang lebih muda dan lebih tinggi pelajaran dari Thiru.
Tapi Thiru tahu dia tidak boleh berbuat apa-apa dalam hal menjadi calon ini. PM 'pencari al-Ghazali' telah merestui pilihan Samy Vellu.
Dengan amarah dan kecewa,Thiru mungkin ingin 'mengajar' Samy Vellu,MIC dan BN kerana mengetepikan nya.Lalu dia mengisytiharkan keluar dari MIC dan melepaskan jawatan Ketua Bahagian.Ini adalah tindakan mengugut yang nekad oleh Thiru. Beliau tahu pasti jentera pilihraya BN di Ijok akan sedikit goyah. Mungkin beliau menjangkakan Samy Vellu akan panik nak kecut teloq dgn ugutannya.
Namun selepas 2 hari, Thiru menjilat balik ludahannya sendiri setelah samy Vellu dengan terang2 di media tidak akan memujuk Thiru untuk kembali ke dalam MIC. Perkembangan ini pasti telah mengecutkan lagi teloq Thiru yang sudah kecut/Dah melisut.
Pada umur 55,dan mempunyai jawatan tertinggi di MIC Kuala selangor thiru sebenarnya rugi dalam ugutannya. Beliau baru nampak dgn tindakan itu beliau tidak masyuk apa-apa hasil taburan buy-election. Jadi merangkaklah Thiru semula ke dalam machinery BN.
Pesanan Samy Vellu kepada ahli-ahli MIC: Jangan tiru macam Thiru!

Kandungan posting mungkin ada kena mengena atau tidak dengan makhluk yang hidup atau yang telah tiada.Kalau sapa-sapa terasa nak buat macamana kan. Sapa makan cabai melaka dia pedaih laa

Thursday, April 19, 2007

A joke in Ijok a.k.a. By-election or buy-election

The heat is on.Hari telah berlansung penamaan calon bagi by-election N11 Ijok Selangor.Secara rasmi 'peperangan' telah bermula untuk mempertahan dan menawan Ijok.

As expected Ijok will be the centre of the nation until election day.As expected most Ministers whether they have a foot in the mouth or 'lebih lajak dari perahu' mouth or the otak belacan type or the al-rectumi type will be please to visit Ijok for the first time in their political carrier.No ,its not a joke even though we are talking about Ijok.


Khir Toyo the MB "without glasses anymore" (or if you please you can call him Khir al-Lasik) had buy-election this by-election when he announced that the Selangor state govt will spend RM36 million to develop Ijok. Yes,RM36 million.Its not a joke in Ijok.Million RM.Not million rupiah or rupee or pesos.In Machap the Federal govt spent RM3.5 million. Anh here in Ijok the STATE govt if forking out RM36 million.The Federal govt have not announce their 'budget' yet.

Hah3...orang Machap macam kena swindle saja.Compared with what Ijok is getting, you Machap folks only got 'taik gigi'.

Khir al-Lasik can say whatever he wants to say about the handsome buy-election budget for Ijok. Many still think its actually buy-election in a by-election. If thats not it,then what do you call that?

This by-election will be tense for both BN/MIC and PKR. Emotion will run high. LALATS from both sides will compete for the same voters.These LALATS will try to out-do each team.If they are not careful an inferno might be knocking at their doors.
Lets hope during the campaign everyone can be calm in their head and heart(not their mouth) and no untoward incidents taking over the news.

A joke in Ijok:
(Ini adalah cuma rekaan semata-mata berdasar kepada fakta dan penambahan untuk menyampaikan mesej)
Menteri Kerja Suami Bulu amat berang sejak seminggu ini.Berang terhadap Ketua Pengarah Jangan Kerja Rajin(JKR) yang pada Suami Bulu telah 'cakap cakap cakap tapi tada kerja'.KP yang pada Suami Bulu telah membuat komen melulu tentang kejadian paip pecah di Putrajaya.Bagi Suami Bulu, KP cakap cakap cakap tanpa fakta ditangan.
Berang kedua terhadap Ketua Bahagian partinya di jajahan Ajoke yang bakal menghadapi buy-election kerana kematian YB di Chennai.Berasap-asap telinga Suami Bulu bila ketua Bahagian parti Melayu-India-Cina(MIC )telah keluar parti kerana Suami Bulu mencadangkan orang lain kepada PM sebagai calon buy-election.Bagi Suami Bulu itu satu tindakan kurang ajar dari ketua bahagian yang Suami Bulu tak sempat hendak ajar bagaimana untuk menjadi yes man yang setia.
Hari ini Suami Bulu sedang berceramah di salah satu estate yg terdapat di Ajoke. Beliau perlu menjelaskankepada ahli-ahli tentang dua perkara ini agar jentera kempen buy-election berjalan lancar.
Suami Bulu: Toan-toan dan poan-poan sklian.Saya amat trima kaseh dan banyak besar hati kirana sambutan yang toan dan poan birikan kipada saya ini hari. Dan juga apa itu..kirana sokongan yang bulat kipada calon kita yaitu calon BeeYen dan Yem-Ai-Si. Mola-mola skali saya mesti ingin mimbritahu kipada toan2 smua bahawa apa itu, kita parti Yem-Ai-Si bukan parti orang Yindia saja la..Kita sibinarnya parti rakyat majmuk Malaysia. Itu akronim kita MIC sibnarnya birmaksud Melayu India Cina.
Jadi bila kita taruh itu calon worang Yindia sibnarnya dia bukan mewakili kaom Yindia saja titapi sibnarnya mewakili smua kaom di negara kita. Oleh itu marilah kita biramai-ramai apa itu nyanyi lagu Negara Ku sekrang joga.
(Suami Bulu mula menyanyikan Negara Ku tetapi worang ramei(ooppsss..orang ramai) buat derk saja.Lalu beliau berhenti)
Suami Bulu: Toan dan poan dan adik kicik yang hadirin skelian. Kita BeeYen mahu mimbritahu kipada semua bahawa apa itu kita akan mimbawa pembangunan yang amat pesat kepada ini kawasan Ajoke.Kita misti mahu bri ini pinduduk Ajoke semua infrastruktur kipada mrika.Kita akan bikin apa itu blok skolah baru.Kita akan bikin itu masjid ka,surau ka, koil ka tokong ka kasi baru .Kasi cantik.Itu kita janji.Kita sudah kasi itu jalanraya sini turap baru.kita misti taroh itu lampu jalan banyak-banyak supaya kalu anak muda jalan waktu malam akan kurang itu apa yeksiden.
Kita akan bikin peparitan supaya sini area tada banjir juga.
Itu parti pembangkang apa mirika boleh kasi sama sini pinduduk? Mirika boleh bikin itu jalanraya ka? Boleh korek itu parit ka? tada boleh! Mereka memang tada boleh!
Suami Bulu: Kita suda apa itu dingar sini,iaitu YAB MB suda janji ini state gomen akan beri RM 36 juta sama pembangunan Ajoke.Toan dan poan misti pircaya sama MB.Dia mahu kasi kawasan sini maju.ini bukan tipu punya cakap.Kita di BeeYen mana ada tipu!Mana ada itu rasuah.Ini pembangkang mirika memang suka mau bikin kacau saja.mirka tuduh itu ini sama kita Mintri-mintri BeeYen.
Sama ini pembangkang mirka ada itu bloggers,itu dalam internet punya worang kasi mao tolong sama pembangkang.Ini bloggers punya worang mirka ini slalu tipu juga.Awang semua misti ada ingat itu kawan saya Mintri Jalan-jalan Makan angin suda cakap.Ini bloggers tirutama itu prompuan semua tada kirja dan suka tipu dalam itu blog.Jadi toan dan poan semua mesti tolak ini pembangkang sama jangan pircaya sama itu internet.
Toan misti baca itu gomen newspaper juga suda.Tak usah itu baca itu blogger punya tulisan la..
Di depan khemah ada sekumpulan pengikut bekas ketua bahagian mula membuat bising dan mencarut-carut.Suami Bulu memandang dengan mata tajam umpama mata Rajnikahnt sedang marah sambil meluruskan jari telunjuk tangan kanan dan mengangkat juga umpama Rajnikahnt( tapi takda sound effect macam Rajnikahnt).
Suami Bulu:...hoi! itu hooligans apa mau bikin kacau sini?Apa awak simua tada poas hati sama saya? Awak smua mau gadoh sama saya ka?Saya tidak akan takut sama sekali.Kamu smua jangan mau tunjuk gangster sama saya. Kamu punya ketua cawangan suda dirhaka sama Yem_Ai-Si ada tau ka? Suda dirhaka sama saya. Kalau dia mau kluar dari ini Yem-Ai-Si saya tidak pirduli.Saya tida akan rayu kasi suruh dia masuk semula. Dia boleh bawa sapuluh keranda kasi taroh depan Yem-Ai-Si building pun saya tida akan pirduli. Kalau dia mau keluarpun Yem-Ai-Si akan titap ada. yang pinting bukan individu tapi parti.Worang mau kluar pun tapi parti misti ada juga.
Suami Bulu: Saya juga mau kasi sikit kasi nasihat itu medikal sama anak-anak muda.Kita.Misti kita smua jaga kesihatan . Saya nasihatkan kepada pemuda-pemuda janganlah kamu menghisap dada. Kepada pemudi-pemudia saya rayu supaya kamu selalu lah menderma dara.
Akhir skali saya mau cakap last juga,saya harap pinduduk2 akan trus membri undi kipada BeeYen denagn majoriti yg besar.Kita misti kasi itu deposit pembangkang kasi hilang lah.Kalau anda ada apa -apa masalah boleh trus sms sama saya bila-bila masa juga.saya misti trus silisai itu problem.Sekian trima kasih.majulah sokan untuk negara.
(Sambil memandang ke kumpulan ketua bahagian): Itu tadi bising-bising tadi kalau mau gaduh sama saya boleh tunggu sana dekat saya kreta juga.Saya kasi hantam kamu kapla....
Aku taktau samada Presiden MIC akan berceramah begini atau hanya menghantar boncer-bouncernya untuk berkempen.
Yang penting....poket ada masyukk..........

Kandungan posting mungkin ada kena mengena atau tidak dengan makhluk yang hidup atau yang telah tiada.Kalau sapa-sapa terasa nak buat macamana kan. Sapa makan cabai melaka dia pedaih laa

Wednesday, April 18, 2007

Dari pena Mufti ~ Islam antara cerita dan kenyataan

Islam antara cerita dan kenyataan


SERING kali kita mendengar orang berkata, Islam agama yang hebat dan membentuk penganutnya menjadi insan bertamadun dan mendahului umat-umat Islam. Pernyataan tersebut disertakan pula dengan kisah-kisah umat Islam yang berjaya dan gemilang sebagai sokongan. Dengan harapan umat era ini akan terus berbangga dengan Islam mereka dan umat yang lain akan tertarik dengan agama yang agung ini.

Malangnya, pernyataan sejarah yang lepas, kelihatannya amat berbeza dengan realiti hari ini. Sementara manusia pula secara majoritinya lebih terkesan dengan realiti yang disaksi, dibandingkan apa yang tertera dalam lembaran sejarah. Apatah lagi jika umat itu, bukan umat yang membaca dan mengkaji.

Jika dilihat kepada masyarakat Islam tempatan, khususnya orang Melayu yang mendominasikannya, kita agak kecewa.Sebut sahaja segala gejala sosial yang serius, orang Melayu yang mengakui diri sebagai Muslim mendahuluinya. Hinggakan Melayu yang minoriti di negara jiran, tetap majoriti dalam pengambilan dadah, mat rempit, vandalisme, keciciran dalam pendidikan, kemunduran ekonomi dan pelbagai lagi.
Sama ada kita akui atau tidak realitinya, mereka semua didominasi oleh masyarakat yang mengakui Islam sebagai agamanya dan Melayu, bangsanya.

Persoalan yang ditimbulkan atau mereka yang bukan Melayu tertanya-tanya; adakah Islam yang dianuti itu punca kepada ini semua? Sebab, pada zahirnya, semua bangsa berkongsi sama di tanah air kita dari segi udara, air, tanah dan persekitaran. Apa yang membezakan antara kita ialah agama, keduanya bangsa. Jika bangsa tidak ada kaitan dengan soal ini, tentu akan dikaitkan dengan agama. Begitulah sebaliknya.

Sudah pasti sifat Islam sebagai agama wahyu yang maha benar dan sejarah Islam yang gemilang menolak untuk dikaitkan kemunduran dan kelemahan dengan agama yang agung itu. Akidah yang sejahtera akan pasti mengingkari untuk Islam dipalitkan dengan kecacatan dan ‘ketidakmajuan’. Jika demikian, yang tinggal untuk diperbahaskan atau dikaitkan dengan kelemahan ini ialah sesuatu yang berkait dengan bangsa. Bukan tujuan untuk merendahkan bangsa! Tidak sama sekali! Sebaliknya untuk dibaiki dan dinilai! Bahkan bagi saya, orang Melayu dalam hal ini tidak jauh atau banyak bezanya dengan orang Arab.

Bangsa Melayu, sekalipun banyak kelebihan di sudut budi dan bahasanya, namun dalam beberapa perkara lain secara perbandingan – ‘warisan budaya’ Melayu semata tidak begitu mampu atau berdaya saing dalam sesetengah perkara.

Ambil sahaja contoh orang Cina di sudut budaya kesungguhan kerja, berniaga dan seni-seni kehidupan yang lain, amat mantap. Secara umumnya, seorang yang lahir dalam keluarga Cina tidak perlu berhempas pulas memahami ilmu perniagaan. Ini kerana ia telah menjadi sebahagian dari kehidupan. Demikian budaya kerja, tolong-menolong sesama bangsa dan pelbagai budaya positif lain.

Justeru itu, ramai di kalangan mereka sekalipun tidak keluar dengan lulusan yang tinggi dalam bidang perniagaan tetapi mereka lebih berjaya daripada yang keluar dengan sijil bergulung, namun masih menganggur di rumah. Soal rajin kerja, kuat belajar, bersaing secara positif, walaupun ada di kalangan sejarah bangsa Melayu ini, namun ia belum sampai ke peringkat warisan budaya. Sementara orang Cina dan Barat telah mewarisinya sejak zaman-berzaman menerusi sejarah dan tamadun mereka.

Untuk mengatasi kelemahan ruang-ruang tersebut, maka orang Melayu tidak mempunyai pilihan melainkan mengambil suatu tamadun untuk dibudayakan secara zahir dan batin yang tidak mungkin dicabar iaitu Islam yang tulen.
Di sini saya sebutkan perkataan Islam tulen bagi membezakan Islam yang telah disalahtafsirkan oleh sesetengah pihak.

Jika Islam ini tidak ambil secara betul, maka orang Melayu atau Arab tidak mampu bersaing di persada dunia. Ini kerana, sesetengah bangsa lain, sekalipun mereka kehilangan akidah yang benar, namun ciri-ciri tamadun kaum yang mereka pusakai telah membantu membawa mereka membina harta dan kekayaan.

Sementara bangsa-bangsa yang menganut Islam, jika tidak benar-benar membudayakan Islam dalam prinsip kehidupan secara komprehensif, maka mereka bersaing tanpa kekuatan. Tidak kekuatan Islam, tidak juga kekuatan tamadun bangsa. Sedangkan bangsa-bangsa tidak Islam, sekurang-kurangnya mempunyai bekalan persaingan iaitu tamadun bangsa yang mempunyai ciri-ciri positif dalam beberapa sudut. Justeru itu, mereka lebih ke hadapan dan berjaya.
Mungkin ada yang bertanya: ‘‘Mana perginya kekuatan tamadun bangsa-bangsa yang menganut Islam ini?’’ Apakah bangsa mereka langsung tidak ada keistimewaan?
Saya katakan, mungkin. Namun banyak pusaka warisan itu hampir hilang sejak bergenerasi lamanya, dek datangnya Islam yang membawa tamadun yang maha agung dan berwibawa. Juga sifat Islam yang menghapuskan apa yang bertentang dengan prinsipnya yang kudus.
Islam telah mengambil tempat warisan budaya atau pusaka sesetengah bangsa dengan gantian suatu sistemnya yang paling ampuh. Malangnya apabila generasi kemudian memegang Islam secara pinggiran, atau tersasar dari panduannya, maka mereka kehilangan tamadun Islam yang agung, sekali gus warisan budaya mereka yang dahulu.

Sesuatu bangsa apabila hilang akar tamadunnya, maka lemahlah mereka, serta mudahlah terdedah kepada pengaruh dan serangan luar. Itulah realiti kita hari ini. Melayu atau Arab yang sedang hanyut dengan dunia khayalan yang digula-gulakan.
Ditambah lagi, Islam yang diajar tidak lagi dalam bentuk yang difahami oleh generasi awal yang telah berjaya membina keagungan. Persoalan akidah tidak lagi menjadi teras dalam banyak keilmuan. Sehinggakan perkara-perkara yang merosakkan akidah ramai tidak lagi difahami. Ataupun akidah gagal ditempatkan di persada persaingan.

Sementara sesetengahnya mencanangkan Islam dengan tafsiran yang mundur lagi tidak berasas. Ada yang menganggap selain mata pelajaran yang berbunyi ‘arab’ adalah sekular. Seketika golongan agama lebih mudah diingati jika dikaitkan dengan kain pelekat, baju Melayu, datang lewat, berjalan slow, tidur di masjid, susah terima pendapat orang lain, muncul ketika orang mati dan kahwin dan hilang ketika umat gawat bersaing menghadapi percaturan zaman.
Hingga orang akan kehairanan jika seorang ustaz tahu banyak perkara. Jika ustaz tidak tahu tentang perkembangan semasa dan persoalan moden, mereka kata; “Biasalah, dia tu ustaz!” Maka akhirnya golongan agamawan gagal mengisi posisi-posisi penting umat.

Apa tidaknya. Ketika harta dan ekonomi umat tergadai, golongan agama masih ada yang bising soal hukum orang bukan Islam makan daging akikah atau larangan menjawab salam mereka!
Sepatutnya kita berfikir bagaimana untuk menjadikan Islam ini lebih menarik sehingga bukan muslim di sekeliling kita menerima petunjuk yang benar. Sekali gus segala kekayaan yang mereka miliki turut Islam bersama mereka. Bukan sekadar sekeping daging akikah, atau sepatah ucapan salam.

Maka kita hilang Islam, tiada pula pusaka nenek moyang. Islam yang sepatutnya mengisi ruang tamadun kita, telah kita tinggalkan. Maka ramai pemuda kita tiada cita-cita besar, tidak merasai ketinggian harga diri dan tiada tanggungjawab, akibat tidak ada jiwa agama.
Jika dia berbangsa Cina, mungkin dia malu kerana bekerja rajin itu adalah budaya yang jika ditinggal suatu kecacatan dan kehinaan. Jika dia Muslim yang baik, dia akan merasai dosa hidup tanpa usaha dan perjuangan. Tetapi apabila dia Melayu tanpa agama dan budaya, dia rasa itu biasa…

Amir al-Mukminin ‘Umar bin al-Khattab pernah menyebut kepada kaum Arab: ‘‘Kita dahulunya adalah kaum yang hina, Allah telah memuliakan kita dengan Islam, andainya kita mencari kemuliaan selain dari apa yang telah Allah muliakan kita dengannya maka kita akan dihina oleh Allah.’’ Riwayat ini sanadnya dikatakan sahih oleh al-Hakim dan disokong oleh al-Zahabi (al-Hakim, al-Mustadrak, 1/237, cetakan: Dar al-Ma‘rifah, Beirut).

Maulana Abu al-Hasan ‘Ali al-Nadwi dalam bukunya Kaif Dakhala al-‘Arab al-Tarikh menggambarkan betapa Arab sebelum kedatangan Islam hidup dalam keadaan terpencil dari pentas sejarah. Sekalipun pada Arab itu ada ciri-ciri yang baik dan akhlak yang mulia. Mereka memiliki keberanian dan kepandaian dalam senjata, juga tunggangan kuda. Mereka mempunyai bahasa yang tinggi nilainya, indah dan baik. Malangnya kesemua itu tidak mampu membawa mereka ke persada sejarah yang gemilang.

Namun mereka akhirnya berjaya memasuki pentas sejarah apabila menjadi pembawa risalah dan hidayah. Sehingga al-Nadwi menyatakan: ‘‘Hendaklah orang Arab ketahui bahawa mereka tidak memasuki (pentas) sejarah kecuali dengan jalan risalah Islam dan dakwah Islamiah. Allah tidak menumbuhkan kecintaan (orang lain) kepada mereka dalam jiwa dan hati, tidak tersebar bahasa mereka dengan sebegini luas, ia tidak kekal dan abadi, tidak ditulis dengannya ilmu yang banyak, tidak terbentuk dengannya perpustakaan yang begitu besar yang mana ulama bukan Arab mendapat habuannya lebih dari orang Arab sendiri, kecuali dengan sebab kelebihan al-Quran dan syariat Islam. Orang Arab tidak akan kembali kepada kedudukan mereka yang awal dan tidak akan memasuki (pentas) sejarah sekali lagi melainkan melalui pintu yang mereka masuk pada awalnya,’’ (Al-Nadwi, Kaif Dakhala al-‘Arab al-Tarikh, m.s 26, cetakan: Al-Majma’ al-Islami al-‘Ilmi, Lacknow, India).

Maka memajukan Melayu bukan sekadar menghidupkan inang dan makyung atau yang sewaktu dengannya. Sebaliknya ialah dengan membunuh nilai-nilai negatif yang dimusuhi oleh Islam, seperti ‘tidak rajin’, hasad, tidak itqan (bersungguh) dalam sesuatu pekerjaan, membazir waktu, melampau dalam hiburan dan pelbagai lagi.

Wajib menghidupkan nilai-nilai positif yang disuruh oleh al-Quran dan al-sunah seperti rasa bertanggungjawab membangunkan umat yang membuahkan kesungguhan menuntut ilmu dalam segala bidang, peranan kekhalifahan membina tamadun. Roh sebenar Islam mesti diterapkan untuk ini semua.
Maka guru-guru agama, hendaklah memiliki al-‘uqul al-nadijah al-wa’iyyah (akal yang matang lagi berkesedaran) yang mampu menggerakkan tamadun umat. Bukan sekadar membicara kes-kes yang hampir pupus pada ratusan tahun yang lepas. Atau sekadar mengulangi bab haid dan nifas tanpa mampu menggerak murid-muridnya menghasilkan sendiri keperluan wanita moden ketika haid dan nifas.

- Dr. Mohd. Asri Zainul Abidin ialah Mufti Kerajaan Negeri Perlis.

Kandungan posting mungkin ada kena mengena atau tidak dengan makhluk yang hidup atau yang telah tiada.Kalau sapa-sapa terasa nak buat macamana kan. Sapa makan cabai melaka dia pedaih laa

Tuesday, April 17, 2007

MACHAP selepas by-election

Sudah 5 hari pilihanraya kecil DUN Machap N8 berlalu.Pesta menyambut kemenangan sudah fizzle-out. Keadaan Machap sudah hampir kembali normal.

Namun pemenang sebenar Machap semua tersenyum lebar dari telinga ke telinga.
Pemenang sebenar by-election ini adalah penduduk tempatan.Mereka di'jamu' besar. Segala hajat di penuhi.Ramai pembesar melawat mereka. What more can the rural folks ask?

Harian Metro Sabtu 14April melapurkan(oleh Yusri A.Malek):
"Pilihanraya kecil ini juga membawa seribu rahmat kepada penduduk Machap kerana mereka menerima pelbagai limpahan pembangunan dalam tempuh 2 minggu selepas kematian mendiang Poh pada 15 Mac lalu.

Sebanyak 16 jalan utama dalam kawasan itu diturap.1200 tiang dan lampu jalan baru dipasang,lebih 10 rumah dibawah PPRT dibina,masjid dan surau dinaik taraf.

Mereka juga mendapat 2 taman rekreasi menghadap Empangan Durian Tunggal bagi membolehkan mereka beriadah pada waktu petang dan hujung minggu.

Semua pembangunan itu mendapat peruntukan terus daripada Kerajaan Pusat berjumlah RM3.5juta.

Boleh dikatakan setiap inci kawasan Machap diberi peruntukan dan tidak keterlaluan dikatakan penduduk Machap gembira dgn pemberian ini.

Orang Asli juga tidak terkecuali,apa permohonan yang diminta,termasuk alat kugiran diluluskan kerajaan negeri tanpa banyak soal.

Ya,memang penduduk Machap beruntung. Kita yakin selepas ini penduduk Ijok juga akan beroleh untung.Tak tahu berapa juta akan kerajaan Pusat lemparkan ke Ijok.Tak tahu berapa banyak Khir Toyo sanggup berbelanja utk menyimpan Ijok.
tak tahu berapa banyak 'lalat-lalat' akan memperolehi habuan di Ijok.

Selamat datang Ijok.

Kandungan posting mungkin ada kena mengena atau tidak dengan makhluk yang hidup atau yang telah tiada.Kalau sapa-sapa terasa nak buat macamana kan. Sapa makan cabai melaka dia pedaih laa

Monday, April 16, 2007

GURINDAM JIWA.....untuk Clark Gable dan semua

Tuai padi antara nampak
Esok jangan layu-layuan
Intai kami antara nampak
Esok jangan rindu-rinduan.

GURINDAM JIWA, begitulah nama lagu yang di petik dari filem dangan judul yang sama.Lagu nyanyian Allahyarham Rafeah Buang dan R.Azmi begitu menyentap jiwa yang mendengar.Lagu yang mengambarkan mendalamnya kasih sayang dan cinta sepasang suami isteri.

Lagu yang mengitu melelehkan airmata dan melentokkan jiwa sahabat ku Clark Gable Of Pulau Duyong.Lagu yang membuatkan CGOPD sampai tak lalu makan selama seminggu( di luar bulan Ramadhan).

Jika lagu ini meruntun perasaan, menonton filem(sebut filim stail zaman dulu-dulu)pasti menyiat-nyiat hati kita.

Lakunan NORDIN AHMAD dan LATIFAH OMAR begitu serasi(banyak filim Cathay Keris mereka digandingkan bersama).Di tambah dengan bantuan Malek Selamat( dalam filim ini Malek Selamat jadi orang baik...tak macam selalu jadi samseng).Filim araham M.AMIN mengambarkan kisah hidup 'sasterwan Negara" Awang yang dibawa keistana kerana Puteri Sultan sudah jatuh hati pada Awang. Awang pada mulanya agak keberatan untuk meninggalkan isterinya di kampung.Tetapi isteri yang amat kasihkan dan faham akan suaminya telah mengizinkan Awang ke Istana.

Di istana,Awang dengan segala kemewahan yang di limpahkan keatas nya menjadi semakin lupa pada isteri di kampung.Apalagi bila asyik dok layan Tuan Puteri.Isteri di kampung merana kesepian dan amat merindui kepada suami di istana. Percubaan di buat untuk menghubungi dan berjumpa Awang tetapi usaha tersebut semua gagal( kalau dulu ada handfon boleh juga tipon,sms atau mms).
Cuba dapatkan VCD cerita ini untuk mengetahui kisah selanjutnya .....

(Nyanyian: Rafeah Buang dan R.Azmi)

Tuai padi antara masak
Esok jangan layu-layuan
Intai kami antara nampak
Esok jangan rindu-rinduan

Anak Cina pasang lukah
Lukah di pasang di Tanjong Jati
Di dalam hati tidak ku lupa
Sebagai rambut bersimpul mati

Batang selasih permainan budak
Daun selasih dimakan kuda
Bercerai kasih talak tiada
Seribu tahun kembali juga.

Burung merpati terbang seribu
Hinggap seekor di tengah laman
Hendak mati di hujung kuku
Hendak berkubur di tapak tangan.

Kalau tuan mudik ke hulu
Carikan saya bunga kemboja
Kalau tuan mati dahulu
Nantikan saya di pintu syurga.

Kandungan posting mungkin ada kena mengena atau tidak dengan makhluk yang hidup atau yang telah tiada.Kalau sapa-sapa terasa nak buat macamana kan. Sapa makan cabai melaka dia pedaih laa

Friday, April 13, 2007

Machap N8: Tahniah MCA dan BN

Rakyat Machap telah membuat pilihan mereka. Mereka telah menentukan siapa yg bakal menjadi orang besar mereka sehingga PEMILU akan datang. Setelah segala kemudahan dgn instant di sediakan di kawasan mereka( yg sebelum ini umpama impi dalam mimpi) mereka akhirnya memutuskan bahawa calon MCA/BN akan menjadi orang yg akan membuat mereka tunduk mengangguk-angguk bila berjumpa dgn beliau.

Tahniah rakyat Machap. Anda lebih tahu apa yang anda mahukan untuk tempat anda. Siapalah kami orang luar yang pandai-pandai hendak mengajar anda siapa yang patut anda tunduk angguk-angguk nanti.
Kami hormati pilihan anda kerana itu adalah hak anda.

Tetapi kami tetap sedia mendengar keluhan anda di masa datang.Jangan malu jangan segan. Kami tidak akan mengembalikan paku buah keras kepada anda. Kami tidak akan kata Padan Muka Anda.

Syabas kerana memilih Mereka Cari Angpow (MCA)utk menjadi suara anda di DUN Melaka. Takziah kepada Di Alam Pening (DAP)kerana tewas sekali lagi. Kerja keras anda sebenarnya tidak sia-sia. Jika anda tidak bertanding mungkin rakyat Machap tidak semewah 2 minggu ini. Walau tewas ,anda tetap mendapat undi yang anda perlukan.

Terima kasih Ketua Menteri yang setiap hari berkampung di Machap.Letih saya lihat Tok Ali. Letih juga telinga saya bila Datok setiap hari lalu di pekan kecil saya dgn hinggar siren out-rider datok.Terima kasih Datok kerana meminta ramai menteri-menteri menziarahi Machap.Kalau tak saya rasa tidak mungkin mereka akan sampai ke sini.

Selamat tinggal Machap.
Selamat datang Ijok.

Kandungan posting mungkin ada kena mengena atau tidak dengan makhluk yang hidup atau yang telah tiada.Kalau sapa-sapa terasa nak buat macamana kan. Sapa makan cabai melaka dia pedaih laa

Dari Majlis Fatwa: Pelaburan saham internet, ringtone,pameran hantu dan nama...

Pelaburan saham menerusi internet haram, kata Majlis Fatwa Kebangsaan Malaysia.

Sebarang pelaburan saham melalui Internet yang menjamin keuntungan secara tetap adalah haram kerana ia mengandungi unsur riba dan gharar (keraguan), demikian diputuskan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan.

Pengerusi Majlis Fatwa Kebangsaan, Prof Datuk Dr Abdul Shukor Husin, menasihatkan umat Islam di negara ini supaya tidak terlibat dengan pelaburan seumpama itu, seperti yang ditawarkan oleh Swiss Cash Mutual Fund, kerana masih banyak alternatif yang berlandaskan Islam yang boleh disertai untuk mendapatkan pulangan kewangan.

Bercakap kepada pemberita selepas Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan di Kuala Terengganu Khamis, beliau berkata Majlis Fatwa Kebangsaan turut memutuskan bahawa penggunaan nada dering ayat-ayat Al-Quran atau azan pada telefon bimbit pada prinsipnya "tiada halangan atau diharuskan". Bagaimanapun, pengguna telefon bimbit terbabit perlulah menjaga adab Islam dengan tidak menggunakannya di tempat yang tidak sesuai yang boleh mencemarkan kesucian ayat-ayat al-Quran itu sendiri.

Majlis itu juga membuat keputusan bahawa pameran mengenai jin, hantu dan keranda adalah ditegah kerana ia boleh mendatangkan mudarat kepada akidah umat Islam. "Perkara-perkara ini tidak boleh dicapai (oleh akal fikiran) manusia kerana ia membabitkan alam ghaib. Kita juga tidak mahu menyogokkan sangat kepada orang ramai mengenai perkara-perkara tahyul dan khurafat yang hakikatnya kita tidak tahu. "Jadi tidak perlulah kita mengambil perhatian ataupun memperbesarkan perkara ini (dengan mengadakan pameran seumpama itu)," katanya.

Muzakarah kali ini turut mencapai kata sepakat untuk menerima pakai keputusan muzakarah ke-44 pada 25 Jun 1998 berhubung penggunaan nama saudara baru iaitu nama itu hendaklah tidak berunsur lucah dan hendaklah memberi makna yang sesuai dan baik. "Perlis juga bersetuju pada prinsipnya. Mereka hanya berbeza sedikit iaitu masih mengekalkan bin atau binti bapa yang bukan Islam itu," katanya merujuk kepada keputusan Majlis Fatwa Negeri Perlis bahawa bagi orang bukan Islam yang memeluk agama Islam adalah dilarang menukar nama kepada "bin atau binti Abdullah" sebaliknya mereka wajib mengekalkan nama bapa atau keturunan mereka.

Kandungan posting mungkin ada kena mengena atau tidak dengan makhluk yang hidup atau yang telah tiada.Kalau sapa-sapa terasa nak buat macamana kan. Sapa makan cabai melaka dia pedaih laa

Wednesday, April 11, 2007

Machap oh Machap...dan Makam VIP

Kalau roboh Kota Melaka
Papan di Machap saya dirikan
Kalau tak sungguh bagai di kata
Sekali lagi undi tuan kami keluarkan

Oh bulan mana bintang
Atas pucuk kayu ara
Oh tuan mana menghilang
Bila time mahukan undi kami baru ada

Dua tiga kucing berlari
mana sama si kucing belang
Bertahun-tahun tuan kami cari
Bila nak undi baru tuan datang

Sedap sedap kuih bahulu
Sedap lagi si kuih kochi
Kami menagih janji janji yg lalu
Bila ada yang mati baru kami perolehi

Pagi pagi tak suka mandi
Apa lagi nak berus gigi
Tuan datang 'membeli' undi
Lepas ini tuan tak datang lagi

Dalam rebas menjala ikan
Jerok pekasam hendak di hidangkan
Selepas ini Machap tuan lupakan
Ke Ijok pula tuan 'taburkan'.

Mata dan belakang disengat tebuan
Terus berlari tidak keruan
Gembira sungguh tukang kempen tuan
Ke sana ke mari mesti dapat habuan.

Kepada pengundi Machap: Selamat mengundi. Undi dgn bijaksana.


Pagi tadi aku sarap dengan kawan-kawan seperti biasa di Kuburview.Hari ni pekena Nes-O-tar kurma dan roti canai garing cicah susu cap junjung. Sedap nak mampuuuiihhh...!
Dalam dok sembang-sembang sahabat bagi tau aku( dia dapat cerita dari orang yang terlibat sendiri. At the moment aku tak dapat nak sahkan cerita ini).

HYJ: Semalam ada member bagi tau aku state gomen nak buat Makam VIP di Melaka ni. Memba aku tengah dok buat working paper. Dia kata benda tu angaran RM sejuta.

Aku: Ya ka? Takkan kot macam tu.

HYJ: Tu yang dia bagitau kat aku laa...Kalu betoi benda ni ,kira dah melampau laa...Awat depa ingat kalu tanam di makam VIP ada layanan istimewa dari malaikat ka?

Aku: Depa nak buat tang mana syeh? Kalu nak special boleh buat di Bukit China.Tinggi sikit.Baru ada class.

HYJ: Tang mana aku tak tau. Boleh buat di Bukit Kurau kot.Tempat yang CM nak buat pusat jualan Perabut Melaka sampai 3 tahun dah tumbuh lalang tu. Kalu nak lagi class kita boleh boh cable car atau escalator naik pi kubur tu.

Cerita kami terhenti di situ.HYJ berjanji akan verify kisah ini dengan kawan dia.Jika benar ini antara kemahuan kerajaan Melaka,alangkah malangnya nasib kami ini.

UPDATE Machap N8: 2.20pm~
Pagi ni dekat simpang antara Machap Umboo dan Machap Baru terdapat 7-8 bendera PAS di pasang di situ. Tak siapa yg pacakkan. Special Branch telah pergi menemui seorang orang kuat PAS di kawasan itu.Menurut saudara Man beliau pun pening siapa yg pasang dan apa muslihat munculnya bendera PAS di situ. Yang pasti katanya bukan beliau atau anak-anak buahnya yg pasang.Ada teori bahawa undi Cina berpihak kepada BN dan mungkin DAP mengharapkan pengundi PAS keluar utk mereka.

Kandungan posting mungkin ada kena mengena atau tidak dengan makhluk yang hidup atau yang telah tiada.Kalau sapa-sapa terasa nak buat macamana kan. Sapa makan cabai melaka dia pedaih laa

Monday, April 9, 2007

I cut chicken village for you.....Adegan yg tak ingin kita lihat)

I cut village chicken for you....

Check this out at Bintangwalk

Seorang pemandu yang mempunyai boss orang putih dari Amerika sedang memandu sambil bersembang dengan bossnya...

Driver: "Easy, easy come to my house.. If you come.. I cut chicken village for you"(Senang-senang datanglah ke rumah saya, kalau awakdatang saya sembeleh ayam kampung utk awak).

Tiba-tiba kereta dihadapannya berhenti mengejutmenyebabkan dia menyodok kereta tersebut. Pemandu tersebut pun meminta maaf dengan boss nya...
Driver: "Sorry Sir, I brake brake, do not eat. After I check the wheel no flower again."(Maaf Tuan, saya brek-brek, tak makan, selepas saya cek tayar tak ada bunganya lagi)

Orang putih tu pun mahu keluar dan ikut sama marahkan pemandu kereta dihadapan. Tapi pemandu tersebutmenghalangnya, sambil berkata...

Driver: "Don't enter mix, Sir! The bring that car if not wrong I, is the children fruit from manager moneys, he is stupid don't play! Let he taste."(Jangan masuk campur, Tuan! Yang bawa kereta itu kalo tak salah saya, anak buah dari pengurus kewangan, dia memang bodoh bukan main... biar dia rasa)

Besoknya si pemandu tak masuk kerja. Lusa bila dia masuk kerja, si boss orang putihnya bertanya..
Boss: "Why didn't you come to work yesterday?"
Driver: "I am sorry boss, my body is not delicious, mybody taste like enter the wind."(maaf boss, badan saya tak sedap, badan saya rasanya macam masuk angin)

Ceria-ceria selalu...
( kisah ni ntah sapa hantar kat inbox aku)
all foto by tokasid

Kandungan posting mungkin ada kena mengena atau tidak dengan makhluk yang hidup atau yang telah tiada.Kalau sapa-sapa terasa nak buat macamana kan. Sapa makan cabai melaka dia pedaih laa

Friday, April 6, 2007


Banners of BN and DAP on same pole

Its been almost 4 days since nomination day. The campaigns from both both sides are picking up momentum especially in the evening and at night.

In the morning most self employed residents goes into their rubber estates to tap. By 10 am the weather becomes very hot and humidity is high at 80%. The sky is very bright and most people will stay indoor. So it is not a good time for open air group campaign( except at kopitiams) or going out door -to-door.

Today after Friday solat,I drove to Machap Umboo a predominantly Chinese population( it is a new village) with few Malays,Indians and Orang Asli. There are the usual election stuff with flags and banners and posters. After 3 days most of these paraphenalia had decided to lie on the ground. And nobody from BN or DAP are bothered to put them up again.It must be the hot weather .

Along the Alor Gajah -Machap Baru trunk road these election stuff dominates everything.But upon entering Kg Permai Machap Umboo there were fewer flags . There is a programme to be attended by a Minister and the election activities was only near the (not yet completed) dewan Orang Ramai. Few tents with fewer people with loud lagu Asli blarring from the speakers.Just like a Malay wedding.And those in the tents are Malay officials from the govt agencies in Melaka and Alor Gajah. The locals were at home and in the kopitiams.

Kg Permai Machap Umboo
There was a small Lion dance troupe beating the drums away at 2.30 pm in the hot sun! I pity the 2 lions. They must be drenched in the lion costumes. I honesty hope BN paid them well. Hopefully no Pemuda BN in Machap Umboo wants their 'commission'.
Expensive cars kept on coming and most are in Baju Melayu with songkok tinggi.And with name tags too!I don't think they are registered voters here.
Lion Drummer
On my way to Machap Umboo I took the old Machap road via the dam.The sight was a beauty with lots of lotus. Suddenly there was a roadblock. Up ahead the JKR were busy upgrading the road.The smell of tar filled the air.
The road is being returf for 3 km.
From Machap Umboo I went to Macahp Baru. There were hundred of newly 'planted' street lights. The earth at the bottom of these poles are still fresh and red.Maybe 10 days old. And a few class F contractors were busy doing the drains along the road leading to Air Pasir.In fact, the Air Pasir mosque is being tiled now.Yes, now!They had rendered cement for so long and now without requesting for it, the govt decide to tile it up.

Lions waiting for the Minister

Maybe I need to go to the Malay dominant areas tomorrow.Need to see what Pemuda and Puteri is doing in Bukit Bulat,Menggong,Hutan Percha,Pengkalan,Air Pasir and what MIC is doing in Tebong and Kuala Sungga.
One thing I'm sure of.The 'tukang kempen' from outside Melaka is smiling ear to ear. The local residents are upset( a bit).

Kandungan posting mungkin ada kena mengena atau tidak dengan makhluk yang hidup atau yang telah tiada.Kalau sapa-sapa terasa nak buat macamana kan. Sapa makan cabai melaka dia pedaih laa

Thursday, April 5, 2007

Eye in the Sky- Theme song seorang PM

Eye in the Sky~sebuah lagu menarik dari Alan Parson Project pada awal 1980an dulu. Alan Parson merupakan seorang pemuzik dan jurutera bunyi di Abbey Studio,England. Beliau begitu profilic pada era 80an dengan lagu-lagu 'engineered'nya.
Antara yang menjadi hits ialah lagu yang sedang menjadi background music blog aku ni: Eye in the Sky ( vocal by Eric Woolfson).

Album cover Eye in the Sky

Bila aku dengar betoi-betoi lagu ni aku perasan tentu orang yang sheih kickdefella cari (Badaklah) akan suka juga sebab boleh dibuat sebagai theme song untuk ingatkan kita bloggers yang ada bahawa dia masih in control. Dalam lagu ni ada apa yang balaci-balaci dia tuduh pada bloggers dan apa yang depa(orang berkuasa) boleh buat kepada bloggers( dan yang amat bangkang pada mereka)

Lagu ini bakal menjadi juara carta lagu-lagu popular Menteri dan Ahli Parlimen serta Ahli Dewan Undangan Negeri(DUN) sehingga tarikh Piliharaya Umum yang akan datang.

Terdapat versi Malaysia(rakam semula) lagu ini yang di nyanyikan oleh Apaklah Perasan Project dalam versi keroncong.(Buat masa ini versi tersebut masih dalam proses mixing dan kulit album masih dalam shooting. Jadi aku bagi hangpa tengok poster wayang yang Apaklah Perasan Project berlakon iaitu The Silentfather).

Apaklah Perasan Project dalam poster wayang

Sementara menunggu versi keroncong di edarkan aku bagi hangpa dengar lagu original Eye in the Sky dan aku sertakan lirik dalam bahasa Inggeris. buat masa ini.Perhati lirik ini betoi-betoi aaa...

vocal by Eric Woolfson.
Don't think sorry is easily said
Don't try throwing tables instead
You've taken lots of chances before
But I'm not gonna give anymore
Don't ask me
Thats how it goes
Cause part of me knows what you're thinking
Don't say words you're gonna regret
Don't let the fire rush to your head
I've heard the accusations before
And I ain't gonna take it anymore
Believe me
The sun in your eyes
Made some of the lies worth believing
I am the eye in the sky
Looking at you
I can read your mind
I am the maker of rules
dealing with fools
I can cheat you blind
And I don't need to see anymore
To know that I can read your mind
I can read your mind
Don't leave false illusions behind
Don't cry cause I ain't changing my mind
So find another fool like before
Cause I ain't gonna live anymore
Believing some of the lies
While all of the Signs are deceiving

Pesanan dari perasuah(ooppsss..Penaja da):
Lagu versi keroncong boleh di muat turun ke handphone anda sebagai ringtone secara percuma selepas Parlimen di bubarkan.Lagu tersebut juga akan menjadi lagu rasmi kempen PEMILU.

Kandungan posting mungkin ada kena mengena atau tidak dengan makhluk yang hidup atau yang telah tiada.Kalau sapa-sapa terasa nak buat macamana kan. Sapa makan cabai melaka dia pedaih laa

Wednesday, April 4, 2007

Machap dan seorang lagi YB mati

Round up to by-election.

Semalam pada hari penamaan calun di Japerun Bukit Bulat utk pilihanraya kecil DUN Machap telah berlaku insiden pukul memukul.

Petang semalam seorang kawan yang juga seorang doktor telah memberitahu 2 orang di bawa ke Hospital Alor Gajah kerana di pukul.
Rupa-rupanya 2 anggota DAP dari Seremban telah di pukul oleh ahli MIC Melaka dengan batang kayu bendera. Juga ada pemberita yg ditolak dan di pukul.Lapuran Polis telah di buat di IPD Alor Gajah.
Baru satu hari dah kena pukul.Lagi seminggu macamana agaknya?

Juga dalam berita ringkas TV3 memberitahu seorang lagi wakil rakyat MIC di selangor telah meninggal dunia di India kerana sakit jantung.
Nampaknya akan ada satu lagi by-election dalam sebulan ini.

Durian Runtuh bagi ahli-ahli kempen BN tahun ini. Mula-mula Batu Talam.Sekarang Machap. Next will be in Selangor.

Sapa nak duit cepat, cepat-cepat masuk UMNO,MCA,MIC dan Gerakan.

Kandungan posting mungkin ada kena mengena atau tidak dengan makhluk yang hidup atau yang telah tiada.Kalau sapa-sapa terasa nak buat macamana kan. Sapa makan cabai melaka dia pedaih laa

Tuesday, April 3, 2007

Jasa Wakil Rakyat(YB)...round-up to Machap

Senja mendung Jebatville
(foto by tokasid)
Hari ini penamaan calun bagi DUN Machap(Melaka). Masing-masing calun BN/MCA dan DAP sudah di ketahui ramai.

Sejak seminggu ni di Lone Durian Jebatville semakin banyak kereta-kereta mewah dari luar Melaka tiba untuk ke Machap Baru.(to go to Machap Baru kena lalui samada Lone Durian atau Elephant Stream).

Tak pernah orang sini lihat begitu banyak kereta mewah dalam masa yang pendek.Pagi ini lagi banyak yang lalu pekan kecil ini.Semua hendak ke Machap utk penamaan calun. Bas-bas yang di sewa khas juga banyak.
Tentu banyak belanja BN utk membawa penyokong dan tukang-tukang kempan ke Machap.

Dan dalam seminggu ini begitu ramai Menteri yg datang,Tiba-tiba begitu banyak projek dan sekolah yang hendak di rasmikan. Begitu banyak projek segera yang di lakukan.Ada kampung di Tebong yang tiada lampu jalan selama 20 tahun tiba-tiba sudah terang benderang.

Ada juga 2-3 orang(daif) yang memohon rumah PPRT dan di reject sebanyak 5 kali,tiba-tiba sudah mendapat kelulusan on the spot oleh ketua pengarah yang turun melawat(dan berbakul-bakul pegawai di Alor Gajah di maki hamun).

Kerajaan negeri menjanjikan sebuah Taman Rekreasi di Machap bernilai berjuta-juta RM. Mungkin selepas 6 bulan taman siap,ia akan menjadi hutan simpanan semula atau pun kawasan utk muda-mudi rempit bercangkerama atau untuk mat pit yg juga merempit menjadi 'port' baru mereka.

Waktu tengahari tadi ada beberapa penyokong dan tukang kempen BN singgah makan di Lone Durian. Sempat bertanya khabar dgn mereka. Ada yg dari Darulaman dan ada dari Jebatville sendiri.

Tokasid(TA): Macamana penamaan tadi?Tentu ramai ya...

Mat Kedah: Wuih..ramai yang mai kawan. Hang awat tak pi?

TA: Saya kerja tak boleh nak tinggai kedai.Sapa nak jaga? Satu Melesia mai ka? Tengok MCA dan UMNO ramai juga( saya memancing)

Mat Kedah: Memang la ramai.Melaut hang kata.Rugi hang tak pi tadi.

TA: Huih dasyat noo..sanggup depa mai jauh-jauh tinggai anak bini dan kerja di sana noo...

MatKedah: Tinggai pun berbaloi kawan. Kami mai bukan balik tangan kosong. Kalu free hang kami nak mai ka? Kami bukan ngok macam pembangkang.Depa bila kempan tinggai anak bini dah tu belanja semua sendiri kawan. Kami mai dapat habuan. Bila lagi nak makan besar!

TA: Ooo..macam tu ka rupanya...Kalu macam ni lagi banyak by-election lagi buguih noo..

Mat Kedah: Memang la kawan. hari tu kami pi Batu Talam. Ni rezeki di Macahp pula. Kalau ada lagi YB yg nak mati baguih juga. By-election ni duit lebat hang tau ka?

Mat Melaka(menyampuk): Ye ,betul tu kawan.Masa by election apa saja orang situ minta gerenti dapat. Jalan turap semula. Lampu jalan di pasang kat kampung. Masjid kat tempat aku 2 minggu dulu ada 3-4 pasu bunga. Minggu ni dah dapat banyak sampai nampak macam nuseri pulak. Jangan lepas 2 minggu lagi pasu semua hilang ke rumah JKKK atau Ketua cawangan aku. Tidak pun ke rumah tok imam atau tok bilal.

TA: Dengar kata wakil-wakil rakyat yang mati ni semua membawa perubahan ke kawasan masing-masing ye..(umpan jangan tak umpan)

Mat Kedah: Hang tau ka kawan, YB-YB ni paling berjasa bila depa mati. Bila depa mati mesti ada by-election punya.Masa tu orang kampung dapat macam-macam.Kami yg mai kempen pun dapat macam-macam. Tu lah jasa paling besar YB bagi kat kami( sambil dia tersenyum kat aku).

Aku rasa mulai petang ni terutama weekend ini akan makin banyak kereta mewah menyusur pekan kecil ini.Semoga kami yang berniaga kecil-kecilan mendapat sedikit pendapatan lebih.

Memang betul lah kata tukang kempen tadi kat aku. Wakil rakyat paling berjasa bila dia mati.

Kandungan posting mungkin ada kena mengena atau tidak dengan makhluk yang hidup atau yang telah tiada.Kalau sapa-sapa terasa nak buat macamana kan. Sapa makan cabai melaka dia pedaih laa