Wednesday, February 13, 2008

Kehangatan yang telah bermula .....PRU 12



Salam buat semua:

Sudah tidak mejadi rahsia lagi.Sudah tidak menjadi teka-teki lagi.
Parlimen telah di bubarkan. Cuma kita menunggu bila tarikh penamaan calun dan bila pula hari pengundian. Kata dato'Ron kuda kepang penamaan calun mungkin pada 21 februari dan pengundian pada 1 Mac 2008.

Banyak juga yang berbicaraan tentang 'pembohongan' Pak Lah tentang bila nak bubar parlimen. SMS telah sibuk tersebar sejak 2 minggu lalu bahawa pembubaran ialah pada 13 Februari 2008 iaitu hari ini.Tetapi Pak Lah semalam di Bangi telah menafikannya.
Jadi ramailah yang kata Pak Lah penipu. Ada yang guna bahasa Inggeris,liars dan flip-flop.
Bakaq penarik beca, Rocky Bru dan Kak Maria Tok Mommy ada ringkasan tentang 'pembohongan' Pak Lah( klik link di nama-nama besar tadi)

The Scribe Datok a Kadir Jasin ada membuat sedikit ulasan bahawa PRU 12 akan menjadi pilihanraya yang mencabar. Di sini ulasan the Scribe.

Jadi apa yang kita tunggu-tunggu selama ini akan berlaku dalam sebulan ini.
Jika kita mahukan perubahan, lakukan lah sekarang.
Jika kita merasa selesa dengan kepimpinan yang ada sekarang tentu anda akan mengekalkan kerajaan yang ada sekarang.
Jika kita tidak kisah pada penyelewengan dan perlakuan rasuah dan dan sifat pilih kasih maka teruskanlah sokongan kepada kerajaan sekarang.

Jika kita mahu satu suasana yang berbeza dan mungkin membawa perubahan yang lebih positif(walau tidak serta merta dan seratus peratus) maka ubahlah kerajaan yang ada ini.

Cuma seperkara yang kita mesti ingat, pilihan kita akan menjurus arah tuju negara.

Selamat berkempen,selamat berjuang dan berperang.
Inagt jangan lupa makan ubat darah tinggi anda dan ubat jantung anda.
Jangan sampai bergaduh dan berpukul-pukulan sehingga patah riuk atau mati katak.

15 comments:

Kata Tak Nak said...

Di sini depa dok cakap pasai dia tipu kata tak bubar tapi dia bubar. Depa tanya adakah Hadhari mengharuskan sengaja menipu dengan niat.

Mior Azhar said...

Salam Tok,
Watched the PC on the telly just now and he reasoned that he had to lie yesterday because belum dapat perkenan Tuanku lagi. How dense can he be? Can't he just keep mum about the whole thing kalau tak mau cakap instead of lying outright!!!!
And the way he said it, such a lie can easily be forgotten and forgiven. Too bad really because many are easily fooled by this. Oh whatever!
Let the show begins....

waterlily said...

Salam Doc,
Kena balik mengundi kat parlimen Dato'Bad tu...Dato pandai cakap tu bertanding ke kali ni?

bergen said...

Maybe the winning has done them in that they don't find anything wrong to tell a lie. A menteri besar said his face has gotten all stretched up and youthful because he eats tempe. From the prime minister all the way down the line, people are not ashamed to tell lies anymore. And they don't even bother if the lies are so bizarre because they figure the rakyat will believe anything they say since the rakyat have been voting for them faithfully since the first election.

Imagine, doc, you and me, having to witness this defining moment when leaders can tell a lie and not bat an eyelid. And they don't need spin doctors anymore to do the job because they've figured there's nothing the rakyat can do about it. Imagine, doc, Allah gives them power and they've gotten used to it that they've figured it is their biological right to be given the power until hell freezes over.

I've stopped believing them. I've stopped listening to them. If a prime minister can tell a big lie, people down the line won't be afraid to tell bigger lies.

I guess their mothers never told them that liars will have their tongue sliced to pieces if they lie. I guess they've sold their mothers long time ago to remember anything she said.

Tempe can make you young. I'm gonna produce a water-proof wrapper with the picture of the guy on it and the caption 'Makan Tempe Awet Muda' Jika tidak mujarab, saman ini orang.

I'm gonna give away the wrapper free to every tempe seller in the land.

Vote them in again this time, and you can bet your whole head they'll tell lies bigger than 5 continents put together.

Kerp (Ph.D) said...

sheih was spot-on all along. i wonder how some people can predict such thing.

tumpang lalu doc.

kak mariannie,

tok bad dah menghina rakan2 akak atas kerusi roda, termasuklah adik akak, iaitu hamba yang hina ini...hehehe...apa kata pangkah pada WR yang tak suka menghina orang lain?

Miqdad said...

Prime Ministers lying is a normal occurrence. Lying about the poll date is not the first time that Pak Lah lied nor will it be the last.

Even the former Prime Minister Tun Dr Mahathir has lied when it suits him. I remember the day before Anwar Ibrahim was, Tun Mahathir was asked by a foreign journalist whether there was any truth to the rumour that Anwar will step down from the Finance Minister post. Tun Mahathir answered that there were no problems on Anwar being Finance Minister. But the next day Anwar was sacked from his post as Finance Minister and Deputy Prime Minister.

Politicians lying I think is part and parcel of the job. There is a joke in America that goes like this:

Question: How can you tell when a politician is lying?
Answer: Check to see if the lips are moving.

tokasid said...

Che'gu:

Aku bukan apa...banyak cara dia boleh bagi tau kat reporter:
1-Tunggu lah bila saya dapat ilham...
2-Kalau tak esok mungkin lusa atau mungkin minggu depan
3-Bubar? Bila-bila pun boleh.
4-Bila saya rasa kami boleh menang besar baru saya bubar
5-Saya akan bubar secepat mungkin supaya Anwar tak layak bertanding
6-Nanti lah saya persembahkan kepada YDP Agung dulu...

Banyak lagi jawapan kalau nak elak. Tak payah nak kata: bukan esok.Tau-tau esok bubar.
Jadi nampak sangat lah muhong dia.

Hadhari ka Hadarok ka...tipu tetap tipu. Depa toksah lah nak kelentong dengan tipu sunat la tipu harus la..

Tipu harus tu kalau kita nak selamatkan nyawa atau nak elakkan bencana pada umat.

tokasid said...

Pak Mior:

Like I said to che'gu,there are many answers that he can give without lying to the people.

Sapa yang dok percaya pembohongan ahli politik ni sememangnya tidak mahu menggunakan akal dan fikiran dgn berlapang dada. Bagi mereka apa saja yg pemimpin yg mereka sayang kata merupakan satu hadith soheh bagi mereka. Mungkin mereka ingat PM ni maksum kot.

The show had begun, and last night the house of one PAS calun in Melaka was broken in and his MyKad was stollen.

tokasid said...

Sis Mariani WL:

Dato' Bad yg mulut celupaq takdak insurans tu tak tau lah akan bertanding atau tidak. Kalau ikut dia mestilah dia nak bertanding tapi tengoklah apa kata 'kuat tidoq' dgn menantu dia.

Heran juga orang Yan boleh pilih si mulut celupaq tu,tapi dia kan pandai ayatkan org Yan supaya sokong dia.

Selamat balik mengundi and pilih dengan fikiran yang terbuka setelah di buat perbandingan.

Cuma ingat, memilih pemimpin adalah satu tindakan amanah yg penting dan kita pasti akan di persoal juga di akhirat nanti.

doraemon said...

maka beramai2 la depa akan membuang duit di kdai abu burn..sampai waifai jadi bengong...waifai pon tak suka HAPRAK

tokasid said...

Bergen:

The world had come to a stage that lying is the norm.In some instance not lying is considered stupid.
And most of these lies are accepted even in the court of law or in inquiry suruhanjaya too.

No religion and most cultures or civilisation does not accept lying.
But the world we have now, the religious teachings and ethics and cultural norms are only for reading,teaching and just knowledge to be learned and not to be practiced.

For us Muslims, we know that ALLAh and our beloved Rasulullah s.a.w. outrightly condemned lies and liars.They have a special name: Munafiqun.

Now munafiqun the word is frowned by many but munafiqun the person or the practice is acceptable .

Basically, I remember you recently wrote somewhere, its the iman/faith that will make what we are. If our iman is strong and we are yakin with what we will be judge by( and not merely knowing we will be judged)we will be able to avoid most vices or sins or even lying.

AS for the tempe statement by some awet muda MB( an old friend)I was a bit suprised. I've known him aeting tempe 20 years ago but somehow only this last couple of years the effects of tempe surfaced.But what puzzles me, there are millions of Waks in Malaysia and the Javaland doesn't have the same effects!
Now this temperian MB must have consumed a new variety of Tempe. Maybe its Tempetox( whatever that is).

You should get approval from JAKIM first for the Halal logo to go along with that tempe wrappers of yours.

tokasid said...

Kerp:

Yes, sheih got it bull's eyes.
There many like Dato' bad(mouth) who will just rant lots of nonsense and insult anyone without much thinking(if they can ever think in the first place)

And do not forget the other 'bocor' guys and the close one eye guy and the guy who called others monkeys . The list goes on bro.

tokasid said...

Miqdad;

That is true.Lying is becoming part and parcel of politics. Everything is halal as long as they get what they wanted.

And don't intend to be a part of the people who chooses liars as leaders.If I do that it means I accept lying and liars in governing the people and country.

tokasid said...

Don doraemon:

Kah3...masa ni lah depa yg nak jadi calon kerih berbelanja besar nak dapat sokongan. Takkan dia tak tau kalu nak belanja cari la menantu mat tidoq tu..baru ada peluang betoi dak?

Aku ingat 2-3 minggu ni kita akan ada masaalah broadband dan wifi di sini pasainya puak-puak ni akan port di kedai abu.

Zabs said...

Salam Tokasid,
Ada masa dan ketikanya, kesalahan kita di dunia dapat "cash" balasannya di dunia juga. Jadi kita tengok je lah sandiwara mereka ini nanti.