Monday, February 25, 2008

Funduscopy PRU 12: SPR berperangai munafiq dan bangsat






SPR: Cekap dan Telus! Poodah!!

Suruhanjaya Piliharaya(SPR) sekali lagi dengan nyata bertindak secara tidak adil. baru beberapa hari lalu SPR cuba 'menyusahkan' pembangkang dengan mewajibkan duty stamping terhadap borang-borang pencalunan 3 hari sebelum penamaan calon( 21 hb Februari 2008).
Namun pada pagi hari penamaan calon arahan mewajibkan stamping duty di tarik balik .

Ini kerana ada calon2 BN yang tidak sempat mematikan duti stem mereka contohnya di Parlimen Titiwangsa.

Selain dari hal duti stem, SPR juga telah mengubah arahan tentang penggunaan dakwat di kuku ketika hari pengundian nanti. Kini ia tidak wajib lagi hanya pilihan/optional. Setelah mendapat pandangan Majlis fatwa dan memberitahu seluruh warga pengundi akan kegunaan dakwat, SPR mengubah arahan mereka sendiri. Mengapa? Mungkin takut kehilangan pengundi-pengundi hantu atau upahan bagi negeri Kelantan dan Trengganu(seperti yang berlaku tahun 2004).

Di Penggerang, Azalina Othman menang tanpa bertanding kerana calon pembangkang ada masaalah teknikal pada borangnya( penyokong tidak tanda tangan).Namun di Cempaka bantahan PAS terhadap borang calon UMNO yang tidak di tandatangan lain pulak jadinya. Borang di terima dan calon UMNO akan melawan TG Nik Aziz di cempaka.


Lihat lapuran tak perlu stem duti di sini.

dan jugak kat sini.

Tentang penggunaan dakwat yang tidak di wajibkan lagi lihat apa kata Bersih.

Pengurusi SPR: perangai macam munafiq


Memang nyata dan jelas dan saheh,SPR akan lakukan apa sahaja untuk berpihak kepada BN.
SPR dan barisan pimpinan SPR benar-benar bersifat munafiq dan berjiwa bangsat. Kononnya Telus dan Cekap.Itu lah slogan SPR.

Namun apa yang SPR tunjukkan adalah semata-mata SPR telah menjadi satu badan barua yang mengikut telunjuk BN semata-mata.

Amanah telah SPR buangkan ke tingkap. Halal dan haram sudah tidak di pedulikan.Pembohongan sudah tidak menjadi satu kesalahan bagi SPR.

memang benarlah. SPR berperangai Munafiq dan bangsat.
Dakwat yang sudah tidak wajib

12 comments:

Kata Tak Nak said...

Doc, beberapa perkara yang menghalang aku daripada wijudkan satu page baru di blog aku untuk menjemput pembaca tulis apa saja depa mau tentang BN dan SPR. Segala jenih carutan di alu-alukan.

Perkara2 tu ialah
1. Aku Che Gu, kalau nak carut biaq aku sorang, aku tak mau libat kan orang

2. Tak elok buat macam tu walaupun rasa hati ni nak pegang pada ungkapan "All is fair in love and war"

3. Aku tak gheti buat page baru.

Munafik dan bangsat tu terlalu lembut la nak describe depa. BN yang di pimpin oleh Melayu dan SPR yang rata2 pegawainya Melayu Islam actually adalah pengkhianat kepada Melayu dan Islam. Apa yang sangat2 dilarang oleh Islam itu yang dia buat. Apa yang jauh sekali dari budaya Melayu, itu lah yang dia terapkan.
Syaitan akan angkat dia jadi best student, yang Gemilang, Cemerlang dan Terbilang.

tokasid said...

Che'gu:

I know what you mean. In fact this is the mildest that I can write about the SPR.
SPR had shown us again and again for every elections that it cannot be fair and it will do anything to its master(BN).

Looking at what they are doing, I think the SPR head honcho at federal and state levels are hoping that Madet and Sleepyhead will give them syafaat in akhirat. For what they are doing is really tidak amanah.

Kerp (Ph.D) said...

doc, i may have missed out somewhere but when i read a certain r eport today, kak pidah's application was supposed to be rejected because she missed out one signature. but the PSR people said it was a small technical error. then shouldnt the rival win the seat uncontested? we've seen 10 seats won uncontested yesterday for technical reason. then why isnt this one?

some may think i've turned opposition but couldnt care any less. the unfairness that a certain quarters exercises are just too obvious to be taking it lightly. yes?

tokasid said...

Kerp:

Thats what I heard too. However I don't know whether the report was corect,correct ,correct or not. Maybe its just pom,pom,pom.

But if its true, I wouldn't be suprise with what the SPR is capable of doing. Just like the duty stamping it had caused a lot of havoc for the opposition esp in Perlis and Kedah. But at the last moment( what I heard there was an arahan from SPR HQ at 6.00 am) it was not required.Why you may ask? Well the SPR thought by doing this many opposition candidates will be disqualified. But unfortunately, there are some BN candidates yang tak sempat pergi stamping.
So the SPR as munafiq as it can be, changed its own rule when the BN might be having that problem instead of the opposition parties.

This is the kind of unfairness being given to us all this time. Itu tak masuk judiciary lagi.
So, now you know why I hated the dacing senget so much. BN allowed these nonsense to go on and on as long as these nonsense is at their advantage.

Mat Salo said...

Sa-baaar jer lah brodoc...

Hang titiu ka SPR tu apa?

SuRuHan PeMiMpIn RaSuAh!

tokasid said...

Pak MS:

Aku ni dah sabor bertahun-tahun dgn perangai SPR ni. Tapi bila last ninit ubah tiang gol yg aku idak nahan. Ni pun kira okay aku tak tuleh hang yang tut!tut! punya.

Sesuai bebenor nama yg kome beri tu yob. tepat dan jitu.

Kerp (Ph.D) said...

shah did a good posting on pengundi hantu. this rashit fella needs to have a good look at the proof produced by the link given.

Anonymous said...

salam doc,
baru baca kat blog UZAR, bengang dengan SPR gak..betullah diaorang ni ingat hidup takat ni je..

cri

Mior Azhar said...

Depa ni kalau kena jual anak bini emak bapak pun depa sanggup. Begitu sekali bangsatnya depa.
Really malas nak mengundi lar kali ni.... for sure menipu punya...

tokasid said...

Kerp:

Yes, Shah sms-ed me this morning and I have visited and read his posting.

Better buy lots f garlic and make into necklace and bangles...LOL.

tokasid said...

Anon:

Yes,I read UZAR's article.
Do read an interview with Dr MAZA Mufti Perlis on mengundi calon and not the party.And he mentioned about the characteristics of calon.Must have al-Amanah and al-Quwwah.

And about dosa jika memilih pemimpin yg membuat kerosakan( yang mana kita tahu itu sering mereka lakukan)

tokasid said...

Pak Mior:

Nampak gayanya itu pun boleh mereka lakukan.

Nak boikot PRU? Boleh jugak sebagai tanda protes tu pak.