Wednesday, April 16, 2008

Errr...memancing kat padang??

Ouch!!!

Fishing!
Some people loves fishing. And I think there is a large number out there.
With the thousands of commercial fishing ponds in the country it must be a big number.
And the increasing numbers of retailers selling fishing rods and nets and fishing knives and fish baits and whatever that got to do with fishing.

A Malay MSM even had a specific pull-out just for fishing.Joran they called it. And they have this all year round fishing competition with a grand finale. And the price is handsome too.

Okay!Here's the truth.I don't go fishing(the last time I went fishing was in 1974 when I was in Std 6 at a nearby stream back in Kamunting). I don't even have a single fishing rod at home or in my car. But I like watching people fish. I used to spend several hours watching people fishing at the kolam memancing or at lakes or by the sea. But I never fish.

My brothers and cousins goes big time with fishing. My Air Force brother knows most of the fishing ponds in Klang Valley.He knows which river in Klang Valley is suitable for fishing. He knows a nice spot in Janda Baik for fishing. Another younger brother is into fishing at sea.
When they met and when our cousins are back in Kg Bujang,Kedah my brothers would join them for sea fishing.They will hire a boat and 5-6 of them will then enjoy themselves.

But I never went along.I never fish.

So,if I don't fish why write about fishing?Okay! It has something to do with fishing.At least with the main apparatus for fishing.

Amirul hooked hand

One day several months ago, a mother and her son came to me at about 6.30 pm on a Tuesday.
I was about t take my break for a cup of Nes-O-Tar and Maghrib.

"Assalamu'alaikum doc!"
"Wa'alaikumussalam. Hah!Apa kena dengan orang bujang ni"
The kid just smiled at me. His left hand was wrapped with a Goodmorning face towel.

"Ni...doc tengok le tangan Amirul ni.." mother pointing to Amirul's hand.Amirul unwrapped the face towel.

" Bila kena ni Mirul?", I took a torchlight and shone it on the left hand.

"Tadi...' Amirul said shyly. He was smiling.An embarassed smile.Eyes down to the floor.
" Mirul ikut ayah gi mancing ke?"
" Mana ayah dia kaki mancing doc. Joran pun tak ada kat rumah"
"Habis tu kena di mana?"
" Hah!Bagitau le kat doktor..."
Just a silent smile from Amirul. I smiled back.
"Gini doctor! Tadi dia dok main dengan anak si Azmi. Dok main joran le"
" Kat kolej ada sungai ke?".I don't remember any stream there.
"Bukan kat sungai doc. Kat padang je....."
"Kat padang? Padang bola tu?"
"Ye doc...."
Amirul just smiled.
"Okay Mirul. Doktor nak kena cabut mata kail ni.Doktor akan biuskan dulu keliling mata kail.Bila Mirul rasa kebas baru doktor buangkan.Boleh?"
Amirul nodded in agreement.
"Satu lagi...Doktor nak ambil gambar tangan Mirul boleh?Doktor nak masuk ke blog.Supaya kalau sesiapa yang suka mancing akan lebih hati-hati bila simpan joran kat rumah"

2 minutes later I removed the mata kail and gave Amirul an antitetanus jab.
At present Amirul is alive and well.And I think he knew fishing is not his cuppa tea.



32 comments:

yeappie said...

Give the boy a fish and he eats for a day. Teach him how to fish, he won't hurt himself, and he eats for a lifetime!

tokasid said...

Yeappie:

Very true. But he doesn't have the interest. That day he was just following 2 other boys playing with their dad's rod.

But I am sure Amirul can be taught other things apart from fishing.

acciaccatura said...

ssss...adooiii, sakitnya. tengok je gambar dah rasa niluuuu.

dulu masa hubby bujang, dia suka pegi fishing. noww... "ooh, tak payah che ayah ooiii. beli je lah kat pasar. cepat sikit saya masak!!".

but, i understand the thrill of it!

Fauziah Ismail said...

Salam Tokasid
Ouch! I was once into fishing, sampai ke Terengganu ikut kawan2 but never had such an incident.
Hopefully, this would be a lesson well learnt by Amirul.

tokasid said...

E:

Memang mancing ni very thrilling tapi kena sabar.

Saya ni susah nak sabar tapi boleh sabar tgk org mancing. satu lagi saya tak boleh nak dok setempat tunggu ikan. kalu saya pi tgk org mancing pun saya akan round kolam sampai 2-3 round. Pas tu dok baca buku pas tu round balik.Jadi tak sesuai jadi pemancing tapi sesuai jadi pemerhati saja.LOL!

tokasid said...

Fauziah:

Tabik spring to you Fauziah. Susah nak tgk wanita minat mancing.

Kes macam Amirul ni sering datang ke klinik . Samada kids or adults. Once I had a teenager who had the mata kail stuck kat eyebrow dia! Nak ketawa pun ada sebab nampak macam budak2 yg suka buat body piercing.
Dia duduk kat belakang dok prepare rods dia tiba2 kawan dia kat depan nak lontar pancing,tersangkut kat kening si mamat ni.Nasib tak kena kat biji mata.So I told him next time gi mancing pakai helmet!

Zabs said...

Salam Doc.,
Saya ni serupa macam TA lah, walaupun berasal dari kampong dan kerja di laut pula dahulu, tetapi memancing ni bukan minat saya. Tak dapat saya nak rasakan keseronokannya. Boring tu adalah. Tetapi ramai abang ipar saya kaki memancing. Ada juga diajak ikut mereka, tetapi bila dah selalu saya tolak, mereka dah tak ajak lagi kalau nak pergi cuti memancing.
Mungkin Amirul akan fikir banyak kali kalau nak pergi memancing lagi...

edelweiss said...

Doc, i memang teringin nak memancing tapi bab letak umpan yang i takut and nak pegang ikan yang menggelepar...eeeiiiii

Kata Tak Nak said...

Aku dulu kaki pancin jugak tapi pancin di bendang. Tu pun ada orang bubuh umpan dan ada orang bok keluaq ikan. Sindri kalu, ta mau lo.

Kerp (Ph.D) said...

whoaa...doc, looks like those pics were taken directly from a gorish site. but i'm sure mirul is ok now. only that he looks quite relaxed for a young kid like him.

doc, as i had blogged about it, the last time i went fishing, the outcome was not encouraging at all. maybe i should try deep-sea or pulak kot...

KAMATO said...

Salam doc, dulu saya suka mancing ni, lebih2 masa bujang, sekarang dah takda.... memang betul mancing ni uji kesabaran

bergen said...

We had a Cikbong Beg in Dungun. I asked Grandma why this is so; the story goes the same way as Amirul. Cikbong Beg followed a couple of friends fishing at the ttanjung. A fish hook got him in the back. A friend didn't realise it, he thought the hook got caught in the rock. He yanked it hard to shake it off. It got it off, together with Cikbong's flesh. From that day onwards, he was Cikbong Beg. It has nothing to do with 'beg' but a contraction of the word 'robek' - the robek part is his belikat.

Like you, doc. I love fish, but I don't fish.

tokasid said...

Pak Zabs:

4 tahun dulu saya pernah terfikir nak memancing terutama bila adik2 dan sepupu asyik bercerita tentang memancing.Dan waktu itu saya sering singgah di Tasik Ayer keroh tengok org2 mancing. Tapi bila fikir semula tak jadi nak beli joran kerana saya tau saya tak boleh dudok satu spot berjam2 dan tak boleh ada masa yg lama utk mancing.

tokasid said...

Edelweiss:

Heh3....waktu paling best ialah bila ambil cacing yg sedang dok sliding sana sini dan boh di mata kail.

Eeeiiii????Awat geli geleman ka?
LOL!

tokasid said...

Che'gu:

Kalu di bendang ngan tali ayaq memang syok mancin. Tapi masa kecik2 dulu aku ngan kawan2 selalu tahan taut saja. Petang2 pi tengok taut.Selalunya dapatlah anak haruan.

tokasid said...

Kerpov:

Amirul is one cool kid. Like his dad he walks calmly and there is always a smile on him. Whenever I meet him be it at the pasar malam and once at a shopping mall, he'll come along and salam with me.

That evening he was relaxed coz the pain was for a short while(when the hook was digging his skin).But he was embarassed with the incident and aku pulak ambil gambor dia....

As for you,I remember your fishing trip at the Kelana Jaya lake.You seen the docu when the giant crab hunters went out to the North sea?Can't remember if its the NG or animal planet or Discovery channel.
You would want to try that.But then aku Shah and Mat salo kena ikut pulak. sapa nak jaga hang kalau kami tak ikut?

tokasid said...

Wak Kamato:

Orang kata mancing ni berhantu...memang betul pun.kaki mancing dan pemerhati pancing(saya le tu) akan asyik apalagi bila ikan-ikan bergurau senda dgn mereka. Ikan akan lompat2 dekat kawasan tu.Kemudian ikan akan tarik2 kail seolah2 dah makan umpan.Buat geram.

Sepupu saya setiap petang selepas kerja akan pergi ke lombong di Kamunting .setiap hari melainkan kalau hari hujan. Bila dia tahu saya balik ke rumah mak, dari lombong dia akan melencong ke rumah mak dulu dan hadiahkan ikan2 talapia yang dia dapat. The rest dia akan beri pada jiran2 di tamannya.

tokasid said...

Bergen:

Kesian CikBong Beg. What a way to be robeked. I can imaging the pain he suffered while his friends keep on pulling and yanking the line and in the end his friend got a new piece of bait-CikBong's meat.

And when you first mention Beg I thought it was the bag Beg. But it was aftre all the robek Beg.

What happen to Beg's friend? Any panda eyes for him with ehsan of CikBong Beg?

Mat Salo said...

Bro' in a galaxy far away a long time ago - masa student kat US I went with a group of friends to a lake near an Indian Reservation, nak try mancing laa konon. Later on we heard tempat tu 'keras'. Eh, land of the Great Setan tu pun ada tempat ko-reh ko? What happened was, member ni, budak Yayasan Tengganung dok belakang aku. Syiok punya pasal tak sabor I casted the line...and heard it snag behind me...

"Adui! Adui!" Kesannya mata kail dah sangkut bro. Kat pipi member! Horror cacing pun ada lagi. As an 'amateur' physician, aku pun tanpa formal training tarik kluar kail tu, member lak geli cacing kaki pipi. Since I'm not a pro reconstructive surgeon, cara tarik kuar x ikut procedure, so robek lah. Sampai ckarang ada lagi tanda robekan 'Scarface' tu.Now pengikut setia BN kat Kuala Nerus kerje state gomen. Orang Derih last I heard. Nak recommend Clark Gable, MD of Duyong Island for follow-up kot?

Anyway, yang hairan tu, masa tu dia x rasa sakit. Member lebih geli pada cacing kat kail yang nempel kat pipi dia.. Maybe masa zaman jahiliah tu kita dah pekena beberapa 'six-pack' so dah ada lah local anesthesia. he...

Not long later ada semester break bangang tak sadar lagi we return to the same spot. Masa tu kepala dah 'weng' (bukan dadoh.. dok ingak, Michelob or Miller) ntah camner I tried to make a rod and instead of cutting the twigs off with my buck knife terlopeh and terkena my finger. A clean cut, putih nampok tulang. Cari pharmacy on way back. Takut takda duit masuk emergency sure kene duit manyak. So beli plaster shaped macam ribbon to close the wound.

That was abt 25 years ago. Sampai ckarang I lost some feeling in my left forefinger. Nerve putuih kot? Dats wai kenot goreng macam Dewa Budjana or Pak Lukather... He..

Memang betui later dengar pada member darah Injun memang tempat tu ada black sikit. Ngarut betui...

Until now no more fishing for me - just 'cat-ting' (cari ayam)... :)

Raden Galoh said...

Ari ni dah visit blog you ni tapi entry yang ni buat I menyeringai ngeri...terasa lak pedih tu...adeehhh...adehh...ngiluuu (terkejip-kejip mata saya tahan ngilu)

Dulu ada org bagi petua if mancing nak dpt ikan elok pakai underwear terbalik...karut sungguh tu tapi ada sekali sy habaq mai kat kwn sorang ni yg kaki mancing, tak sangka (cempedak jadi nangka) dai ikut petua gila tu...and the joke of the yaer is..dia claim petua tu betui...sebb byk ikan dia dapat...adoiii....lawak sungguh.

Back to Amirul, mesti dia serik eh?

blackpurple @ jowopinter said...

Saya memang tak suka memancing. Tak tahu kenapa? Tapi kalau tengok gelagat dan ketaksuban orang memancing sukalah.

Isk! Ngerinya tengok tangan terpancing....

tokasid said...

Pak MS:

What?Lekat di pipi with the cacing wringling? Must be a sight and am sure many looking at this poor chap with horror and a good laugh after that.

Next time kalau lekat mata kail the best method to remove(if takdo klinik doket2 tempat tu lah)is NOT by pulling the mata kail out through its entry point.You will damage the tissues more. The best way is to 'follow-through' the mata kail out via a new exit point( macam para doktor atau MA dok jahit luka )Once the mata dah keluar from the new point baru tarik keluar.There will be 2 puncture points but definitely less damages to surrounding tissue.

Yang hang rasa kobeh jari memang sebab nerve branches dah severed masa kena pisau.Tapi ...that is not the reason tak boleh 'goreng' daa...hang malas nak practice guitar hang tu.Ada betoi aku cakap?

The swamp hang dok la ni tentu banyak ikan. Tapi ayam ada ka?LOL!

tokasid said...

Raden:

Pakai seluar dalam terbalik? I think that guy mesti dah bagi petua tu kat kawan2 mancing dia yg lain sama.LOL!

As for Amirul I am sure he'll be more careful with sharp instruments now.

tokasid said...

Wak Pinter:

Memang seronok tgk keasyikan pemancing2 sampai kita pun asyik wak.

Lebih ngeri bila tgk mata kail kat kening wak!

Daphne Ling said...

Hi Doc,

Lar...Lidat oso can ah? Did you find out what he was trying to fish in the padang, btw? Or was he really just main joran only?

I remember the story (dunno where I read this) of this kid who was brought to the hospital by his mum because he had a marble up his nose...

The doctor managed to remove it and after he was done, he started chatting with the young boy and asked: "How did the marble get stuck up your nose?"

The boy: "Like this! (and shoved the removed marble back up his nose)"

This time, the doc had to give the boy GA because the marble was stuck too far up!

=)

By the way, apa tu nes-o-tar? What's the tar? Tarik?

tokasid said...

Dear Daphne:

Actually his buddies was showing the fishing rod to him and was demostrating how to use the rod.So while demonstrating the hook got hooked to Amirul.

In the marble case,I blame the doctor.Why ask the kid?Poor kid.

Nes-O-Tar is Nescafe -O-Tarik.

How was the date with JT?

Pa'chik said...

heheh... teringat zaman muda-muda dulu, tiga orang kawan datang umah nak buat assignment, nak jadik cerita sorang tu terpijak mata kail yang saya sangkakan hilang [hehe.. bawah rumah sewa tu ada kolam, selalu boring-boring kail je ikan kat bawah tu.. hehe...]

sudahnya, kami semua berkejaran ke wad kecemasan hospital machang, jam 3 pagi.. heheh...

Kata Tak Nak said...

Aku pulak dengaq orang kata salah satu pantang pi memancin ni ialah berhenti bila dah dapat ikan cukup untuk makan, jangan tamak dan terus nak pancin, nanti buleh mari itu malapetaka punya. Ada dengaq ini macam punya cerita ka?

cakapaje said...

Salam Doc,

Den tengok je dah 'ouch! ouch!'. Kocik dulu den ado gak keno camni, tapi ngan mercun (ouch! ouch! ouch!).

Ahem, memula tengok tajuk ingat nak memancing benda lain :)

tokasid said...

Pa'chik:

Aduhai...memang nanya la kawan tu...dah rezeki dia nak dapat mata kail.

Adakah sekarang kawan tu menjadi seorang kaki pancing pa'chik?

tokasid said...

Che'gu:

Tak lah pernah dengaq lagu tu. Tapi kalu kita mancing ramai2 kita saja dok dapat banyak org lain tak dapat-dapat juga,lepas tu kita kata kat depa "apalah mengail pun tak reti sampai tak dapat apa pun", memang ada peluang kita nak dapat malapetaka lah.Sebab kalu org tu jenis baran, mungkin mata kail dia akan masuk dalam mulut kita. Malapetaka lah tu.

tokasid said...

Shah:

Mancing benda lain??Benda apa tu Shah?
LOL!