Thursday, March 13, 2008

Lets take five!

Its been a hectic week for most of us.Some have a rollercoaster emotional waves the last 2-3 weeks before the General Election.

When the polling results came out many lost their election and many more lost their Erection. I know that. The demand for Viagra was going up as oppossed to the going down of BSKL.

There are many things that can be written and discussed after the GE. About BN.About BR.About the rakyat. About manifestos and promises.

But lets take a short break. Let go of ourselves for a while. Have a good laugh.Or a big grin. Or you might want to roll on the floor.Its up to you. make your own choice.Its democracy.

The video I put up here can be assumed from several places. I don't know for sure. But here are my takes:
1-Documentary made by Pak Mat Salo deep in Balikpapan Kalimantan. The Minang dialect is an attempt to hide where this video was recorded.

2- Taken somewhere in Rembau during the GE campaigning period. We all knew the Rembau candidate likes to call people beruk-beruk.And this is definitely not a video about some look-a-like playing masak-masak.






Kandungan posting mungkin ada kena mengena atau tidak dengan makhluk yang hidup atau yang telah tiada.Kalau sapa-sapa terasa nak buat macamana kan. Sapa makan cabai melaka dia pedaih laa

8 comments:

Kerp (Ph.D) said...

hehehhe...yes, got that via email. who would have thought? Jeff Corwin is a kuala Pilah bloke, and lemak cili api is his favorite dish...

hehehehehe.....

Anonymous said...

Dr.Sham Assalamualaikum?

..Mula2 ingat dah tak nak respond lagi to your blog tapi..i rasa still have to.. for this one.

Sham (dan kawan2 yg sekapal dgn you) i see tak ramai yg respond to this issue, it could be they have the same thought as mine....

I still beleive you bersubahat due to you distribute this issue..what ever you going to say sham,...kita janganlah memperlekehkan/ menyamakan seseorang itu dengan binatang..samada benar2 KJ ikhlas memperjuangkan melayu dan islam.. itu dia dan Allah sahaja yang mengetahui...so jangan kita pula yg berlebih2 pula..sebabnya banyak dah teory dulu yg proven tak betul(eg.SPR-kalau hampa menang dah tak jadi issue lagi)....so so implikasinya yang i takut ialah balasan Allah...well tak takut kah kita kepada anak2(maybe) atau cucu2 kita yang akan lahir kelak berperangai or berwajah seperti binatang yang kita gambarkan itu...
So fikir dan renunglah sedalam dalamnya......itu shj Doc kali ini..sekian, mintak maaf dan Assalamualaikum......omaq KT.
(...kepada kawan kita tuu Rashid Spelle, kalau perjuangan you tu ikhlas...dont worry i am always with you...)

tokasid said...

Kerp:

Someone E mailed the video to me way before the GE but only managed to read it recently.

What I liked most was the cakap nogori he used here.Its so funny.

tokasid said...

Wa'alaikumussalam Omaq:

Aku rasa you got it all wrong. There is nothing political about this posting. there is nothing degrading about this video.
tak ada apa pun dalam video ni ang memperlekehkan atau menyamakan sesiapa seperti binatang.Hang ulang lah tengok.
Tujuan clip ni ialah kerana cara mamat tu buat ulasan dengan menggunakan bahasa nogori sembilan.Itu yang melucukan.

Aku pun tak tau macamana hang boleh kaitkan nama KJ di sini.

Tentang SPR, sikap aku masih tidak berubah.Aku tetap kata SPR tidak adil. Swing pengundi dulu aku percaya ada kaitan dgn sikap SPR membatalkan duti stamp dan penggunaan dakwat. Orang nampak bila di batalkan saat akhir tanpa penjelasan yang munasabah. Aku percaya ramai yang asalnya nak undi Bn pun swingkan vote mereka kerana antara lain isu SPR.

Perkara lain samada pengaruh PM atau pengaruh KJ ke atas PM telah ramai yg ulasakan malah Mahathir secara terang2 kata KJ punca BN kehilangan banyak kerusi.Itu pendapat Mahathir lah...tak semestinya aku setuju. Apa pun memang telah berlaku swing yang besar. Samada lagi 4-5 tahun masih begini atau akan swing balik ada BN kita pun tak tahu. Terpulang pada BN untuk rectify kesilapan lama.

Tentang Shid Spelle aku doakan dia boleh contribute sesuatu yang positif to that guy sebab so far yg aku dengar melalui kawan lama kita,Shid kata that guy tak mau dengaq cakap orang.

Zabs said...

Salam Doc.: Terima kasih kerana uploadkan video ini. Saya dah lama dengar tentangnya tapi tak dapat lihat lagi.

Memang seratus peratus tulin orang noghoghi yang buat liputan itu,dan secara bersahaja pula, tu yang buat kelakar tu.

Di sini saya nak kongsi satu cerita tentang sorang budak Rembau, yang tak mengaku dia dari Rembau. Satu hari sedang dia berjalan2 dengan kawan2nya di Kebun Bunga di Penang, dia telah terkejut apabila seekor beruk melompat turun dari pokok berdekatan.

Dalam terkejut itu dia telah tersebut "ee boghok", dan hanya orang noghoghi saje yang sebut beruk, "boghok", maka pecahlah rahsia dia hari itu. Wallahua'lam.

Terima kasih sekali lagi. Cuma nak komen sikit, buka semua orang noghoghi tak kenal yang mana satu beruk dan yang mana satu Orang Utan. Hahaha....

cakapaje said...

Salam Doc,

Sayang, RTM tak gunakan peralatan canggih mereka untuk membantu menerbitkan rencana rencana yang bermutu seperti ini.

tokasid said...

Pak Zabs:

Itu yang saya suka dgn clip ini. Mamat yang buat ulasan tu selamba saja dan spontan.

Saya masa mula masuk UM dulu poning bila dengar kawan2 nogori bercakap tapi lama-kelamaan dah biasa. Bila pindah ke Melaka ada rakan kamceng orang Bongek.Laie la pokat.

Tapi sekarang dah boleh faham tapi bila nak bercakap dgn orang ,org noghori akan tau saya ni colop ajo.

tokasid said...

Shah:

RTM guna peralatan canggih untuk membohongi rakyat saja.