Monday, March 24, 2008

Mari kita tengok apa yang Sudin eja......




Salam semua:

Tentu anda pernah nontot filem-filem P.Ramlee kan?
Dalam banyak-banyak yang mana paling anda minati? Tokasid paling syok siri Bujang Lapuk dan siri Labu-Labi.

Bujang Lapok ada 4 installations iaitu Bujang Lapok, Ali Baba Bujang Lapok, Seniman Bujang Lapok dan Pendekar Bujang Lapok.

Dalam Pendekar Bujang Lapok(PBL) kita tentu ingat adegan Ramlee,Ajiz dan Sudin nak pergi balajar di sekolah bagi orang buta huruf.Ingat tak? Ingat? Memang ramai ingat adegan tu tapi tak perasan apa yang Sudin eja ketika adegan tersebut,betul tak?

Bro Kerp ada bagitau Tokasid tentang tu, so Tokasid nak share adegan itu dengan semua.
Hint: Dengar betul-betul apa yang Sudin eja dan apa yang dia sebut selepas dia eja.

Kalau tak jelas tengok dua-tiga kali sampai habis.

Selamat menonton.


16 comments:

acciaccatura said...

salam doc,
LOL!! haahaahaa... alamak, why baru sekarang kita perasan benda ni, ek?
thanks kerp!

cakapaje said...

Salam Doc,

Hmm...pasal I tak pernah belajar jawi cam P Ramlee gak, bila memula tengok tu, I thought dia eja: alif mim nun wau ba was dal wau ha. Lor...rupanya silap ye :)

tokasid said...

Shah:

Ana sudah tengok banyak kali lah ini crita. Tapi dulu-dulu ana dengar Sudin cakap: Alif mim nun wau , ba wau nun ta wau ta ,kaf alif lam dal alif ya.

Apa itu rang futih cakap asshole lah!

tokasid said...

E:

Tu le cerita nya...mujuq Kerp e-mail kat I. kalu dak rogi la kita nooo....

muteaudio said...

Doc,
Memang betul P.Ramlee ni mendahului zaman. Saya ingat mungkin P.Ramlee minta khidmat nasihat Nujum Pak Belalang untuk tilik future.

tokasid said...

Mute:

Haruih jugak.
Aku harap RTM atau Media Prima tak akan ban filem Pendekar Bujang Lapok ni.Atau depa tak potong scene ni. Tau saja lah puak-puak ba wau nun ta wau ta kaf alif lam dal alif ya .

Kerp (Ph.D) said...

hehehe...no worries kak E. i was laughing my head off when the link to this vid clip came into my inbox.

kelakar betul. dahlebih 100 kali tgk PBL tapi tak pernah perasan. i have some gut feeling we wont be able to watch this scene any longer la doc. at least not in Prima tvs and RTM. thank God for youtube!

bergen said...

Saya dah perasan agak lama tapi harap-harap orang RTM tak dapat kesan so that depa will keep showing the film. Akhirnya orang dapat kesan juga. LOL. Ini macam satu misteri planted by P.Ramlee into his movies so we can all better appreciate the sarcasm. Ini akibat when Khir Johari took Jawi out of the syllabus. Sampai orang kutuk depan-depan pun tak dapat tangkap. Tapi on a serious note, berapa banyak kitab Jawi now become inaccessible to the present generation because of the short-sighted policy. Baru sekarang nak 'Semarakkan Jawi' tapi the kind of ejaan Jawi they introduced a few years ago have made the older generation tak reti nak baca sebab banyak sangat alif di tempat yang traditionally tak perlu alif.

Quite frankly, I believe UMNO is no longer relavant. They've got not to fight for. The Malays now have got a new political platform to fight for their rights, and the rights of other Malaysians as well. Malaysia is becoming a one-race nation and this has made UMNO obsolete.

Good one, Doc. I never thought that this scene in P.Ramlee movie would be exposed this way. Judging from the visitors, had it not for you mentioning it, a lot of them don't even realise what's going on. LOL.

My advice is, take up Jawi, folks. It's easy. That way you can read kitabs like Perisai Bagi Sekian Mukallaf, and other great kitabs by ulamak Jawi. We've got baju Jawi (some people call it baju Melayu). We've got masuk Jawi. I don't think I need to explain that. But these words have all disappeared from our vocabulary.

Thanks, doc. And thanks, P.Ramlee. You're a great guy, big fella.

tokasid said...

Kerp:

Thanks to you for highlighting the clip to me.

So now we know that all this while Alif Mim Nun Wau is Sarkas.

No wonder they are entertaining us with so many controversies.

Find anything interesting e-mail it to me bro.

Zabs said...

Salam Tokasid,
Sebenarnya Pak Aziz prnah berkata bahawa ada dialog2 tu, macam impromptu je. Mereka improvise sendiri bukan P. Ramlee yang tuliskan. Jadi yang ini mungkin atas idea Sudin lah agaknya. Hehehe...

tokasid said...

Salam bergen:

If watched carefully, many P.Ramlee movies be it comedies or melodramas, there are certain issues or scenes or dialogues which are futuristic that it becomes relevant now. call it talent.Call it gut instinct. Call it intituition. But P.Ramlee got it( doesn't know if he realises it or not back then).

The scraping of Jawi from the national education policy during Khir Johari's tenure as Menteri Pendidikan was a terrible mistake. It was like doomsday.
many school going kids in the 70s-mid 90s were affected. No doubt in certain states like Kelantan,Trengganu,kedah ,Perlis and Johor have Kelas fardhu in the evening which also teaches Jawi, but most other state do not have that(Perak doesn't have it). And further more with that policy,reading materials in Jawi became difficult to find( except Utusan Zaman).

After 10 years or so we find many cannot read Jawi and the Quran well.Some cannot read at all.And during those times most of he religious kitabs were written in Jawi.What we faced was the downfall of Islamic understanding by the general population.

Only after the Iranian Islamic revolution did it create awareness esp among the younger generation about Islam. And since then we started to see more and more kitabs written in Rumi.
But many Jawi kitabs like Muhimmah fi ilmi hadiths or bahrul Mazi were inaccessible due to poor Jawi my many(Alhamdulillah one Noraini had translated few volumes of Bahrul Mazi and Muhimmah.These two kitabs are widely used in the Northern region for kuliah maghrib).

Yes,Jawi had been revived. I prefer to say Jawi had been reborn. Yes its a bit different now with Jawi baku. So many alif in a word.It does make the older gen confused. And it made the younger generation having difficulty reading the old Kitab Jawi too.

Hopefully once we master Jawi again we will contimue with learning Arabic,the Quran language. Then the Islamic knowledge is wide open to us with the many kitabs written in Arabic by highly knowledgable scholars.

tokasid said...

Pak Zabs:

Mungkin juga.Saya pun teringat Pak Ajiz pernah kata begitu. Sama dgn frasa "Semaringseng..." dan bagaimana lagu "Kwek Mambo" di hasilkan dari idea Sudin.

edelweiss said...

laaaaa....kekekekekeke
selama nih dok tengok tak sedaq sedaq....tima kacihhhhhh lah sebab bagi kami sedaq

KErp thanks

Pa'chik said...

dulu dah penah tulis pasal ni kat blog saya...
saya panggel... p.ramli's code... macam da vinci's codelah... heheh...

tokasid said...

Edelweiss:

Dulu ada perasan tapi ingatkan masa tu P Ramlee n gang nak kempen org suruh masuk UMNO.

Tapi ada seorang kawan( org lama) kata waktu tu kadar buta huruf memang tinggi sangat di kalangan org Melayu dan pada waktu itu sedang sibuk dgn penubuhan UMNO dan gerakan kemerdekaan. Jadi ejaan yg paling terkenal pd waktu itu ialah Alif Mim Nun Wau.

Mungkin sebab tu di gunakan ejaan tu oleh Sudin.

tokasid said...

Pa'chik:

Tq for visiting. Blog Pa'chik dah hilang eh?